zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Medewerkers gedwongen te werken in beheersgerichte organisaties

18 maart 2014 - Recent onderzoek van Eforis toont aan dat maar 45 procent van de organisaties in Nederland daadwerkelijk in een relatief stabiele, redelijk voorspelbare omgeving functioneert. Dan past een hiërarchische organisatiestructuur.

Echter de meerderheid van de medewerkers geeft aan dat hun organisatie in een dynamische omgeving opereert en dan zijn moderne organisatievormen noodzakelijk. Overigens, een groot gedeelte daarvan wordt 'gedwongen' te werken in beheersingsgerichte werkwijzen. Dit kost veel welvaart en persoonlijke frustratie. Professionals geven aan dat zij willen werken in meer moderne, meer mensgerichte organisatievormen en de best presterende bedrijven doen dat al. Leidinggevenden en adviseurs doen er goed aan kennis te nemen van het 'Handboek Organisatieontwikkeling' van onderzoeker, auteur en organisatieadviseur Marcel van Marrewijk.



Grip houden
Veel leidinggevenden en organisatieadviseurs beperken zich tot organisatievormen waarin zij grip behouden op mensen en processen, zoals bureaucratische organisaties. Hierdoor onderdrukken ze de groeipotentie van organisaties. Macht en beheersing speelden ooit een dominante rol, terwijl betrokkenheid en synergie aan belang winnen. Van Marrewijk benadrukt dat organisaties juist nu de tijd moeten nemen om de nieuwe vormen te verkennen. In het handboek presenteert hij vier paradigma's en acht organisatievormen waarmee het gehele spectrum van organisatieontwikkeling in beeld wordt gebracht.

Veranderambities
Daarnaast introduceert Van Marrewijk het bedrijfskundige raamwerk voor beter organiseren, dat hij de Cubrix noemt. Het biedt leidinggevenden en professionals inzicht en praktische ondersteuning bij organisatieontwikkeling, performanceverbetering en waardeontwikkeling. De systematiek van de Cubrix genereert ook de vier veranderambities - vitaliseren, optimaliseren, heroriënteren en transformeren - waarmee zij dit kunnen realiseren.
Met zijn aanpak structureert Van Marrewijk verschillende contexten en situaties van organisaties. "Het is belangrijk dat men de context en de situatie van organisaties leert herkennen. Zo weet je welke leiderschapsstijl effectief is, welke type strategie voor de hand ligt, wat voor personeelsbeleid het best aansluit, welke stakeholders u betrekt in uw besluitvorming en hoe kennis wordt ontwikkeld en overgedragen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Prijzen voor best presterende organisaties van Nederland in 2013
 Taalgebruik beďnvloedt succes van organisatieverandering
 De innovatieve CIO is vooral een organisatiepsycholoog
 Haal in vijf stappen het beste uit uw medewerkers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10