zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grondstoffen blijven achter bij aandelen

11 december 2013 - Ondanks de milde toon van de aanstaande FED-president Janet Yellen en de huidige, door liquiditeit gedreven financiële markten, blijven grondstoffen achter bij aandelen. Op korte termijn zal hier geen verandering in komen, aldus ING Investment Management International (ING IM).

Koen Straetmans, Senior Multi-Asset Strateeg bij ING IM: "Sinds de opleving van de grondstoffenmarkten in de zomer van 2012 door de piek in landbouwprijzen, lijken grondstoffen – afgemeten aan de Dow Jones-UBS Commodity Index Total Return – een trendmatige daling te vertonen. Voor aandelen geldt echter het omgekeerde. De groei van de wereldeconomie blijft echter een gunstige factor, met vooral in de VS, het VK en Japan gestage groei. De centrale banken in de G4 blijven dit herstelproces stimuleren. Ook de wat verminderde impact van het bezuinigingsbeleid in de VS en de eurozone draagt hier constructief aan bij. Door deze positieve onderstroom is de tienjaars reële rente in Amerika sinds mei met meer dan een procent gestegen tot ongeveer +0,6 procent op dit moment. Dit vormt op zich een tegenwind voor grondstoffen, een activaklasse zonder renteopbrengst."Ontwikkelingen in China
ING IM merkt op dat ook de ontwikkelingen in China – de belangrijkste grondstoffenverbruiker – de grondstoffenmarkten in 2013 hebben gedrukt. Structurele uitdagingen in China, zoals overcapaciteit en sociale spanningen, blijven als een donkere wolk boven het land hangen. Ook de jongste economische cijfers laten een gemengd beeld zien met een betere industriële productie en een zwakkere kredietverlening. Daarnaast blijft de specifieke aanboddynamiek binnen de verschillende grondstoffensegmenten voor tegenwind zorgen – de overvloedige Amerikaanse graan- en bonenoogst bijvoorbeeld en een verhoogd aanbod van industriële metalen.

Steunprogramma
Straetmans vervolgt: "Sinds het besluit van de Federal Open Market Committee in september om het steunprogramma nog niet af te bouwen, zijn de grondstoffenmarkten overgeschakeld naar de liquiditeitsmodus. Edelmetalen en industriële metalen presteerden aanvankelijk beter. Wij waren en blijven van mening dat deze liquiditeitshandel in grondstoffen van korte duur is en geleidelijk aan plaats zal maken voor een meer cyclische verschuiving binnen het complex. Dat laatste lijkt zich nu te voltrekken. Met name het energiesegment heeft de laatste tijd een outperformance laten zien, terwijl edelmetalen en industriële metalen zijn weggezakt.
Ondanks de sterke Amerikaanse schaliegas- en olieproductie, hebben raffinaderijen die na onderhoud weer in bedrijf zijn genomen, de gedeeltelijke oplossing van knelpunten bij Cushing en het aanhoudende geopolitieke risico het segment onlangs opgestuwd. Ook de kans dat Saoedi-Arabië de ‘compenserende’ producent voor de oliemarkten blijft, zowel binnen als buiten de OPEC, is een gunstige factor. Bij de huidige prijzen voor ruwe olie voorzien we op korte termijn slechts een beperkt opwaarts potentieel. Het voorlopige akkoord met Iran over het kernprogramma kan de olieprijzen enigszins drukken. Het sentiment is hier de belangrijkste factor. Het opheffen van de sancties gebeurt in beperkte mate en op korte termijn wordt slechts een iets hogere Iraanse olie-export verwacht. Tegen het einde van het jaar kan ook het gedeeltelijk hervatten van de olieproductie in Irak en Libië een ongunstig effect hebben op de olieprijs. Daarnaast blijven de marges van raffinaderijen in Europa zwak. Dit drukt de seizoensvraag naar ruwe olie enigszins in deze regio."

Seizoensinvloeden
De laatste tijd is Amerikaans aardgas een andere gunstige factor voor het energiesegment. Seizoensinvloeden lijken hier een belangrijke rol te spelen. Recente gegevens wijzen op het aanspreken van voorraden in verband met het koudere weer in de VS. Dit koudere weer zal in de VS naar verwachting aanhouden en de speculatieve posities in Amerikaans gas zijn thans in ruime mate op prijsdaling gericht (doorgaans een contra-indicator). Desalniettemin voorzien we slechts een beperkte verdere stijging van de Amerikaanse gasprijzen in de context van een onverminderd sterke productie van Amerikaans schaliegas.
Straetmans besluit: "Naast het energiesegment heeft ook het landbouwsegment onlangs een klein herstel laten zien. Tegen een achtergrond van ruime graan- en bonenvoorraden na het Amerikaanse oogstseizoen en in afwachting van de oogst in Zuid-Amerika (naar verwachting goed), zien we slechts ruimte voor een beperkte stijging van de landbouwprijzen in de nabije toekomst."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal
 Werkrelaties onder druk tijdens de coronacrisis?
 Aantal werkende studenten zonder uitzicht op contractverlenging verdubbeld
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vooruitzichten voor energie verbeteren
 Prijsdaling grondstoffen in 2014 verwacht
 Grondstoffenmarkten in afwachting van versnelling economische groei
 Grondstofprijzen in 2013 nog steeds hoog ondanks afnemende vraag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
B2B Marketing Trendrapport 2020: Verbinding zoeken met online klant
Ontdek hoe B2B-marketeers verbinding zoeken en vinden in tijden van corona en laat je inspireren door de 25 conclusies en 6 learnings die houvast geven om de marketing van jouw organisatie te verbeteren.
Download het rapport
Lees verder
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
Eén op de drie beleggers: maatschappelijk beleggen moet deels verplicht worden (1) 
top10
Wees extra alert op verdachte telefoontjes
Over hittegolven, Corona en het klimaat: een andere kijk op de kwestie
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’
COVID-19 voedingsbodem voor geopolitieke risico’s
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf
VGM-eisen voor VCA 2017/6. 0-certificering bij veel bedrijven nog onbekend
Drie all-in-one oplossingen bij digitale werkruimtes
Coronacrisis heeft traditionele rolpatronen niet veranderd
Werknemer krijgt toegang tot corporate data via persoonlijke apparaten
meer top 10