zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien gedragingen van introverte mensen op de werkvloer

10 december 2014 - Introverte en extroverte personen verschillen van nature in de manier waarop zij reageren op gebeurtenissen en omstandigheden in de wereld om hen heen. Dit blijkt uit de theory of extraversion van Hans Eysenck en onderzoek van William Revelle van Northwestern University.

Susan Cain, de auteur van de wereldwijde besteller Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking en als extern deskundige verbonden aan werkomgevingsspecialist Steelcase, stelt dat de moderne Westerse cultuur de kenmerken en mogelijkheden van introverte mensen onderwaardeert. Dit heeft niet alleen een lager welzijn van deze individuen tot gevolg, maar doordat een derde van de wereldbevolking introvert is, veroorzaakt het ook enorme economische schade.


Een gebeurtenis die het centrale zenuwstelsel van een introvert persoon overprikkelt, leidt bij diegene eerder tot een gevoel van overweldiging en uitputting dan dat het zorgt voor opwinding en betrokkenheid. Verlegenheid heeft volgens Cain niets van doen met introversie: ‘Verlegenheid is angst voor het sociale oordeel van anderen. Introversie heeft meer te maken met hoe iemand reageert op stimuli van buitenaf, waaronder ook sociale stimuli. Extraverte personen kunnen goed overweg met grote hoeveelheden stimuli, terwijl introverte mensen op hun best zijn in meer stille en rustige omgevingen.’
 
Tien kenmerkende gedragingen
Introverte mensen:
Trekken zich terug in grote groepen;
Zijn niet goed in small talk, terwijl ze opleven bij meer diepgaande conversaties;
Zijn goed in presenteren op een podium, alleen niet in de gesprekjes achteraf;
Raken snel afgeleid, maar zijn zelden verveeld;
Voelen zich van nature meer aangetrokken tot creatieve, individueel gerichte beroepen waarin oog voor detail belangrijk is;
Kiezen een plekje dicht bij een uitgang wanneer ze zich met andere mensen in een ruimte bevinden;
Denken voordat ze spreken;
Nemen niet snel de stemming van hun omgeving over zoals extraverte mensen dat wel doen;
Hebben moeite met het onverwachte van binnenkomende telefoontjes;
Sluiten zich af als ze voelen dat hun energie op is en het tijd is om alleen te zijn.

Privacy op de werkvloer
Introverte mensen komen in onze moderne samenleving steeds verder in het nauw. Dit gaat zo verder dat we welhaast kunnen spreken van een privacy-crisis. Een crisis die zich door onder meer de toegenomen mobiliteit, de information overload, de focus op samenwerking en de doorgeschoten populariteit van de open kantooromgeving, ook uitstrekt tot op de werkvloer. Uit onderzoek van Steelcase naar privacy op de werkvloer blijkt dat maar liefst 41 procent van de ondervraagden geen toegang heeft tot een werkplek waar ze zich op bepaalde tijden kunnen terugtrekken. Dit soort aspecten zorgen voor een gebrek aan privacy, waardoor mensen een verminderd welzijn en een lagere betrokkenheid ervaren. Samen met het feit dat mensen zich door te veel stimuli maar moeilijk voor langere tijd kunnen concentreren, leidt dit ook tot improductiviteit en derhalve tot economische schade.

Ideale werkomgeving
Een werkomgeving met oog voor privacy, waarin ook introverte personen geconcentreerd kunnen werken en optimaal kunnen presteren, voldoet aan de volgende vier richtlijnen.
  • Sta mensen toe om zich af te zonderen - Rustige omgevingen waarin mensen vrij van onderbrekingen kunnen werken, zorgen dat zij zich concentreren en nieuwe ideeën kunnen opdoen. Het is belangrijk dat dit soort ruimtes als zodanig herkenbaar zijn en dat binnen de organisatie wordt gerespecteerd dat sommige collega´s liever op deze manier werken.
  • Zeggenschap over hun omgeving - Introverte mensen zijn meer gevoelig voor externe stimuli als licht en geluid en hebben daarom meer behoefte om controle en zeggenschap over hun omgeving te hebben. Ze moeten op elk moment gebruik kunnen maken van een werkplek die past bij hun gemoedstoestand en aansluit bij de taken die ze moeten uitvoeren.
  • Zorg voor evenwicht van de zintuigen – In tegenstelling tot wat men zou verwachten, zoeken introverte mensen naar stimulans van de zintuigen, maar dan vaak wel in de vorm van warme, kalmerende invloeden, zoals natuurlijk hout en andere organische materialen.
  • Zorg voor een gevoel van fysieke veiligheid – Introverte mensen hebben vaak het gevoel dat allen ogen op hen gericht zijn. Ze hebben regelmatig behoefte aan een ruimte waar ze zich aan dat gevoel kunnen onttrekken, een ruimte waarin ze ´onzichtbaar´ zijn voor anderen en waar ze geen anderen hoeven zien.
Privacy-behoefte
Omdat de privacy-behoefte per individu verschilt en bovendien gedurende een werkdag kan verschillen, zou iedere werkgever eigenlijk een kantooromgeving moeten bieden die bestaat uit werkplekken die aansluiten bij de behoeftes van introverte en bij die van extroverte mensen. Het gaat erom dat mensen de mogelijkheid hebben om zelf een werkplek te kiezen en zo zeggenschap uit te oefenen over het niveau van externe stimuli.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf geheimen van charismatisch leiderschap
 Groepsbrainstorm staat creativiteit in de weg
 Extravert floreert in deze tijd
 Introverte werknemers zijn eerder moe
 
 
reacties
 
Yvonne van Lith  |   | 
10-12-2014
 | 
17:02 uur
Duidelijk geschreven en grotendeels herkenbaar voor mij als DISC-consultant. Behalve dat ik denk dat introverte mensen niet graag in het midden van de belangstelling staan en dus niet graag op een podium.

Ik heb vanaf het moment dat de flexibele werkplek en de kantoortuinen hot waren gezegd dat dit niet voor alle medewerkers even prettig is. Inderdaad moeten introverte mensen zich kunnen terugtrekken om zich te concentreren en productief te zijn. Hier wordt geen rekening mee gehouden en gaat op den duur weer leiden tot een ''werkplek op maat'' systeem. Daarnaast hebben bepaalde mensen ook behoefte aan dingen op een vaste plek kunnen leggen en een kantoor meer persoonlijk te maken. Vooral sfeergevoelige mensgerichte personen zullen die neiging hebben. Dat kan niet als je steeds moet afwachten waar je die dag werkt. Erg zonde van de energie en productiviteit. We zijn geen eenheidsworsten! Niet op school en niet op het werk. Ieder heeft een eigen manier van leren en dingen doen. De weg naar die inzichten is lang en kosten veel geld daardoor. jammer want alle informatie hierover is beschikbaar.
Wanda  |   | 
10-12-2014
 | 
09:46 uur
Interessant artikel. Ik herken veel dingen uit de praktijk.
Herma H. Veeninga  |   | 
10-12-2014
 | 
13:05 uur
Heel herkenbaar en praktisch geschreven artikel.
Belangrijk onderdeel in mijn coaching binnen bedrijven en teams. Als introvert wordt men in deze extravert gerichte maatschappij snel ten onrechte als onzeker gezien. Hij of zij heeft tijd nodig om een gefundeerde mening te geven en
dat kost tijd, wat men niet altijd krijgt. Jammer want hun mening is goed doordacht en van toegevoegde waarde.

Herma H. Veeninga
Executive & Managementcoach
Peter Boer  |   | 
10-12-2014
 | 
19:58 uur
Voor mij als introvert persoon erg herkenbaar. En, Yvonne, een podium is juist een heel veilige plek, hoe gek het ook klinkt. Zeker als je een presentatie mag houden vanuit je eigen expertise doen introverte personen dit graag. Veel liever dan 'smal talk' in een groep.

Qua huisvesting en inrichting van kantoren zou veel meer gewerkt moeten worden vanuit de gedachte van het vergroten van productiviteit. Dit in tegenstelling tot de besparing op ruimte die vaak als argument voor HNW en de genoemde kantoortuinen wordt aangevoerd. Samenwerken wordt echt niet altijd bevorderd door grote kantoortuinen. Juist de afwisseling en keuzevrijheid in werkplek en werkomgeving geven de beste resultaten.

Beide uitersten hebben we nu wel zo'n beetje gehad. Tijd voor een verandering in een juiste mix van concentratie werkplekken, groepswerkplekken, overlegruimten en inspiratieruimten tezamen met flexibele(re) werktijden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10