zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Innovatie meer dan incidenteel succes of technisch vernuft

25 juni 2014 - Innoveren staat op de agenda van het Nederlandse bedrijfsleven om concurrenten voor of bij te blijven en het voortbestaan van de organisatie te garanderen. De houding van het managementteam én de medewerkers blijkt echter cruciaal, zo blijkt uit onderzoek van StartReady.

De organisatie organiseerde op de Nyenrode Business Universiteit een masterclass ‘dagelijks innoveren’ voor directieleden. Sprekers waren Jeff Gaspersz, die als hoogleraar innovatie verbonden is aan de Nyenrode Business Universiteit; Arjan Oude Kotte, directeur Small & Mid market bij Microsoft; Lucas Wensing, CEO van StartReady en Michiel Willemse, partner bij Productivity Partners.



Innovatie organisatiebreed
De deelnemers aan de masterclass geven aan dat innovatie binnen hun organisatie zowel op de werkvloer als door het managementteam wordt geïnitieerd. Om vernieuwing en permanente innovatiekracht te realiseren, is het echter wel belangrijk dat het door alle lagen van de organisatie wordt gedragen en gevoed. Opmerkelijk is dat budget voor de deelnemers geen issue blijkt te zijn voor innovatie. Ook de aanwezigheid van visionairs binnen de organisatie wordt niet als noodzakelijk bestempeld. Tijd en ondersteunde faciliteiten werden daarentegen naast een positieve houding van managers en medewerkers wel genoemd.

Innovatiekracht
Gaspersz gaf de aanwezigen een kijkje in keuken van internationale en nationale innovatieve bedrijven en gaf tips om de innovatiekracht binnen organisaties te verbeteren en te versterken en het onderscheidend vermogen te vergroten. "Organisaties die innoverend zijn, zijn voorbereid. Vernieuwing zit bij deze organisatie zowel in het brein van de corporate onderneming, het team en het individu," aldus Gaspersz. Hij voegt daaraan toe dat u goud in handen hebt als u de nieuwsgierigheid kan wekken. Hij haalde Einstein als voorbeeld aan die het verschil tussen hem en de meeste van zijn wereldgenoten illustreerde met het vinden van een naald in een hooiberg. "Waar de meeste mensen blij zijn met het vinden van de naald en vervolgens verder gaan met de orde van de dag, stelt Einstein de vraag: ‘zijn er nog meer naalden in deze hooiberg?’ Gaspersz voegt daaraan toe: ‘als u zoekt, dan zult u ook vinden."

Slim omgaan met kansen
Creativiteit, motiveren, focus, nieuwsgierigheid en betrokkenheid lijken sleutelwoorden te zijn tijdens het innovatieproces. Vooral organisaties die het de komende tijd moeilijk krijgen, zoals gemeenten die twintig procent moeten besparen, zullen nieuwe kansen moeten vinden en nadenken over hoe ze zichzelf kunnen herdefiniëren. Het gaat daarbij vaak niet om het maken van iets nieuws maar eerder om het vernieuwen van iets wat al bestaat en het slim omgaan met kansen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Businessmodel topondernemingen massaal op de schop
 Innoveren is vooral sociaal proces
 'Transformers' presteren beter
 CIO ontevreden over benutten innovatiepotentieel organisatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10