zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen licht gestegen

6 juli 2015 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand juni met een procentpunt gestegen van 107 procent naar 108 procent. Dat is te danken aan een stijging van de rente.

De escalatie van de Griekse crisis in het laatste weekend van juni staat verdere stijging van de dekkingsgraad in de weg.


De beleidsdekkingsgraad (gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden) is in de maand juni gedaald naar 107 procent. Dat is drie procentpunt onder de grens om te kunnen beginnen met indexeren. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Griekse crisis remt stijging dekkingsgraad
"De stijging van de dekkingsgraad was hoger geweest als de onderhandelingen met Griekenland niet waren geëscaleerd in het laatste weekend van juni," stelt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. Op vrijdag 26 juni stond de gemiddelde dekkingsgraad nog op 110 procent. Na het afbreken van de onderhandelingen daalde de dekkingsgraad echter met twee procentpunt. "Dit werd met name veroorzaakt door een daling op de aandelenbeurzen, maar ook door een lichte daling van de rente als reactie op de gebeurtenissen. Hoewel er dus duidelijk een negatieve reactie op de financiële markten waarneembaar was, bleef echte paniek over Griekenland tot nu toe uit."

Stand dekkingsgraad maakt herstelplannen noodzakelijk
Bij de huidige stand van de dekkingsgraad bevinden veel pensioenfondsen zich in een reservetekort. Hierdoor waren zij genoodzaakt voor 1 juli een herstelplan in te dienen bij De Nederlandse Bank (DNB). In deze herstelplannen moeten fondsen aantonen hoe zij dit tekort binnen een bepaalde periode (voor de meeste fondsen twaalf jaar) opheffen. "Naar verwachting zijn hierbij kortingen niet noodzakelijk. Wel kan het leiden tot langdurig uitblijven van indexaties," aldus Driessen.

Rentestijging laat waarde verplichtingen dalen
In de maand juni is de marktrente, net als in mei, aanzienlijk gestegen. Dit kwam met name door positieve vooruitzichten voor de Europese economie. Door de stijging van de rente daalde de waarde van de verplichtingen met 6,8 procent. Een lagere waarde van de verplichtingen verbetert de financiële positie van een pensioenfonds.

Obligaties en aandelen daalden ook
De stijgende rente had een dalend effect op de obligatieportefeuille van de fondsen. Deze portefeuille nam in totaal met 7,5 procent in waarde af. Aandelenbeurzen kenden in de maand juni ook een daling. De aandelenportefeuille daalde met 3,9 procent. Deels kan deze daling verklaard worden door de gestegen rente en de hoge waardering van aandelen, maar een belangrijker oorzaak lijkt de escalatie van de Griekse crisis.
Per saldo daalde hierdoor de waarde van de beleggingsportefeuille in de maand juni met 5,7 procent. Dit werd echter gecompenseerd door de daling van de waarde van de verplichtingen, waardoor een stijging van de dekkingsgraad met een procentpunt resteert.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen fors gestegen
 Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen gelijk gebleven
 Gemiddelde dekkingsgraad daalt tot onder wettelijk minimum
  Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10