zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drone fans willen helderheid scheppen voor consumenten

22 augustus 2014 - Drones zijn razend populair en vliegen letterlijk de winkel uit. Toch tast de consument over het wettelijk toegestane gebruik van zijn drone volledig in het duister en dit terwijl er wel boetes door de overheid worden uitgedeeld.

Een groep drone-liefhebbers bundelt krachten om helderheid te scheppen voor consumenten.Ideaal gadget
Drones zijn ongekend populair bij consumenten. Het steeds toegankelijkere prijsniveau en de toenemende functionaliteiten maken de drone tot de ideale gadget. Zo zijn er drones die volledig voorgeprogrammeerd zonder bestuurder kunnen vliegen en verschijnen binnenkort de eerste drones op de markt die een gebruiker automatisch volgen. Laatstgenoemde drones worden ongetwijfeld zeer populair bij action sporters voor het filmen van hun stunts.

Wettelijk toegestaan gebruik
Terwijl de techniek zich blijft ontwikkelen en drones als warme broodjes over de toonbank vliegen, tast de consument nog volledig in het duister over het wettelijk toegestane gebruik van drones. Er is veel onduidelijkheid over de regelgeving voor het gebruik van drones door consumenten. De huidige regels berusten op de regelgeving voor modelvliegen, welke niet voldoende aansluit op dit nieuwe fenomeen.

Boetes
Ondanks de onduidelijke regelgeving worden er wel boetes uitgedeeld door justitie. Zo werd begin augustus een hobbyist uit Nijkerk beboet voor het vliegen met zijn drone. Justitie spoorde de Nijkerker op naar aanleiding van luchtopnames op YouTube die hij had gemaakt van een brand in Bunschoten eerder dit jaar. De luchtfotograaf hing een boete van maximaal 7.800 euro boven het hoofd, maar kwam er met een tweetal boetes van 300 euro enigszins goed van af.

Regeling Modelvliegen
Afgelopen weekend werd ook in Den Haag een 45-jarige man gearresteerd voor het vliegen met een drone. De man vloog met zijn drone tijdens de jaarlijkse vuurwerkshow in Scheveningen en werd op staande voet aangehouden. Volgens de politie was de man in overtreding van de Regeling Modelvliegen.
Op basis van de Regeling Modelvliegen zijn er momenteel nog vele vraagstukken voor consumenten. Om enige structuur in deze wirwar van regelgeving te krijgen, hebben vele drone liefhebbers hun krachten gebundeld in een online informatie platform. Dit nieuwe platform is niet alleen een informatiekanaal, maar zal ook als spreekbuis voor de consument fungeren in de richting van betrokken instanties om bepaalde vraagstukken te beantwoorden.

Drones.nl
Op Drones.nl kunnen consumenten alle informatie vinden die zij nodig hebben op het gebied van drones. Naast de laatste updates op het gebied van regel- en wetgeving, biedt het nieuwe platform ook onafhankelijke reviews van populaire consumenten drones, een collectie aan drone video's en het laatste drones nieuws. Ook kunnen consumenten iedere vraag op het gebied van onbemande voertuigen stellen in het openbare drones forum.
De nieuwe online portal is een initiatief van een uitgebreid team van drone liefhebbers. De redactie bestaat onder andere uit luchtfotografen, droneshop eigenaren en drone liefhebbers. In de eerste dagen na livegang werd de website al door duizenden geïnteresseerden bezocht.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Top vijf meest gewaardeerde gadgets voor de feestdagen
 Zes types app-gebruikers en hun profielen
 Manager bezuinigt op elektronica, uiterlijk en uitgaan
 ICT'er niet meer te paaien met gadgets
 
 
reacties
 
Drone space  |   | 
29-08-2014
 | 
15:48 uur
Het is een goede zaak dat er aandacht aan de regelgeving van drones wordt gegeven. Als men de regelgeving modelvliegen goed bestudeert dan staan de meeste regels er toch in beschreven.
Rika Conradi Fotografie  |   | 
12-06-2015
 | 
13:30 uur
Het liefste maak ik ''normale'' foto's en beelden. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik ook een drone heb, en ze alles behalve teleurstellen!
Drone-expert  |   | 
9-11-2015
 | 
15:37 uur
Niet alleen drone-fans willen helderheid scheppen voor consumenten, ook bedrijven zijn er actief mee bezig om de consument goed voor te lichten over de huidige wet- en regelgeving betreft drones.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10