zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Prijsdruk en kostenbesparing: de grootste bedrijfsrisico’s in 2013

6 maart 2013 - Nu de economische onzekerheid wereldwijd aanhoudt, wachten ondernemingen niet langer op een opleving maar richten zij zich op het optimaliseren van hun bedrijf door kostenbesparing en een grotere efficiency. Dat blijkt uit het rapport ‘Business Pulse: Exploring the dual perspectives of the top 10 risks and opportunities in 2013 and beyond’ van Ernst & Young.

Het rapport is de neerslag van een onderzoek onder bestuurders van 641 ondernemingen in 21 landen. Het is het meest recente rapport in een reeks die in 2008 is begonnen om de kansen en risico's voor bedrijven wereldwijd in kaart te brengen. 



Prijsdruk

Respondenten noemen prijsdruk als grootste risico in 2013, terwijl onder directeuren wordt ingezien dat zij, gezien de neergang op de ontwikkelde markten, nieuwe wegen moeten inslaan om winstgevend te zijn. Dit is terug te vinden in het feit dat bedrijven hun aandacht verleggen naar innovatie en snelgroeiende markten om nieuwe kansen te scheppen. In 2011 waren bedrijven juist gericht op de risico's in verband met regelgeving en naleving en kwamen kansen vooral voort uit de uitvoering van de operationele strategie.
Tonny Dekker, partner bij Ernst & Young: "Vanwege de uitblijvende groei op de ontwikkelde markten en de hevige prijsconcurrentie staan nieuwe markten wereldwijd al langere tijd in de belangstelling waar het gaat om uitbreidingsmogelijkheden. Maar om succes te hebben op dit soort snelgroeiende markten moet een bedrijf de nieuwe kansen afwegen tegen de risicomarge die het bereid is te aanvaarden. Het doet er niet toe hoe een bedrijf op die markt kan komen maar hoe het er kan slagen." 

Kostenbesparing

Naast een grote regelgevingslast in diverse sectoren zorgen de hoge lonen en productiekosten ervoor dat kostenbesparing en de gerelateerde winstdruk als het op één na grootste risico worden genoemd. Bedrijven staan voor lastige beslissingen over de vraag hoe kosten te besparen zonder negatieve gevolgen voor de kwaliteit van hun producten en diensten. Als voortvloeisel uit de toenemende overheidsbemoeienis staan regelgeving en naleving nu op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste risico's, terwijl ze in 2011 nog de eerste plaats bezetten. 

Innovatie

De belangrijkste kans is innovatie, vooral in snelgroeiende markten, en dat geldt zowel voor nieuwe producten of diensten als voor activiteiten. Dit komt tot uiting in de hoogte van de O&O-uitgaven (ontwikkel uitgaven), die voor snelgroeiende markten vier keer zo snel toenemen als voor ontwikkelde markten. Vooruitblikkend naar 2015 en de uitdagingen die in het verschiet liggen, stelt Tonny Dekker: "Zoals ons onderzoek uitwijst, stellen bedrijven zich er niet alleen steeds meer op in dat de neergang op de ontwikkelde markten langere tijd zal aanhouden, maar aanvaarden zij ook dat zij meer zijn blootgesteld aan wisselvallige markten en economische omstandigheden wereldwijd. Deze nieuwe status quo brengt weer een aantal nieuwe risico's en kansen met zich mee, en het is zaak daar juist mee om te gaan en er plannen voor te ontwikkelen, want veel van die grote economieën zijn nauw met elkaar verbonden en het is geen optie meer om te wachten tot er een einde komt aan de wereldwijde economische onzekerheid."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financiële sector bestrijdt crisis eenzijdig
 Cultuuromslag bankensector noodzakelijk
 Financials zien toekomst rooskleurig in
 Manager heeft innovatie en cloud hoog op de actielijst staan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10