zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Snel weer aan de slag na uw burnout?

21 oktober 2014 - Lange tijd was het advies van de huis- en bedrijfsarts bij een burnout: rust, rust en nog eens rust. Yogalessen gaan volgen, de buitenlucht in of een cursus mindfulness om te leren ontspannen. Maar vooral niet werken.

De tendens is de laatste tijd echter om mensen sneller weer aan het werk te laten gaan. Omdat ze daarmee juist het beste geholpen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO Arbeid in 2011, waarin duidelijk wordt dat werk een belangrijk medicijn is voor mensen met psychische klachten.  Maar wat als u juist van uw werk ziek bent geworden, zoals bij burnout meestal het geval is? Daarvan wordt ook gezegd: de oplossing ligt daar waar het probleem begon. Bij straatvrees is dat weer de deur uit gaan, en dus bij een burnout weer te gaan werken. Want, zeggen deskundigen: de klachten of terugval worden niet minder als mensen langer dan twintig weken thuis blijven.



Werkvloer 
Volgens Gertrud de Witte van ESENZIA WerkgelukCoaching is deze stelling ook vaak wat te kort door de bocht: "Medewerkers raken meestal niet burnout door alleen hun karaktereigenschappen en patronen. Negen van de tien keer spelen er ook zaken op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan hoge werkdruk, slechte werksfeer, spanningen door een reorganisatie, pesten, en dergelijke. En dan wordt de drempel om terug te keren natuurlijk wel erg hoog, en is het heel begrijpelijk dat u dan als werknemer maar één ding wilt: thuisblijven en rust in de tent.
 
Werkgever
Dus óók de werkgever is verantwoordelijk voor de burnout, en de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen. Als er bijvoorbeeld onmogelijke verwachtingen bij een werknemer worden neergelegd, er sprake is van structureel moeten overwerken door onderbezetting, of de sfeer op de afdeling te snijden is door onduidelijke taakomschrijvingen, dan is daar een taak voor de organisatie weggelegd. Dit zijn zaken die een werknemer niet eigenhandig op kan lossen. Maar ze staan wel een snellere terugkeer in de weg en/of zullen zeer waarschijnlijk leiden tot terugval."
 
Oorzaken
De Witte: "Het is dus belangrijk dat eerst de oorzaken van de burnout boven tafel komen, en gekeken wordt naar wie wat aan moet pakken. Daarin heeft de werknemer uiteraard ook de taak om naar zijn of haar aandeel te gaan kijken. Wat heeft er bij u voor gezorgd dat u uit bent gevallen? Zijn dat omstandigheden in uw privésituatie? Of heeft u het meer te zoeken in karaktereigenschappen als perfectionisme, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel of de neiging de lat erg hoog te leggen voor uzelf? Of is het een kwestie van beter uw grenzen leren voelen en aangeven of uw werk anders indelen zodat het minder tijd en energie kost? Allemaal voorbeelden van een breed scala aan oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een burnout, en die dus meer op het persoonlijke vlak aangepakt moeten worden."
 
Professional
Het inschakelen van een professionele burnouttherapeut of psycholoog is daarbij aan te raden, omdat u zelf niet goed in staat bent – zeker als u burnout bent – om uw eigen patronen te doorzien, stelt De Witte. "Zelf de symptomen oplossen lijkt misschien niet zo moeilijk, maar door ook de onderliggende patronen te onderzoeken en inzichtelijk te maken haalt u de daadwerkelijke angel weg en kunt u zorgen voor blijvende verandering. En dat leidt weer naar verantwoorde en duurzame terugkeer in uw werk, met meer plezier en ontspanning.
En als laatste is het bij een snelle terugkeer van groot belang dat het re-integratieproces goed wordt begeleid. Aan de werknemerskant kan dat de therapeut of psycholoog zijn die de medewerker ondersteunt en bijstuurt bij het toepassen van het geleerde. Maar ook binnen de organisatie is het belangrijk dat er een soort mentor is die fungeert als vast aanspreekpunt. Dit kan bijvoorbeeld iemand van Personeelszaken zijn. Deze persoon bewaakt samen met de medewerker de werklast, de uren die gewerkt worden en de algemene voortgang."
 
Snelle terugkeer
De Witte: "Een snelle terugkeer kan dus prima werken als de belangrijke oorzaken van de burnout bloot zijn gelegd en er bij beide partijen de wil is om te werken aan zijn aandeel. Het herstel en de re-integratie is dus ook iets wat samen, in goed overleg, moet gebeuren. Het is en blijft maatwerk, omdat iedere situatie anders is. Daarnaast is het belangrijk dat dit proces goed begeleid wordt zodat er tijdig aan de bel getrokken kan worden als het mis dreigt te gaan."

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trots op uw burn-out!
 Kunt u denken in oplossingen?
 Burnout blijft actueel
 Stress- en burnoutklachten: nachtmerrie of groeimoment?
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
21-10-2014
 | 
08:47 uur
''... de laatste tijd ... onderzoek van TNO Arbeid in 2011 ...''
Grappig. De laatste tijd is dus in ieder geval al 3 jaar.
a bloemraad  |   | 
21-10-2014
 | 
09:31 uur
Werk maakt ziek en werk maakt gezond. Dat lijkt tegenstrijdig maar beide uitspraken zijn waar. Als een werknemer op zijn werk burn-out is geraakt, is doorgaan met het werk op dezelfde manier natuurlijk niet de oplossing. Want als je hetzelfde doet, dan krijg je hetzelfde resultaat. Het is ook waar dat de werknemer de problemen die op het werk zijn ontstaan niet thuis op kan lossen. Daarom is na een korte time-out de beste remedie om weer aan het werk te gaan – maar wel onder deskundige begeleiding. Tijdens de terugkeer naar het werk moeten inderdaad naast het functioneren van de werknemer zelf ook het functioneren van zijn omgeving onder de loep genomen worden. Daarbij moeten naast een professionele coach of psycholoog, de bedrijfsarts, direct leidinggevende en personele zaken erbij betrokken worden. Echter het herstel zal het meest effectief zijn als de regie van het herstel in de handen van de werknemer zelf ligt.
De werkgevers schrikken vaak hiervoor terug. Ze zijn overtuigd dat het mobiliseren van een dergelijk netwerk erg kostbaar is. Het gaat inderdaad gepaard met kosten. Maar als de werkgever dit meteen al bij de eerste ziektedag wegens burn-out of zelfs bij een dreigende burn-out mee start, dan vallen de kosten in niets vergeleken met wat het gaat kosten als er niets gebeurt. Denk aan 1e spoor, 2e spoor en het doorbetalen van de ziektekosten tot drie jaar nadat de werkgever niet meer in dienst is. Plus nog een eventuele boete opgelegd door de UWV als de werkgever niet meewerkt aan de re-integratie van de zieke werknemer.

Ana Bloemraad
registerpsycholoog Arbeid&Organisatie
chiquita  |   | 
21-10-2014
 | 
13:35 uur
Burn-out krijg je alleen als er geen goede balance is tussen werk en prive (rust).
Geldt trouwens voor alles in het leven.
Hilde Clement  |   | 
21-10-2014
 | 
15:32 uur
Burn out heeft meerdere oorzaken. Werk en werkomstandigheden kunnen belangrijke factoren zijn. Bij hervatten van werk is het niet enkel belangrijk dat werknemer, ondersteund door zijn omgeving en eventueel professionals, de regie in handen neemt. Het is ook belangrijk dat leidinggevenden zich afvragen 'wat kunnen wij doen? Kunnen we op een andere manier omgaan met werknemers zodat ze geen burn out hoeven te krijgen (of toch de risico's verminderen)?
Fred Steetsel  |   | 
22-10-2014
 | 
11:16 uur
Een goed stuk! Tijdens mijn begeleiding ga ik altijd uit van wat iemand aan kan als startpunt. Als het werk als erg belastend wordt ervaren dan is dat niet de plek om direct terug te keren.
Dat betekent echter niet dat je bij de pakken neer gaat zitten, maar gedoseerd opbouwen en dan stapje voor stapje weer terug aan de slag.
Marcel Rijntjes  |   | 
23-10-2014
 | 
14:09 uur
Ik mag hopen dat veel HR managers en bedrijfsartsen dit lezen. Voor ons is het behandelen van een burnout dagelijks werk, voor veel bedrijfartsen vooral een lastig onderwerp omdat ze niets aan behandeling kunnen doen. Het valt me daar bij op dat per arbo-arts (bedrijfsarts) er erg verschillend wordt gereageerd op de behandeling door externe zoals wij. Wat ons betreft mag de samenwerking wel wat beter! Aan ons zal het niet liggen. En dat allemaal tbv de client :-)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10