zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Get Involved HR2020: in 2020 is de HRM’er vervangen door WOD’er

5 februari 2013 - Human Resource Management (HRM) zal in 2020 niet meer bestaan, was één van de stevige stelling tijdens het event Get Involved HR 2020. Tweedejaars HRM studenten van de Hogeschool InHolland zijn van mening dat de term HRM in 2020 vervangen is door WOD, de Worldwide Organisation Developer. Daarnaast zijn ze er zeker van dat de medewerker van 2020 gaat voor efficiency, wat varieert van leren via apps tot solliciteren via video.

Veel zaken zullen in 2020 anders zijn: er is geen ruimte meer om gezellig onder werktijd met elkaar koffie te drinken, maar daar staat tegenover dat we ook geen last meer hebben van de (bijna) onbeheersbare stroom e-mails.


Het doel van het event was om HRM’ers van nu (de leden van NVP) in contact te brengen met de HRM’ers van 2020 (de huidige studenten HRM). Ervaren en onervaren, genuanceerd met ongenuanceerd, mensen met door de tijd bijgestelde visies die uitgedaagd werden om na te denken over de droombeelden van studenten. Dit alles werd gemixt tijdens het event en het maakte de sessie inspirerend! De studenten gaven hun visie op thema’s als managementstijl, werkplek, leren en de rol van HRM in 2020. Helma van den Berg geeft in dit artikel een samenvatting van de belangrijkste visies van de studenten. 

Managementstijl 2020
In 2020 zal de manager zich gedragen als een netwerker. De manager van 2020 is te zien als de innovatieve zeester die zijn tentakels verbindt en bij afhakken opnieuw laat groeien. Het idee van 2013 dat de manager zich als een spin gedraagt en bij ‘verlies’ van een medewerker een probleem heeft is voorbij. Panellid Bas Delmee, jongerenonderzoeker, verwacht dat het in 2020 nog niet zover is. Delmee: "Jongeren hebben grote innovatiekracht, maar houden behoefte aan coaching door ouderen." Volgens de studenten is de manager van 2020 zich bewust van het belang van groei en van brede talentontwikkeling: talent wil in 2020 immers geen ladder maar een klimrek!
Werkplek 2020: De studenten confronteerden de deelnemers met de vraag: "wordt ons werk overgenomen door robots in 2020?" De studenten verwachten dat dit zeker gaat gebeuren. De zaal met HRM professionals was het er niet mee eens. Het werk dat zij nu verrichten, zal ook in 2020 nog door HRM’ers verricht worden. Gelukkig gaan we wel echt samenwerken via social networks. Social internet wordt anno 2020 gebruikt voor het delen en creëren van kennis. Het maakt dat we sneller zijn én niet meer door de honderden e-mails per dag hoeven te gaan. Dit sociale samenwerken maakt wel dat we onze vaste werkplek verliezen en we niet meer samen met een kop koffie erbij tijdens een ochtendoverleg opstarten. 

Leren en ontwikkelen in 2020
We kunnen al gebruik maken van veel tools, online leren gaat al snel. Voor 2020 verwachten de studenten dat er een mix zal zijn van klassikaal leren waarbij ieder een kans krijgt. Ieder wordt geaccepteerd en krijgt les naar gelang zijn behoefte; ongeacht of u nu add-adhd-dyslexie of welke afwijking dan ook heeft. Er is oog voor hetgeen we goed doen, zodat we allen kansen krijgen. De presentatie werd ondersteund met een hele reeks van foto’s van beroemdheden met ‘afwijkingen’ als Einstein, Whoopi Goldberg en Steve Jobs. 

Rol HRM in 2020
Al het operationeel en tactisch werk dat nu gedaan wordt door een HRM’er, zal in 2020 een taak van de manager zijn. De HRM’er vervult in 2020 de rol van WOD’er en is strategisch partner van de leider van de organisatie. Waar staat de Worldwide Organization Developer voor? De studenten prikkelden de zaal door gemotiveerd te verklaren dat HRM in 2020 niet meer bestaat. De organisatieleiding beseft zich de komende jaren dat HRM niet iets is voor HRM, maar voor managers. Medewerkers zijn in 2020 zo belangrijk, dat de manager bijna 100 procent van zijn tijd bezig is met zijn medewerkers. Voor een manager is het een doodzonde om niet goed met de medewerker om te gaan en snel op zijn behoeften in te spelen. Vertraging doordat zaken naar een stafafdeling HRM worden overgedragen zijn onwenselijk of onnodig. Doordat veel medewerkers in netwerkverband aan de organisatie verbonden zijn is veel HRM werk overbodig. Doordat vaste contracten ongewenst zijn bij medewerkers in 2020, is er geen kans op vastgroeien, maar is ieder bezig met excelleren en ontwikkelen. 

Binden en pleasen
De managers zullen in 2020 veel doen om hun ‘medewerkers’ aan zich te binden, te pleasen, maar ook realistisch aan te sturen en optimaal door het instroom-doorstroom-uitstroomproces te begeleiden. Dit gaat van ‘contracten’ opstellen tot wijzigen van salaris of aanpassen van de rol van een medewerker naar een ontwikkeling in de breedte van de functie. Human resource management is een volwaardige taak van de manager geworden, waardoor er geen operationeel of tactisch werk meer is voor de afdeling HRM. "Organisaties die nog wel in 2020 beschikken over een afdeling HRM zijn stoffig", aldus de studenten. Medewerkers van de HRM-afdeling zijn in 2020 overbodig, ze werken niet meer in hun huidige rol in de organisatie. Wel is er behoefte aan een ZZP’er met HRM-kennis die de leiding bijstaat, die de strategische tips en tricks aan de hand doet, die de organisatie helpt te ontwikkelen. Zie hier het ontstaan van de Worldwide Organizational Developer oftewel WOD’er.

Enkele reacties
De reacties uit de zaal waren heftig. Twitter leek te ontploffen:
@GIHR2020: WOD bepaalt, staat niet aan de zijkant v organisatie. HRcyclus leeft dan niet in werk van WOD. WOD is staart/controle van HR cyclus #gihr2020
@LeonieHartman: #gihr2020 WOD er zijn klinkt goed!!!
@SabineByou: #GIHR2020 niet gek dat burnouts steeds meer voorkomen bij jongeren! Dromen mag; én realisme is soms op zijn plaats pic.twitter.com/ssSBSAV2
@tonrodenburg: Hrm.er goes strategic..opkomst van de wod’er..worldwide organisation developper. Thats the spirit! #gihr2020
@BramvanDam: HR studenten: HRM in 2020 is WOD Worldwide Organisation Developer. Wel zoeken naar balans in belang individu & organisatie #gihr2020 

Wakker schudden
Op de vraag van dagvoorzitter Sander Roovers wie allemaal WOD’er wilde zijn en wie HRM’er, waren maar een paar deelnemers die voor WOD’er kozen. Durft de rest het niet aan? Of zien zij niet het belang van de implementatie van het human resource werk in de rol van de direct leidinggevende van de medewerker? Een lastige discussie voor de ervaren HRM’er omdat die het moeilijk vind om zich 2020 voor te stellen zonder het nu zo belangrijke werk van de afdeling HRM. Het mooie van de avond was dat er door de mengeling van jong en oud, ervaren en onervaren nagedacht werd over ‘waar sta ik in 2020’. Het onderliggende doel van studenten om de HRM’ers van nu wakker te schudden en te laten wennen aan hun komst is behaald.
@nathalie mensinga: #GIHR2020 Blij dat de WOD’er bij velen goed gevallen is, HRM 2020 bestaat uit worldwide organization developers! #strategisch doelen bereiken.

 
 Doorsturen   17 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Get Involved HR2020: Trage Twist? Of HRM als katalysator?
 HRM in balans, maar is ze klaar voor robo-nemers van de toekomst?
 'HRM en managers faciliteren talentontwikkeling onvoldoende'
 HR-managers hebben geen tijd om strategisch bezig te zijn
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
5-02-2013
 | 
08:58 uur
Ik wordt zo moe van deze steeds weer terugkerende ongein. Maandelijks is er wel weer een figuur die het einde van HRM voorspelt en dan een beeld schept van een nieuw systeem dat eigenlijk gewoon een definitie van HRM is.
En al die personeelmensen maar meedoen, semiwetenschappelijk gelul, gelardeerd met Ulrich en Vincke. Vervolgens gaan ze terug naar hun kantoor, waar de dozen Kleenex nog dominant aanwezig zijn om zich bezig te houden met personeelzorg, net als de afgelopen 60 jaar.

Maar wie doet er nu mee om een echte verandering verder door te voeren? Of blijven die personeelmensen alleen maar praten zonder te veranderen?
Timon Rammeloo  |   | 
6-02-2013
 | 
09:26 uur
Alsof elke organisatie een internationaal karakter heeft (dan doel ik op Worldwide Organisation Development). Vergeten de studenten dat twee derde van de Nederlandse bedrijven een MKB is?

HRM zal gewoon steeds meer gedelegeerd worden naar de lijn waarbij de HRM'er ondersteunend zal zijn, controleert en (on)gevraagd adviseert. Helaas zal ik een perfecte uitwerking hiervan in mijn huidige leven (ben nu 26) niet meer meemaken.
Debbie Bergsma  |   | 
6-02-2013
 | 
15:00 uur
Mooi en leuk artikel om te lezen. Naar mijn mening is dot toekomstbeeld eigenlijk heel dicht bij (dwz: nu, in 2013). De WOD-er zou er nu al moeten zijn. De taak van de HRM is om samen met het management de medewerker te ontwikkelen om de gestelde doelen en KPI's te realiseren.
Ad de Beer  |   | 
6-02-2013
 | 
16:12 uur
Als ik de reacties svan Timon en Debbie lees vrees ik dat er nog een lange weg te gaan is voordat personeelszaken HRM is geworden!
Timon, een van de hoofdkenmerken van HRM is dat de personeelszorg een taak, zelfs de primaire taak, van de leidinggever is. HR kan daarbij ondersteunen, de adviesfunctie zou al lang verleden tijd moeten zijn.
Debbie, de taak van HRM is er zorg voor te dragen dat er een kwalitatief en kwantitatief goede én renderende personeelsbezetting is. Doelstelling en ontwikkeling van medewerkers zijn de primaire taak van de leidinggevers.

Wat zo spijtig is, is dat de NVP nog steeds in de jaren 60 van vorige eeuw leeft en ieder jaar 30 keer roept dat er verandering moet komen. Veranderen mislukt echter als je weigert het oude los te laten en dat is het kernprobleem van personeelszaken. Dat daardoor de organisatie duizenden euro's verspilt en medewerkers gefrustreerd raken, schijn de personeelwerker niet te zien.
Timon Rammeloo  |   | 
6-02-2013
 | 
16:54 uur
Ad, ik heb HRM gestudeerd. Je hoeft mij niet publiekelijk de les te lezen door open deuren in te trappen.

Overigens ben ik het niet eens dat HRM volgens jou verantwoordelijk is voor de personeelsbezetting in welke vorm dan ook. Laat dit lekker bij Recruitment liggen. Die kunnen dat veel beter dan algemeen opgeleide HRM'ers. En je kan inderdaad zeggen dat Recruitment onder HRM valt, maar ga dan eens goed kijken naar het verschil tussen een 'HR Adviseur' en een 'Corporate Recruiter'.

Met je punt over de NVP ben ik het meer dan eens. Die mogen wel eens al hun commissies opschorten of vernieuwen. Roepen om verandering maar vastklampen aan hoe je het altijd hebt gedaan, begint nu echt vervelend te worden.
Ad de Beer  |   | 
6-02-2013
 | 
17:46 uur
Timon
Helaas wordt op veel HBO's personeelszaken gedoceerd, dat noemen ze dan wel HRM, maar het is het helemaal niet!
Er wordt opgeleid voor een beroep dat al 30 jaar niet meer bestaat!
Recruitment is een onderdeel van HRM, het is de inkoop van medewerkers.
En HRM, Human Resource Management, gaat wel degelijk over de kwaliteit en kwantiteit van personeel. Je bepaalt hoeveel mensen van welke kwaliteit er nodig zijn op korte, middellange en lange termijn en zet daar strategieën voor uit.
Helaas heb is dat op je opleiding niet aan de orde geweest dus. En hoe denk je een vak te kunnen uitoefenen als je de essentie niet hebt geleerd?
Ik zou mijn collegegeld terug gaan halen als ik jou was!

Voor alle duidelijkheid, ik zit al 40 jaar in het vak, heb samen met wereldwijd erkende goeroes gewerkt aan echt HRM en heb mede aan de basis gestaan van de eerste universitaire opleiding HRM in Nederland. Ik weet echt wel waar ik het over heb!
Timon Rammeloo  |   | 
7-02-2013
 | 
12:23 uur
Ad, erg indrukwekkend.

Helaas heb je bescheidenheid blijkbaar niet geleerd in die 40 jaar. Net als enige vorm van tact en het open staan voor de zienswijzen, denkwijzen en theorieën van jongere generaties die het stokje van jou gaan overnemen.
Ad de Beer  |   | 
7-02-2013
 | 
13:16 uur
Timon

Als je je wat meer in het vak had verdiept, veel had gelezen over de ontwikkelingen in het vak dan had je wellicht geweten voor wie je zo weinig respect vertoont.
Zienswijzen uit de jaren '60, nee, daar sta ik niet voor open, omdat inmiddels al lang bewezen is dat die niet werken, zelfs contraproductief zijn.
De jonge talenten die ik begeleid zien dat, in tegenstelling tot anderen, gelukkig en aan hen draag ik het stokje graag over.
Ik vrees voor jou loopbaan als je deze ouderwetse zienswijzen blijft aanhangen.
Timon Rammeloo  |   | 
7-02-2013
 | 
13:41 uur
Ik toon respect voor mensen die respect tonen voor andere meningen en zienswijzen, ongeacht of deze bewezen / ondebrouwd zijn. Buiten geschetste kaders durven denken, goeroe's passeren en het zelf leren in plaats van alles ingegoten te krijgen.

Daarnaast ben ik zelf werkzaam in corporate recruitment en niet meer in het HRM vak, dus daar verdiep ik mij ook niet (meer) in. Vind ik overigens ook niet erg nodig om een (waar)neming te posten.
Helma van den Berg  |   | 
8-02-2013
 | 
07:41 uur
bete mensen, hoe laat je het oude los? door met de jongeren te praten, door naar ze te luisteren. Dat hebben we als NVP gedaan tijdens deze sessie. Jammer dat niet ieder daarvoor open staat. Wel spijtig dat daarbij de naam van NVP, die absoluut bezig is met verandering, te grabbel wordt gegooid. Ik sluit aan bij Timon: respect voor elkaar maakt dat je open staat voor elkaar!
Ad de Beer  |   | 
8-02-2013
 | 
10:23 uur
Helma,
als jongeren worden opgeleid voor een beroep dat niet meer bestaat kun je er mee praten, maar leer je er niets van.
Uit de reactie van Timon, het artikel, de teneur van de communicatie van de NVP blijkt maar een ding en dat is dat de NVP halstarrig vast blijft houden aan personeelszaken en niet naar HRM wil.
De NVP zou er beter aan doen om te gaan luisteren naar de organisaties, want de wensen die daar leven met betrekking tot personeelsmanagement zijn totaal anders dan wat de NVP predikt!
In 1986 heb ik samen met de UvT een onderzoek gedaan onder 40 grote en middelgrote bedrijven naar de wens die er leefde ten aanzien van personeelmanagement. Op basis van die uitkomsten hebben we de studie personeelwetenschappen opgezet. En de NVP? Die hoonde de studie weg, want ze wisten het beter!
Als er iemand de NVP weg hoont, dan is het de NVP zelf!
Ieder jaar heeft de NVP een aantal van deze bijeenkomsten, iedere keer dezelfde vraag, iedere keer hetzelfde antwoord en nooit een actie die tot echte verandering leidt!
De NVP moet eens gaan luisteren naar de bedrijven en dan vooral naar de bedrijven waarvan de personeelwerkers geen lid zijn van de NVP.
Ik heb de waarheid niet in pacht, maar alleen vandaag al, het is nu 10.30 al weer 3 mensen aan de lijn gehad die klagen dat personeelszaken totaal los is van de organisatie én de medewerkers.
B  |   | 
11-02-2013
 | 
10:36 uur
@Ad de Beer

1) Ik zie je ergens schrijven dat HRM bepaalt hoeveel en welke kwaliteit medewerkers er nodig zijn. Eerlijk gezegd kan ik niet geloven dat je dat echt meent. Managers, Leidinggevenden van afdelingen, locaties, whatever weten wat er nodig is, niet HRM. HRM mag nooit op die stoel gaan zitten.

2) Je mate van respect voor (de meningen van) anderen is echt beneden alle peil.


Timon Rammeloo  |   | 
11-02-2013
 | 
11:17 uur
@Ad

Nogmaals, ik ben niet (meer) werkzaam in HRM maar in corporate recruitment. Toch wel interessant dat je mijn opmerkingen daaronder blijft scharen om zo je eigen punt (on)duidelijk te willen maken.

Verder zeker eens met 'B' over dat managers en leidinggevenden vele malen beter weten wat nodig is en dat HRM hier niets mee te maken heeft aan kwaliteit of kwantiteit.
Ad de Beer  |   | 
11-02-2013
 | 
11:38 uur
Beste B
Leuk dat je je achter een pseudoniem verschuilt, dat zegt wel wat toch?

Ik schrijf nergens dat HR bepaalt welke kwaliteit en kwantiteit aan personeel nodig is, ze maakt er echter wel strategische plannen voor. En gelijk finance een begroting maakt met betrekking tot kapitaalgoederen, maakt HR een begroting me betrekking tot arbeid.
En ik heb best respect voor mensen met een antieke mening, echter, ze helpen er noch de bedrijven noch de medewerkers mee.
Het is toch verschrikkelijk dat een Timon is opgeleid voor een niet bestaand beroep?
Het is toch verschrikkelijk dat zowel de opleidingen als de NVP totaal los zijn van de werkelijke vraag vanuit de arbeidsorganisaties?
Blind zijn voor de realiteit, nee, daar kan ik weinig respect voor opbrengen B.
Timon Rammeloo  |   | 
11-02-2013
 | 
11:52 uur
Ad, kun je nou lezen of niet? Ik ben niet meer werkzaam in HRM en heb er alweer twee en een halfjaar geen bal mee te maken.
Jij bent echt de meest kortzichtige man die ik ooit een 'comment' heb zien schrijven.

En het stuk waar B aan refereert is:
En HRM, Human Resource Management, gaat wel degelijk over de kwaliteit en kwantiteit van personeel. Je bepaalt hoeveel mensen van welke kwaliteit er nodig zijn op korte, middellange en lange termijn en zet daar strategieën voor uit.
Ad de Beer  |   | 
11-02-2013
 | 
12:41 uur
Timon
Recruitment, het inkopen van personeel, is wel degelijk onderdeel van HRM. Alleen schijnen veel recruiters dat niet te begrijpen, helaas.
En ja, bij het opstellen van de personeelsbegroting bepaal je samen met je business partners van het management hoeveel mensen van welke kwaliteit nodig zijn voor de diverse strategische scenario's. Vervolgens bepaal je hoe je die kwaliteit en kwantiteit wilt bereiken. Make or buy, opleiden of inkopen en voor het laatste zet je (nu nog wel) recruiters in.
angela de groot  |   | 
12-02-2013
 | 
13:46 uur
Wat een geweldige reacties! Ik vind het fantastisch steeds weer te zien hoe alles in de wereld, welke rol je ook draagt welke functie je ook bekleedt: CR, HR, WOD, altijd weer neer komt op 1 en hetzelfde ding: EGO.

Ergo.

Ga zo door allemaal.. ;)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10