zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grote vraag naar ICT’ers oorzaak vacaturestijging overheid

5 december 2013 - Het aantal vacatures bij de overheid bereikte in het tweede kwartaal van 2013 het laagste niveau sinds de afgelopen drie jaar. In het derde kwartaal groeit het aantal vacatures voor het eerst weer en wel met zes procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Deze groei is bijna in zijn geheel toe te schrijven aan een toenemende vraag naar ICT’ers. Sinds 2011 staat de vraag naar ICT’ers bij de overheid op een constant hoog peil, maar sinds het derde kwartaal is een groei van negentien procent te zien. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de publieke arbeidsmarkt derde kwartaal 2013’ van Yacht.



ICT vliegwiel vacaturestijging
De daling in de vraag naar overige (niet ICT) hogeropgeleide ambtenaren zet zich in 2013 voort: een krimp van dertien procent in het eerste kwartaal en twaalf procent in het tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De grote daling wordt vooral veroorzaakt door een sterk verminderde vraag naar beleidsmedewerkers. Deze daalde in het tweede kwartaal 2013 met maar liefst 28 procent.
De daling wordt nog versterkt door het feit dat er sprake is van een oververtegenwoordiging van oudere werknemers die niet meer veranderen van baan. En daarnaast door de voorkeur van hogeropgeleiden die al bij de overheid werken om bij diezelfde overheid te blijven werken en te blijven zitten waar ze zitten. De arbeidsmarkt bij de overheid zit als het ware op slot. En dat kan wel eens funest worden voor de overheid, want anno 2013 blijkt de overheid voor professionals uit de profit-sector een aantrekkelijke werkgever te zijn: 21 procent van de hogeropgeleiden buiten de overheid wil graag bij de overheid werken blijkt uit onderzoek. De grote vraag is of deze professionals de overheid nog zo’n aantrekkelijke plek vinden om te werken als de markt weer aantrekt.

ICT’ers veelgevraagd als externen
De overheid staan flinke veranderingen te wachten, en dat terwijl ze met minder mensen moet werken. Dat vraagt om andere werkwijzen en processen. Veel processen zullen de komende tijd gedigitaliseerd worden, zoals bijvoorbeeld de klantloketten. Uit de huidige grote vraag naar ICT’ers blijkt dat aan dat aspect hard wordt gewerkt. Het aantal vacatures voor ICT’ers dat door de overheid wordt geplaatst stijgt. Opvallend bij deze vacature-ontwikkeling is dat met merendeel van de ICT-vacatures wordt ingevuld door de arbeidsbemiddelaars en ICT-bedrijven. De overheid werkt duidelijk aan een flexibele schil om de ICT-gerelateerde projecten te realiseren.

Noodzakelijke verandering vraagt gekwalificeerde medewerkers
Walter Schramowski, branche director bij Yacht: "De overheid staat de komende jaren voor flinke veranderingen waar, naast ICT’ers ook andere goed gekwalificeerde medewerkers hard nodig zijn. Er lijkt nu geen ruimte om nieuwe medewerkers aan te nemen. En het is maar zeer de vraag of de overheid in de toekomst in staat is de mensen die hard nodig zijn om de veranderingen bij de overheid te realiseren binnen kunnen halen en aan zich weten te binden. Nu al stijgt de vraag naar hogeropgeleiden in Nederland waardoor het zo maar kan gebeuren dat wanneer de overheid goede professionals wil gaan werven, deze niet meer beschikbaar zijn.
De overheid zou er dan ook goed aan doen om zich beter voor te bereiden op de toekomstige taken. Dat betekent: nadenken hoe zij een werkgever kan zijn die aantrekkelijk is voor professionals en deze professionals aan zich weet te binden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT arbeidsmarkt stort in
 ‘Innovatieve IT speelt hoofdrol bij groei middelgrote bedrijven’
 e-CF in de strijd tegen dreigend tekort ICT-professionals
 Grotere klantfocus leidt tot meer maatwerkapplicaties in 2014
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10