zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De zon schijnt in Japan

10 juni 2015 - De best presterende markt dit jaar is tot nu toe Japan. Het land van de rijzende zon sluit aan bij de voorkeur van beleggers voor markten met een superieure winstgroei, ruimhartig monetair beleid, een hoge risicopremie op aandelen en het vooruitzicht van structurele hervormingen en betere corporate governance.

Dit schrijft Patrick Moonen, Senior Strateeg Multi Asset bij NN Investment Partners. " De winstherzieningen in Japan zijn positief en de winstgroei wordt niet alleen aangedreven door een zwakkere yen en een hogere economische groei, wat beide cyclische elementen zijn, maar ook door structurele veranderingen in het gedrag van ondernemingen. Onder invloed van institutionele krachten van bovenaf, voltrekt zich een gedragsverschuiving in Japanse bedrijven. In de toekomst zal geleidelijk ook meer aandacht gaan naar  de creatie van aandeelhouderswaarde."



Corporate Governance Code
Moonen: "Belangrijke nieuwe regelgeving is onder meer de per juni in werking getreden Corporate Governance Code, die bedrijven ertoe aanzet om rendementsdoelen te stellen en de strategische argumenten uit te leggen achter gedeeld aandeelhouderschap; de Japan Stewardship Code, die beleggers aanmoedigt om hun stem meer te laten horen, en belastinghervormingen die het effectieve gebruik van kapitaal proberen te sturen. De eerste effecten zijn al zichtbaar in de vorm van meer inkoop van eigen aandelen en hogere dividenden. In 2014 stegen deze naar JPY twaalf  biljoen, het dubbele van het bedrag dat in 2009 werd uitgekeerd en een nieuw record. Na verloop van tijd zal dit leiden tot een meer ‘westers’ niveau van rendement op eigen vermogen (REV) en een hogere koers/boekwaarde-ratio."

Progressie 
Moonen: "In de tussentijd blijft Abenomics progressie boeken, geholpen door het feit dat de Liberale Democratische Partij (LDP) sterker staat om structurele hervormingen door te voeren. De regionale verkiezingen in april bevestigden dat de LDP momenteel de enige dominante kracht is in het politieke landschap. Het doel van ingediende wetsvoorstellen tijdens de huidige parlementsperiode is om de groei van de Japanse economie naar een structureel hoger niveau te tillen.
Dan is er ook de Bank of Japan (BoJ), die klaar staat om in te grijpen zodra het nodig is. De inflatie is achtergebleven bij de verwachtingen en de BoJ heeft het verwachte moment waarop het beoogde inflatieniveau van twee procent wordt bereikt al verschoven van 2015 naar de eerste helft van 2016. Zonder extra beleidsversoepeling zouden de marktparticipanten wel eens vraagtekens kunnen gaan zetten bij de inzet van de BoJ om de inflatiedoelstelling te bereiken."
 
Waardering
Moonen:  "Een andere belangrijke factor in Japan is de waardering. De Japanse risicopremie op aandelen is 4,8 procent. Dat is 1,6 standaarddeviatie boven het gemiddelde op lange termijn en 0,5 procent boven het mondiale gemiddelde. Op koers/winst-basis, zijn de Japanse en Europese markt nagenoeg hetzelfde gewaardeerd. Gecorrigeerd naar de andere sectorsamenstelling, is de Japanse aandelenmarkt echter twaalf procent goedkoper, waarbij slechts twee van de tien sectoren (Nutsbedrijven en Gezondheidszorg) duurder zijn dan in de eurozone. Op koers/boekwaarde-basis is Japan zelfs 27 procent goedkoper, maar dat heeft uiteraard te maken met het lagere REV-niveau van Japanse ondernemingen (6,8 procent, tegenover 8,9 procent in de eurozone). Zoals eerder gezegd zijn wij van mening dat Japan geleidelijk de kloof met de andere regio’s zal dichten, dit dankzij structurele gedragsveranderingen.
Tenslotte is het momentum qua koersen en kapitaalstromen positief. Al met al zijn er dus meer dan genoeg redenen om vast te houden aan onze overweging en deze zelfs uit te breiden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Versobering groen beleggen bespaart Rijk meer dan beoogd
 Een achtste van de Nederlanders vertrouwt meer op loterij dan beleggen
 'Belegger wil mega rendement in crisistijd'
 Nederlandse belegger zet vol in op de Verenigde Staten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10