zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechte werkplek kost bedrijfsleven miljarden

19 april 2013 - Uit onafhankelijk onderzoek onder ruim 4.000 respondenten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen blijkt dat een slechte werkplek zorgt voor grote gezondheidsproblemen. De kosten die gemoeid zijn met de uitval van werknemers lopen alleen in Nederland al in de miljarden euro’s per jaar.

Het onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Fellowes en laat een aantal opvallende resultaten zien. Zo heeft bijna twee op de drie (59 procent) Nederlandse werknemers al eens last gehad van aandoeningen die rechtstreeks in verband staan met werk aan een computer, laptop of tablet. Daarvan heeft 62 procent wekelijks of vaker last en 30 procent heeft elke dag last. 3,3 miljard euro kosten per jaar

De meest voorkomende aandoeningen in Nederland zijn pijnlijke of gespannen schouders (33 procent), pijnlijke polsen en armen (25 procent), nekpijn (25 procent) en rugpijn (24 procent). Het afgelopen jaar heeft een kwart van de werknemers ziekteverlof op moeten nemen als rechtstreeks gevolg van deze gezondheidsproblemen. Gemiddeld bleef men twintig dagen thuis in de afgelopen twaalf maanden. Dit komt overeen met een kostenpost van ruim 3,3 miljard euro voor het Nederlandse bedrijfsleven. 

Hoogste percentage in Europa

Dertig procent van de Nederlandse werknemers ervaart elke dag pijnklachten. Hiermee scoort Nederland het hoogst van alle onderzochte Europese landen. Een reden hiervoor kan liggen in het feit dat Nederlandse werknemers ook het langst achter een desktopcomputer, laptop of tablet zitten: gemiddeld zo’n zes uur en 43 minuten per dag. Er zijn zelfs behoorlijk wat (39 procent) Nederlandse werknemers die meer dan 7 uur per dag achter een van deze apparaten werkt. Dit zijn vooral personen van 44 jaar of jonger, met name werknemers in grotere bedrijven, voor administratief personeel, junior managers en het middenkader.
Hoewel er uit de leeftijdscategorie 25-34-jarigen meer mensen thuisbleven als gevolg van de gezondheidsklachten, bleven de oudere leeftijdscategorieën gemiddeld wel langer thuis. Sommigen moesten zelfs langdurig ziekteverlof nemen.
Vooral in de financiële dienstensector was het afgelopen jaar sprake van een piek: zo’n 47 procent van de getroffen werknemers nam ziekteverlof. Uit het Fellowes onderzoek blijkt ook dat nog eens 28 procent van de Nederlanders aangeeft dat ze geen ziekteverlof hebben genomen, maar dat hun klachten wel negatieve invloed hebben gehad op hun arbeidsproductiviteit. Hiermee behoort Nederland met Polen (30 procent) tot de hoogste niveaus van Europa. 

Ergonomische producten

De onderzoekers hebben ook gevraagd welke middelen mensen gebruiken om de klachten te verminderen of geheel op te lossen. Zo gebruikt 60 procent van de Nederlandse werknemers specifieke ergonomische producten, vooral in het Onderwijs zijn deze producten erg populair. Waar 73 procent van het getroffen personeel ergonomische producten gebruikt om de klachten aan te pakken, volgt 43 procent van de collega’s (die geen last hebben gehad) hun voorbeeld. Zij gebruiken de producten dus preventief. Tegelijkertijd houdt het ook in dat een aanzienlijk deel van de werknemers met gezondheidsklachten (27 procent) helemaal geen ergonomische producten gebruikt. 

Meer dan de helft van de Nederlanders verbijt de pijn

Naast ergonomische producten die door werknemers gebruikt worden, heeft 39 procent van de getroffen personen ook medicatie gebruikt. Hiervan nam 24 procent van de mensen medicatie zonder voorschrift. Meer dan de helft (59 procent) van de Nederlandse werknemers met klachten heeft echter geen medicatie genomen en heeft simpelweg de pijn verbeten. Hiermee scoort Nederland het hoogste niveau van Europa. 

Klachten onder gebruikers van tablet, smartphone en laptop

Het onderzoek toont tot slot aan dat 90 procent van de Nederlandse werknemers mobiele toestellen (laptops, tablets, smartphones) gebruikt voor zakelijke doeleinden. Volgens de onderzoekers blijkt bijna de helft hiervan (44 procent) echter klachten op het vlak van gezondheid en welzijn te ervaren, die ze wijten aan het toenemende zakelijk gebruik van deze mobiele apparaten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 2020: zes bureaus voor elke tien werknemers
 Alleen leuke collega's zijn belangrijker dan gezond kantoorklimaat
 Kwart van de werkplekken is ongezond
 De ergonomische valkuilen van Het Nieuwe Werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10