zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Terreur' niet toegestaan als buitengewone last in Amerikaanse boekhouding

4 oktober 2001 - Amerikaanse bedrijven mogen de gevolgen van de terreuraanslagen in hun officiele financiële verslaggeving niet opnemen als 'buitengewone' posten. Ze moeten alle verliezen meenemen in de normale bedrijfsvoering.

Dit heeft de Financial Accounting Standards Board (FASB) bepaald.



Volgens de FASB is het voor de meeste bedrijven onmogelijk om de directe negatieve gevolgen van de terreurgolf te onderscheiden van de economische afkoeling die al voor 11 september begonnen was en de nieuwe klap die de economie op 11 september opliep bij de aanslagen in New York en Washington. De FASB wil voorkomen dat ondernemingen tegenvallers die niets met de ramp te maken hadden toch onder een buitengewone post '11 september' onderbrengen om zo de resultaten uit gewone bedrijfsvoering op te vijzelen.

De FASB is een particulier instituut dat voor de bedrijfstak de algemeen aanvaarde accounting principes (GAAP) bewaakt en interpreteert. De aanslag op 11 september heeft ongetwijfeld een negatief effect gehad op de omzet en de waarde van de activa bij ontelbare bedrijven.

Luchtvaartmaatschappijen zagen bijvoorbeeld de omzet kelderen en hun vliegtuigen zijn nu per saldo minder waard. Maar hoeveel is toe te schrijven aan de economische afkoeling voor 11 september, hoeveel aan de gebeurtenissen op 11 september, hoeveel aan de economische terugval sinds 11 september? American Airlines kwam bijvoorbeeld vier dagen voor de ramp al met een niet gekwantificeerde winstwaarschuwing.

De FASB, die aanvankelijk neigde om '11 september' als buitengewone post toe te staan, kwam tot de conclusie dat dit in de praktijk een onmogelijke opgave is. Ondernemingen staan uiteraard vrij om los van hun officiele financiële verslaggeving andere cijfers te presenteren in persberichten, waarin ze wel een inschatting maken van de directe financiële gevolgen van de aanslagen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10