zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar financieel specialisten groeit

7 april 2014 - In het eerste kwartaal van 2014 is de vraag naar financieel specialisten gegroeid met vijftien procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. De groei die in het vierde kwartaal van 2013 voor het eerst weer werd geconstateerd zet nu sterk door.

Deze is in alle functies terug te vinden met als uitschieters accountancy en administrateurs, met respectievelijk +40 procent en +25 procent. De aantrekkende vraag komt in een stroomversnelling door een opvallende toename in het aantal actief zoekende financieel specialisten. Hun aantal is gegroeid van negen procent naar twintig procent. "Hierdoor wisselen financieel specialisten sneller van functie waardoor er extra vacatures ontstaan," zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht. Opvallend is de achterblijvende vraag in Noord Nederland.



Actief zoekende financieel specialisten versnellen marktvraag
De afgelopen jaren lag het aantal actief zoekende financieel specialisten op een laag niveau van ongeveer negen procent. 26 procent stond niet open voor een nieuwe uitdaging en de overgrote meerderheid (65 procent) was latent zoekend. Dat wil zeggen dat ze alleen in beweging kwamen als ze actief werden benaderd of als ze toevallig hun droomfunctie tegenkwamen. Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt is het aantal actief zoekenden sterk gegroeid van negen naar twintig procent. Dit komt vooral doordat de latent zoekenden nu actief op zoek zijn gegaan naar een andere werkgever. Meer wisselingen van baan leiden tot meer dynamiek en in duidelijk meer vacatures.

Herstel blijft achter in Noord Nederland
Hoewel er een groei is in alle vacatures, zijn er uitschieters: accountancy (+40 procent), administrateurs (+ 25 procent), auditors (vijftien procent) en finance managers (veertien procent). De groei in accountancy functies is, net zoals in het vorige kwartaal, terug te voeren naar toenemende vraag vanuit kleinere accountantskantoren die, naast een  kwantitatieve behoefte, ook op zoek zijn naar een kwaliteitsimpuls. De grote accountantskantoren, waaronder de big vier, vragen minder financieel specialisten. Bij finance managers en administrateurs is de groei met name te verklaren door de inhaalslag en snellere job rotatie. De vraag naar auditors is al enkele jaren op een structureel hoog niveau door een toenemende behoefte aan compliance, transparantie en control.
Opvallend is de achterblijvende vraag in Noord Nederland. Het totale aantal vacatures in deze regio is gekrompen met zeven procent. Met uitzondering van de vraag naar accountants laten bijna alle functies een krimp zien.  "Deze regio trekt traditioneel later aan waardoor het herstel pas in de loop van 2014 zichtbaar zal worden," aldus Kolthof.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Accountancy-functies fors in de lift
 Groei 'zwaardere' finance functies in industrie en overheid
 Europese CFO’s positiever over economische groei
 Herstel vacatures financieel specialisten zet door
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10