zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beloning Ad Scheepbouwer (KPN) fors verlaagd

19 oktober 2003 - Het telecomconcern KPN gaat de beloning van de topbestuurders verlagen. Topman A. Scheepbouwer levert een vaste bonus van een half miljoen euro en een aantal andere financiële voordelen in.

Bovendien krijgen vertrekkende topbestuurders niet langer minimaal een jaarsalaris mee, maar geldt hun jaarinkomen voortaan als het maximum.



Centrale Ondernemings Raad
Scheepbouwer krijgt geen geld meer als het concern in andere handen komt en hij moet vertrekken. Hij zou bij deze afvloeiingsregeling tot zijn 61e inkomen blijven ontvangen. Ook het concurrentiebeding dat hem recht gaf op een extra jaarinkomen komt te vervallen. Daarnaast krijgt de Centrale Ondernemingsraad voortaan vooraf informatie over voorgenomen wijzigingen in de beloning van de top.

Protest
Dat heeft KPN zondag bekendgemaakt. Deze aanpassing gebeurt na heftig protest van vakbond Abvakabo FNV over de beloning van Scheepbouwer over 2002. Volgens het telecomconcern speelde ook de noodzaak om de loonkosten de komende jaren in de hand te houden een rol wegens de steeds toenemende druk op de werkgelegenheid.

Onder vuur
De ruime beloning van Scheepbouwer lag zwaar onder vuur. Hij ontving vorig jaar een bonus van 2,7 miljoen euro. Zijn jaarinkomen bedroeg dik 3,5 miljoen euro. Ook de afvloeiingsregeling van vetrekkend topman P. Smits werd sterk bekritiseerd. Hij kreeg 2,8 miljoen euro over 2002.

Rechter
De beloningen waren voor vakbond Abvakabo FNV reden om aan de bel te trekken. De bond dreigde naar de rechter te stappen als de inkomens niet werden aangepast. De beloning stond volgens de bond in geen verhouding tot pijnlijke reorganisaties die zijn doorgevoerd wegens de ongunstige situatie waarin KPN verkeerde.

Getronics
FNV Bondgenoten heeft eerder aangekondigd de beloningen bij automatiseerder Getronics aan te pakken. Dit zou mogelijk via de rechter gebeuren. Volgens Paping werkt dit bedrijf echter niet zo goed mee als KPN. Getronics stuurde dit voorjaar twee topmannen met een totaalbedrag van 7,3 miljoen euro naar huis, terwijl de onderneming tot aan de nek in de schulden zat.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10