zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Totale bestedingen non-food markten stabiel

15 augustus 2014 - De Fashion markt en de markt voor Consumenten Electronica laten na drie kwartalen daling voor het eerst weer een groei zien. De stijging van Fashion werd vooral veroorzaakt door een zeer positieve maand mei, mede door het goede weer.

De Consumenten Electronica markt profiteerde van het WK. De markt voor Groot-en Klein Huishoudelijke Apparaten zat al in de plus en laat wederom een omzetgroei zien. De markt voor IT- en Office producten sloot af met een kleine min en de georganiseerde Reizen en Boekenmarkt zitten nog steeds in de rode cijfers. Alle non-food markten bij elkaar opgeteld laten nog een lichte daling zien van 1,0 procent, hetgeen stabiel is ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit de Q2 rapportage van GfK Retail Reports.Fashion: kindermode zorgt voor grootste omzetgroei
Het tweede kwartaal is de Nederlandse modemarkt van de min in de plus gegaan. Het grootste segment binnen de markt, bovenmode, behaalde in Q2 een klein plusje van 0,5 procent in omzet. De omzet van ondermode steeg ook met 1,5 procent. De enige daler dit tweede kwartaal, was de beenmodemarkt met een min van 5,1 procent in omzet. Kindermode liet in mei een forse omzetgroei zien van 12,0 procent. Het mooie weer in deze maand zorgde voor een vroege investering in de zomergarderobe voor kinderen. In vergelijking met de maand mei vorig jaar kwam de totale fashion omzet 6,5 procent hoger uit. Deze maand zorgde dan ook voor een positief 2e kwartaal.

Consumenten Electronica: omzetstijging door Oranje koorts
Eind van het tweede kwartaal was Oranje nog volop in de race voor de wereldtitel en dat deed de verkoop van Consumenten Electronica goed. Voor het eerst sinds tijden was in het tweede kwartaal van 2014 een omzetplus zichtbaar. Vergeleken met Q2 vorig jaar is de Electronica markt met 5,0 procent gegroeid. De Oranje koorts zorgde ervoor dat consumenten gretig in gingen op de verschillende TV promotie campagnes. De omzet van de TV markt steeg daardoor in deze periode met 18,0 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Week 24, de aftrap voor de eerste wedstrijd van Nederland, en week 25 noteerden de hoogste verkopen.

Groothuishoudelijk: groei zet voort
Het is voor het derde kwartaal op rij dat de verkopen van Groot Huishoudelijke Apparaten stijgt. In kwartaal twee rapporteren we wederom een omzetgroei van 5,6 procent. Alle keukenapparaten werden in het tweede kwartaal aanmerkelijk beter verkocht, hetgeen wellicht te maken heeft met de eerste voorzichtige signalen dat de huizenmarkt stabiliseert en zelfs licht aantrekt. Niet alleen de onderliggende volumes zijn hoger maar ook de gemiddelde prijs stijgt en geeft de omzet een extra steuntje in de rug.

IT, Reizen en Boeken: markten nog in de min
De markt voor IT en Office producten sloot af met een kleine min van 1,9 procent, mede veroorzaak door de verdere omzetdaling van Tablets en E-readers. De markt voor de georganiseerde Reizen, voor het zomerseizoen, liet een daling van 8,8 procent zien. Dit werd mede veroorzaakt door de afwachtende consument in verband met het WK voetbal in Brazilië. Tijdens de weken waarin het Nederlands Elftal actief was, vertrokken er veel minder mensen op vakantie. Eind juni liet zelfs een daling zien van 21,4 procent. De Boekenmarkt laat de allergrootste daling zien van 11,5 procent. Hierbij moet wel een kanttekening geplaatst worden dat de winkels die failliet waren gegaan in het eerste kwartaal, ondanks een doorstart nog dicht waren in de eerste weken van het tweede kwartaal. Dit betekent dat er pas een eerlijk vergelijk gemaakt kan worden op basis van de cijfers in het derde kwartaal van 2014.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed
 Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index
 Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Consumentenvertrouwen stijgt langzaam maar zeker
 Zorgen bij consument over restschuld blijven
 Economisch herstel is in zicht
 Positieve trend bestedingen buitenlandse consumenten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index  (1) 
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed (1) 
De top tien startups waar talent wil werken (1) 
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (6) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
top10
Vijf zegeningen van een burn-out
Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
Extreme beloning toppers in bedrijfsleven blijkt wederom mythe
Kennis cybersecurity-terminologie Nederlandse beslissers onvoldoende
Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland
Wie van het Europese talent wil in Eindhoven werken? Bijna niemand
Vijf tips om tijd te besparen met vliegen
Besluitvormingsdilemma’s in het digitale tijdperk
meer top 10