zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verantwoordelijke voor talentontwikkeling ontbreekt vaak

26 februari 2013 - Bij een meerderheid van de organisaties (52 procent) is er geen directe verantwoordelijke voor talentontwikkeling. Dat blijkt uit een onderzoek van ASA. In het onderzoek hebben 275 bedrijven hun ervaringen met talentontwikkeling gedeeld. Wanneer de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling wel is belegd, is dit doorgaans bij de HR-afdeling (46 procent) of het lijnmanagement (21 procent).

Soms ligt de verantwoordelijkheid hoger, bijvoorbeeld op directieniveau (dertien procent) of bij het hoger management (zeven procent). Als de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling op hoog niveau ligt, heeft dit een aantoonbaar positief effect op de doorgroei van young professionals. Uit het onderzoek van ASA blijkt namelijk dat wanneer de HR-afdeling en/of het management een grotere of belangrijkere rol gaat spelen bij talentontwikkeling, de doorgroei van het aantal starters toeneemt. Belang van talentontwikkeling
"Talentontwikkeling blijkt bij het merendeel van de bedrijven nog niet in de organisatie belegd te zijn. Daarbij komt dat dit onderwerp ook nog beperkt op de agenda’s van het hoger management staat. Met ons Trendrapport hebben we het belang van talentontwikkeling op de bedrijfsvoering aangetoond. Het blijkt dat een bedrijf er financieel beter van wordt om te investeren in talent. Niet alleen op financieel vlak, maar ook om de kwaliteit te verhogen en om innovatie te stimuleren is talentontwikkeling een belangrijk middel. In ons trendrapport wordt dit uitgebreid beschreven en onderbouwd met onderzoeksresultaten. Ik hoop van harte dat dit rapport organisaties inspireert bij hun talentenstrategie," aldus Jan van Gorkum, algemeen directeur van ASA.

Het Trendrapport van ASA over het aantrekken en behouden van jong talent is te downloaden via: www.asatalent.nl/succesboekje.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart Nederlanders wil liever ander werk
 Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
 Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven hebben talent niet in kaart
 De vier basics van talentontwikkeling
 Zonder talentontwikkeling en persoonlijk leiderschap geen innovatie
 'HRM en managers faciliteren talentontwikkeling onvoldoende'
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
26-02-2013
 | 
20:06 uur
Telkens wanneer ik weer een artikel zie over talent en talent ontwikkeling, kan ik er niets aan doen en stel ik graag mijn eigen ervaring ter beschikking.

In Nederland zijn er maar heel weinig, ik ken er trouwens maar enkelen, die echt weten wat talent is, wat dat inhoud, en hoe je met dat talent om zou kunnen gaan.

En plots schijnt Nederland meer talent managers te kennen dan ooit. Iedereen weet plots hele 'white papers' te produceren over talent, hoe die te herkennen, aan te trekken en hoe ze aan je te binden.

Een grotere kul is bijna niet denkbaar. Overigens, dit wel met alle Respect voor diegenen die zich plots talent managers noemen.

Talent is niet een opleiding, aangevuld met een stukje werkervaring en dan nog iets van een assessment is geen talent managent. Talent management is de kennis van de persoon om wie het gaat en daar aan gekoppeld de eigen ervaring en inzicht in een bepaald vakgebied.

Talent management, als je die zou willen bedrijven begint eigenlijk pas wanneer je jezelf hebt bewezen in een bepaald vakgebied en je mensenkennis bezit. Bezit je die niet, dan heb je werkelijk een uitdaging.

Talent is eigenwijs. Nog eigenwijzer als dat talent denkt dat zij of hij dat heeft. Heb je geen idee hoe je daarmee om moet gaan? Noem jezelf dan geen Talent manager. In Nederland zijn er maar een handjevol, en ik ken ze bij na allemaal van naam.

Wil je jong talent binnenhalen en aan je binden? Dan begint dat bij het persoonlijke inzicht, nog voor de opleiding en prille ervaring.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
meer top 10