zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

2013: grote veranderingen op het gebied van malware

16 januari 2014 - Voor FireEye stond 2013 in het teken van technologische ontwikkelingen en doorbraken op het gebied van malware. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar veel op malware-gebaseerde spionagecampagnes ontdekt.

Het rapport over Poison Ivy, de opsporing van een cyber arms dealer en het blootleggen van Operation Ke3chang zijn hiervan slechts enkele voorbeelden.Trends in focus
Gerichte malware-aanvallen focussen zich meestal op diefstal van intellectueel eigendom binnen specifieke industrieën. Afgelopen jaar leek de focus echter ergens anders te liggen. In 2013 waren er veel aanvallen met een politieke motivatie en aanvallen die gerelateerd waren aan geschillen tussen twee of meerdere landen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spionage en militaire conflicten.

Trends in techniek
Na een gerichte malware-aanval wordt vaak gespeculeerd over hoe geraffineerd de techniek van de gebruikte malware is. Echter, de kleinste verandering van bestaande malware kan vaak al genoeg zijn om detectie te voorkomen. Varianten van gewone, veel voorkomende en eenvoudig verkrijgbare malware werden het afgelopen jaar steeds vaker teruggevonden in de payload van zeer geavanceerde zero-day aanvallen. Zero-days zijn het afgelopen jaar veel gebruikt bij gerichte cyberaanvallen.

Threat Actors
Het met zekerheid kunnen zeggen wie er achter een aanval zit, is erg lastig. Daarnaast heeft de term threat actor meerdere betekenissen. De term wordt bijvoorbeeld gebruikt om te verwijzen naar een land, maar ook naar malware-ontwikkelaars of command-and-control (CnC) operators. Het afgelopen jaar kwamen hier cyber arms dealers en cyber hitmen bij. Dit heeft het landschap verder gecompliceerd.

Bekijk hier enkele van de belangrijkste onderzoeken en ontdekkingen op het gebied van zero-days, APT’s, threat actors en politiek gerelateerde aanvallen van FireEye van het afgelopen jaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wat te verwachten van security in 2014?
 Comeback populaire Remote Access Tool ‘Poison Ivy’
 Sterkste toename mobiele dreigingen sinds begin 2012
 Onderzoek legt technieken malware-ontwikkelaars bloot
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10