zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Echt herstel woningmarkt nog niet in zicht

16 juli 2014 - De gemiddelde woningwaarde steeg het afgelopen kwartaal met 1,2 procent. Vooral woningen in de Randstad namen fors in waarde toe. De woningmarkt lijkt zich hiermee te herstellen en ook de voorspelling voor aankomend jaar is positief.

 Dit stellen Calcasa, de Rabobank, het Economisch Bureau van ABN AMRO en onderzoeksbureau OTB. Het huidige prijsniveau ligt echter nog steeds twaalf procent onder het niveau van 2008 waarin de woningmarkt haar piek bereikte. In de Randstad stijgt de waarde momenteel sneller dan gemiddeld in Nederland waarmee het herstel daar naar verwachting eerder zal optreden. In minder liquide gebieden waar relatief veel woningen al geruime tijd te koop blijven staan, zal het nog langer duren voordat het prijsniveau van 2008 weer wordt bereikt.



Volledig landelijk herstel woningmarkt niet zichtbaar
Halverwege 2008 bereikte de woningmarkt haar top met een gemiddeld prijsniveau van 262.000 euro en 2.200 euro per vierkante meter. Vooral het midden en westen van het land kennen een hoge gemiddelde vierkante meterprijs.
In het eerste kwartaal van 2014 steeg de gemiddelde woningwaarde, maar het prijsniveau ligt nog steeds 12,4 procent onder dat van halverwege 2008; gecorrigeerd voor inflatie is dit 24,7 procent. Alleen delen in het westen en midden van Nederland hebben in 2014 een vergelijkbare vierkante meterprijs met 2008. De gemiddelde waarde in 2014 is sinds de crisis gedaald naar 229 duizend euro en 1.900 euro per vierkante meter.

De woningmarkt herstelt zich als eerste in het westen
Er worden weer meer woningen verkocht. Het aanbod slinkt en de marktliquiditeit verbetert. Voor het eerst hebben we het afgelopen kwartaal ook weer een landelijke stijging van de gemiddelde woningwaarde gezien van 1,2 procent. Regionaal zijn er echter wel grote verschillen. De eerste tekenen van herstel hebben zich afgelopen kwartaal voornamelijk in het westen van het land afgetekend. Daar steeg de gemiddelde woningwaarde meer dan gemiddeld met 2,7 procent. Appartementen stegen zelfs met 3,4 procent in waarde tegenover een landelijke stijging van 2,5 procent. In grote delen van het land daalt de gemiddelde woningwaarde echter nog steeds.

Minder liquide gebieden: veel te koop en weinig transacties
In het noorden en oosten van het land en in delen van Zeeland is de marktliquiditeit slechter. Relatief weinig woningen worden verkocht en het aanbod staat lang te koop. In deze gebieden is derhalve ook de verhouding tussen aanbod en verkopen hoog.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgen bij consument over restschuld blijven
 Groot tekort huurwoningen vrije sector verwacht
 Huizenmarkt populair in april
 Woningmarkt veert op met sterke regionale verschillen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10