zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Terrorismedreiging in westerse landen toegenomen

27 mei 2015 - Westerse economieën staan bloot aan steeds grotere risico’s als gevolg van de verhoogde terreurdreiging van islamitische extremisten. Netto zijn de risico’s van terrorisme en politiek geweld wereldwijd juist gedaald.

Vooral Zuid-Amerika is veiliger geworden. Wereldwijd zijn terreuraanslagen het vaakst gericht op bedrijven in de retailsector. Dat blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map van Aon, die bedrijven houvast biedt bij het verminderen van risico’s op terreur en politiek geweld. Het complete overzicht werd gisteren gepresenteerd door Aon Risk Solutions, het wereldwijde bedrijfsonderdeel voor risicomanagement van risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon plc, in samenwerking met The Risk Advisory Group.Wisselend beeld
De Terrorism & Political Violence Map van dit jaar laat een wisselend beeld zien. Netto werden meer landen veiliger (daling in 21 landen versus stijging in dertien landen), maar daar waar politiek geweld en terreur zich concentreren neemt de dreiging in intensiteit toe. Er tekent zich een duidelijke tweedeling af: de risico's clusteren zich in Zuid-Azië (met name Afghanistan en Pakistan), Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

België, Frankrijk en Duitsland zien risicorating stijgen
In negen westerse economieën (Australië, België, Canada, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Noorwegen) zijn de risico’s van terreur en politiek geweld toegenomen. Deze verhoging kan in veel gevallen worden toegeschreven aan toegenomen terrorismedreiging die grotendeels voortkomt uit de toenemende invloed van IS en de voortdurende dreiging van aanhangers van Al-Qaeda en daaraan gelieerde groepen.
De grootste risico's voor bedrijven zijn het groeiende risico op gewapende conflicten door een veranderend en instabiel regionaal machtsevenwicht, en de toegenomen terrorismedreiging in ontwikkelde economieën.

Percentage terreuraanslagen per sector en per land
In het bedrijfsleven worden retailers het meest door terroristische aanslagen getroffen. Ook de olie-industrie is vaak het doelwit. Wereldwijd is Irak het meest getroffen land; 30 procent van alle terroristische aanslagen vindt in dat land plaats.

Landenoverzicht
In 21 landen is het risico op terrorisme en politiek geweld afgenomen:
Albanië, Bangladesh, Barbados, Bhutan, Brazilië, Costa Rica, Kroatië, Cuba, Tsjechië, Egypte, Fiji, Guyana, Honduras, Kirgistan, Mauritanië, Mongolië, Marokko, Mozambique, Panama, Tunesië en Oezbekistan.
In dertien landen het risico op terrorisme en politiek geweld toegenomen:
Australië, België, Canada, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Lesotho, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Tanzania en Oekraïne.

Ontwikkelingen per regio
De resultaten zijn het meest positief in Zuid-Amerika: daar daalt het risiconiveau in zeven landen, waaronder Cuba en Honduras die daarmee de eerste risicodaling van het decennium zien. Dit is het gevolg van de vooruitgang die is geboekt in het contraterrorisme en van acties om een einde te maken aan langlopende conflicten in Colombia en Peru.

Oplopende geopolitieke spanningen in delen van Oost-Europa en Eurazië zorgden voor verhoogde risicoscores van Oekraïne en Estland. De militaire manoeuvres en toegenomen defensie-uitgaven van Rusland hebben de dreiging van gewapende conflicten in het gebied doen toenemen. Het algemene beeld voor de rest van de regio is gematigd positief. Dat geldt ook voor Centraal-Azië, waar drie risicoratings daalden.

In de Afrikaanse regio Sub-Sahara bevinden zich de meeste landen met een hoog risico (zestien). Hier leiden onvrede met de regering en sociaaleconomische problemen tot civiele onrust en conflicten, waardoor een 'risicodriehoek' ontstaat die zich uitstrekt tussen Nigeria, Somalië en Libië. Zuid-Afrika springt er daarentegen positief uit als een relatief stabiele subregio. Het Midden-Oosten laat een vergelijkbaar beeld zien, met een groot verschil in risico tussen de stabiele, welvarende Golfstaten en de Levant, Jemen en Bahrein.

Nederlandse bedrijfsleven vatbaar door internationale oriëntatie
Nederlandse organisaties zijn traditioneel internationaal georiënteerd. Volgens Alex van den Doel, Managing Director van Aon Global Risk Consulting bij Aon Nederland, is het volgen van de ontwikkelingen per regio op het gebied van terrorisme en politiek geweld daarom extra relevant. "Voor Nederlandse bedrijven is het belangrijk om na te gaan welke gevolgen terroristische dreiging voor hen kan hebben, een aantal worst case scenario’s uit te werken en de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Een hoog risiconiveau in een gebied hoeft echter niet te betekenen dat met bedrijven uit dat gebied geen zaken kunnen worden gedaan. Voorwaarde is dan wel om betrouwbare inlichtingen en analyses te gebruiken en een strategie te hebben om de risico's te vermijden en te beheersen. De huidige maatschappij en de wereldwijde situatie veranderen snel en een dreiging hoeft niet meer in de directe of fysieke omgeving te zijn. Een cyberaanval bijvoorbeeld kan in een bedrijf of zelfs een land tot ernstige verstoringen leiden."

Kleine kans, grote impact
Hoewel niet voor ieder bedrijf of organisatie terrorisme en politiek geweld een reëel risico is, kan de impact van (dreigend) terrorisme en politiek geweld groot zijn, stelt Marco Zannoni, directeur van het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. "Als een bedrijf risico loopt, loont het om een actieplan achter de hand hebben als zich een terroristische aanslag of politiek geweld voordoet. Het vergt goed crisismanagement om met de grote impact om te kunnen gaan. De veiligheid van eigen mensen, een grote druk op informatie en communicatie, noodzakelijke afstemming met politie en overheid, continuïteit van dienstverlening en het omgaan met de financiële gevolgen en verwoestende schade zijn dan enkele van de grootste uitdagingen."

Over het overzicht
De Terrorism & Political Violence Map van Aon, opgesteld in samenwerking met The Risk Advisory Group, heeft als doel bedrijven inzicht te bieden in het huidige wereldwijde risicolandschap en ze te helpen de risico's op waarde te schatten. De ratings zijn een weergave van algemene beoordelingen van het risico op politiek geweld, en leunen zwaar op empirische gegevens en degelijke analytische methoden. Elk land krijgt scores toegekend - verwaarloosbaar, laag, middelhoog, hoog of ernstig - voor de risico’s op het gebied van terrorisme, civiele onlusten (zoals stakingen, rellen en civiele onrust) en conflicten (zoals opstand en oorlog). De drie variabelen samen bepalen de totale score voor een land.
De risicoratings zijn gebaseerd op gegevens van de TerrorismTracker over de afgelopen twaalf maanden, de gegevens en inlichtingen van The Risk Advisory Group en overleg tussen deskundigen van The Risk Advisory Group en Aon.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Ruim helft Nederlanders heeft vriendschappelijke band met collega’s
 Tevredenheid over thuiswerken neemt toe
 Nederlandse bedrijven roepen op tot minder zakelijk reizen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Terreurrisico wereldwijd gedaald
 Reizende bedrijfsleven past beleid niet aan vanwege terroristische dreiging
 Europa veiliger, risico Nederland verhoogd
 Onveiliger West-Europa door economische crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
[Infographic] Marketingmogelijkheden met beschikbare klantdata
Je e-mail marketingsoftware is gevuld met veel klantgegevens: ’kale’ gegevens waar je waarschijnlijk weinig oog voor hebt. Bekijk je data eens anders en ontdek dat er een wereld aan marketingmogelijkheden opengaat. Deze infographic van Spotler helpt je vast op weg.
Download de infographic
Lees verder
Zo geef je het kantoor een nieuwe look
reacties
Uurtarief freelancers gestegen (1) 
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis (1) 
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten  (1) 
Weg met CV’s en brieven!  (1) 
Coaching in negen stappen (1) 
Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald (1) 
Het beste van twee werelden: een ondernemerscultuur bouwen in uw organisatie (1) 
top10
Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
Werkend Nederland minder productief door het thuiswerken, maar meer tevreden
Kort door de bocht coaching?
Driekwart twijfelt aan betrouwbaarheid online informatie over financiële producten
Zes lessen voor jonge leiders tijdens de coronacrisis
Voor driekwart van de finance professionals is datagedreven bedrijfsvoering een meerjarenplan
Adverteerders besteden in 2019 2,2 miljard euro aan digital advertising
Cyberrisico’s voor Nederlandse thuiswerkers honderd keer zo groot tijdens coronacrisis
C-suite is zwakke schakel in Mobile Device Security
meer top 10