zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Planten op kantoor verminderen stress en ziekte

23 juli 2003 - Gisteren gaven wij al vier tips voor managers om medewerkers tijdens de zomerdip te motiveren. Naar nu blijkt, hoort daar nog een vijfde tip bij: plaats veel planten op de werkplek.

Planten op de werkplek helpen de warmte tegen te gaan, zorgen voor een gezonder klimaat en verminderen ook nog de stress.



Beeldschermwerkers
Volgens het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is er in deze warme tijd niets effectiever dan een plant op de werkplek. Vooral beeldschermwerkers voelen zich prettiger en zijn productiever met planten in de buurt.

Gezond én goedkoop
Ze compenseren de uitstoot van schadelijke stoffen, ze verdampen water via de bladeren, absorberen warmte (en geluid) en zuiveren de lucht van stof en verontreinigingen (bijvoorbeeld formaldehyde, tolueen, benzeen, oplosmiddelen, ozon, toner, schoonmaakmiddelen en ammonia). Deze stoffen komen veel voor in kantoorgebouwen en andere werkruimten. Uit onderzoek is ook bekend dat werkplekken met planten het aantal sickbuilding- en astma-achtige klachten verminderen. Planten verminderen verder de stress en zorgen voor een beter welbevinden (ziekenhuispatiënten herstellen sneller met planten op de kamer). En voor de economisch ingestelde werkgever is er ook wat te winnen: In Amerikaans onderzoek is aangetoond dat planten op het werk de verwarmings- en verkoelingskosten kunnen verminderen met wel 20 procent.

Goede werkplek-planten
De kamerpalmen Chrysalidocarpus en Chamaedora brengen veel waterdamp in de lucht, evenals de vaantjesplant (Spatiphyllum) die de lucht ook zuivert. Andere goed zuiverende planten zijn de rubberplant, klimop en de dadelpalm. Formaldehyde (in bouwmateriaal, papier en meubelen van niet-natuurlijk materiaal) wordt goed uit de lucht gehaald door de Krulvaren, de Chrysant en de Gerbera. Ammonia wordt goed gezuiverd door de Rhapis.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Alex  |   | 
4-07-2021
 | 
14:59 uur
Planten hebben inderdaad een positieve uitwerking op mensen. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en ze zien er ook nog eens mooi uit. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer bedrijven hun kantoren vullen met planten om zo de werkomgeving te verbeteren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10