zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Laat uw passie niet uw neergang zijn

4 september 2013 - Tegenwoordig hoort men bijna niet anders dan: ‘Volg uw passie, dan komt het vanzelf goed.’ Het lijkt net alsof passie garant staat voor succes, maar er schuilt ook gevaar in werken met passie. Als u vast loopt in uw werk en u weet niet precies wat u wilt met uw leven en/of uw werk, dan leest men juist vaak teksten die schreeuwen: ‘Weet wat u wilt’ en ‘Zoek uw passie’. Hieronder gaat Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl op dit onderwerp in.

Werken met passie is werken met hart en ziel, werken met een zekere bevlogenheid. Passie daar wordt men warm van, wordt men door geraakt en sluit vaak aan bij uw talenten. Passie zorgt ervoor dat u zin krijgt en plezier houdt in uw leven en in uw werk. Het zorgt tevens voor inspiratie en motivatie. Met behulp van passie krijgt u vleugels; u zit vol energie, verzet bergen met werk en uw stressbestendigheid neemt toe. Daarnaast neemt u kans op ziekte af, want u bent gelukkiger en heeft voldoening in het leven. Kortom, passie geeft uw leven meer inhoud en betekenis.Passie = gezond?
Dus vol passie aan de slag gaan op het werk is gezond? Ja, het geeft inderdaad belangrijke positieve dimensies aan uw (werkend) leven. Gepassioneerde mensen geven zelfs een positieve impuls aan anderen, want passie werkt aanstekelijk. Bedrijven zijn vaak ook op zoek naar gepassioneerde medewerkers, die zorgen immers voor een positief bedrijfsimago en een hoge klanttevredenheid.
Joris (35), docent: ‘Ik deed mijn werk met veel passie. Ik genoot ervan, was onuitputtelijk en voelde me haast onaantastbaar in mijn werk. Ik ging helemaal op in mijn werk en heb jarenlang met plezier voor de klas gestaan. Mijn inzet werd door het hele team gewaardeerd en gerespecteerd. Op die manier was ik van waarde voor de school. Dit ging jarenlang goed, totdat ik op een gegeven moment mij minder betrokken voelde bij de leerlingen. Vervolgens moest ik mij echt naar het werk toeslepen. Door die tegenzin raakte ik al snel oververmoeid en schoot ik in een burn-out.’

Valkuil
Maar passie heeft ook een andere kant, zoals hierboven staat beschreven. De meeste burn-outs ontstaan namelijk bij mensen die werken vol passie. Zo ook Joris, zijn passie werd zijn neergang. Een van de persoonlijkheidskenmerken van medewerkers met een verhoogd risico op een burn-out, is dat ze werken met hart en ziel.
De voornaamste valkuil bij passie is dat men steeds maar doorgaat en zichzelf niet voldoende begrenst. Men gaat zo op in hun passie, dat andere behoeftes minder belangrijk lijken te zijn. Vaak worden taken niet gedelegeerd, omdat men het liever zelf doet en het niet uit handen wilt geven. Gepassioneerde mensen nemen daarom steeds meer taken op zich.
En zo glijdt men steeds dieper weg in de valkuil van hun passie. Uw passie wordt uw neergang; uw weg naar een burn-out. U werkt immers te hard en u gaat voortdurend over uw grenzen. Tenslotte verliest u uzelf. U wordt oververmoeid en krijgt mogelijk zelf last van burn-outklachten.

Vijf tips om op gezonde wijze om te gaan met uw passie
•  Volg uw passie. Dat is gezond en maakt u gelukkig. U bent geïnspireerd en gemotiveerd, een geweldige basis voor uw werk en leven.
• Maak bewust tijd voor rust en ontspanning. Neem voldoende pauzes tijdens uw werk. Ook al denkt u dat u ontspannen met uw passie bezig bent en bent u niet moe te krijgen. Uw lichaam en geest willen namelijk wel op tijd rust, ontspanning en afleiding. Regelmatig afstand nemen van uw passie houdt u bovendien ook scherper.
• Delegeer.  Houd u bij uw eigen werkzaamheden en geeft taken uit handen wanneer dat mogelijk is. Vertrouw op anderen, ook al werken zij niet op uw manier
• Stop tijdig uw werkdag. Maak er geen gewoonte van overuren te draaien omdat u lekker bezig bent.
•  Maak tijd voor relaties. Vergeet uw dierbaren niet, omdat u bezig bent met uw passie. U hebt immers ook relaties nodig om gelukkig te zijn.
Kortom, behoudt uw passie, maar voorkom dat het uw neergang wordt. Voorkom tekenen van oververmoeidheid of een burn-out. Let op, ook passie vraagt om zelfreflectie, sturing en balans.

Gratis telefonische masterclass 'Leer de drie geheimen om stress te reduceren en te voorkomen, zodat je rust krijgt en weer kunt genieten'. Op 17 september.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Hoe kunnen organisaties het verbod op TikTok beheren?
 Bijna negen op de tien Benelux-bedrijven in 2022 getroffen door ransomware
  Een slechte back-up strategie kan aanvallers helpen!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tips van John Cleese voor managers
 Verbeter de passie en prestaties van uw medewerkers
 Nederlander is gepassioneerd werknemer
 Op zoek naar een nieuwe baan? Volg uw passie
 
 
reacties
 
Ronald Brouwer  |   | 
12-09-2013
 | 
14:14 uur
Wie zich met passie kan overgeven aan de dag is een gezegend mens.

Vol passie en vuur is vaak ook vol snelheid.

Vergeet niet om je heen te kijken wat voor moois je allemaal aan het doen bent. Vergeet ook niet even te vertragen en de beloning voor je inspanning te voelen


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
top10
Zo geef je je werknemersbetrokkenheid een boost
Bij 45 procent organisaties moet medewerker meebetalen aan dure opleiding
Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een goed opleidingsbudget
Werknemer vindt het belangrijk dat werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling
Een op de tien overweegt verzekeringen op te zeggen vanwege inflatie
'Iemand heeft een bestand met u gedeeld'
Complexiteit van databeheer groeit evenredig met de diversiteit van cloud-implementaties
Helft Benelux executives is onvoldoende voorbereid op disruptie
Tekort aan security-vaardigheden zorgt voor flink meer beveiligingsincidenten
Werkgevers slaan de plank mis als het gaat om arbeidsvoorwaarden
meer top 10