zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse olie- en gaswerkers behoren tot best betaalde wereldwijd

25 februari 2014 - Olie- en gaswerkers in Nederland behoren tot één van de best betaalde ter wereld. Het afgelopen jaar stegen de salarissen in de Nederlandse olie- en gassector gemiddeld met 1,8 procent. Dit komt met name door de goed betaalde buitenlandse specialisten die werkzaam zijn in Nederland.

Dit blijkt uit de Hays Oil & Gas Global Salary Guide, uitgevoerd onder 24.000 respondenten. Elk jaar onderzoekt Hays samen met Oil and Gas Job Search de ontwikkelingen van salarissen in de internationale en lokale olie-en gasmarkt.



Belangrijkste uitkomsten
- Het gemiddelde jaarsalaris van de Nederlandse werknemer daalde in 2013 ten opzichte van 2012 (van 123.800 dollar per jaar in 2012 naar 111.000 dollar per jaar in 2013). Daarentegen zagen de buitenlanders die in de Nederlandse olie- en gasindustrie werken hun jaarsalaris stijgen in 2013 (van 84.900 dollar per jaar in 2012 naar 101.500 dollar per jaar in 2013).
- Gemiddeld stegen de salarissen in de Nederlandse olie- en gasindustrie in 2013 met 1,8 procent.
- Nederland komt op de vierde plek van best betaalde gas- en oliewerkers wereldwijd. Alleen in Australië, Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten wordt beter betaald.
- De salarissen in de wereldwijde olie- en gasindustrie daalden in 2013 gemiddeld met 1 procent.
- 73 procent van de werkgevers wereldwijd voorspelt een stijging van de salarissen in 2014.

De uitdaging voor de Nederlandse sector
Nederlandse werkgevers in de olie- en gasbranche zijn positief gestemd over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de sector, maar worden geconfronteerd met een tekort aan belangrijke vaardigheden bij werknemers (53 procent). Robert van Veggel, Managing Director van Hays Nederland: "Er is een constante druk op de Nederlandse olie- en gasarbeidsmarkt, omdat er een structureel tekort is aan goed opgeleide en ervaren professionals. Daarbij zijn de Nederlandse olie- en gasspecialisten in het buitenland erg gewild vanwege hun kennis, taalvaardigheid en omdat ze zich goed aanpassen aan verschillende culturen. We zien dat de olie- en gasarbeidsmarkt steeds internationaler wordt en ook in Nederland worden professionals steeds vaker vanuit het buitenland ingevlogen."
Gary Ward, Directeur van Hays Oil & Gas: "In de Noordzee zijn ervaren werknemers van verschillende disciplines erg gewild. Hierdoor worden werkgevers onder druk gezet om hun salarissen te verhogen om internationaal talent aan te trekken. Werkgevers bieden daarom steeds lucratievere vergoedingen aan om er zo zeker van  te zijn dat ze de gewilde talenten binnenhalen." 

Wereldwijde daling in 2013
In tegenstelling tot de positieve tendens die in Nederland te zien is, zijn de salarissen wereldwijd gemiddeld met een procent gedaald ten opzichte van 2012. Dit is een correctie na twee opeenvolgende jaren van groei in salarissen, die de financiële presentaties van sommige bedrijven in gevaar dreigde te brengen. John Faraguna, Managing Director van Hays Oil & Gas: "De salarissen zijn het afgelopen jaar wereldwijd licht gedaald conform de industriestandaard, maar het vertrouwen binnen de industrie blijft stabiel en de vraag naar ervaren werknemers blijft toenemen. Het enige dat dit vertrouwen kan wegnemen, is het gebrek aan beschikbare ervaren werknemers."
"De vooruitzichten voor de lange termijn zijn goed," zegt Duncan Freer, Managing Director van Oil and Gas Job Search. "70 procent van werkgevers is van plan om in 2014 uit te breiden en meer dan 70 procent van werknemers is positief tot zeer positief over de toekomst van de olie- en gasindustrie."

Stijging verwacht in 2014
73 procent van de werkgevers verwacht een stijging van de salarissen voor 2014. Werkgevers verhogen salarissen om talentvolle kandidaten aan te trekken. In de afgelopen twaakf maanden hebben werkgevers ook hun secundaire arbeidsvoorwaarden, bonussen en pensioenregelingen aangepast. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van werknemers een bonus ontvangt, 23 procent een reisvergoeding krijgt en twintig procent een pensioenregeling als onderdeel van het salaris heeft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse werknemer accepteert oneerlijk salaris niet
 Salarisbevriezing voor een derde topconsultants
 Slechte werk-privé balans verjaagt toppers
 Bedrijven verliezen personeel door te laag salaris
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10