zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groei snelle internetverbindingen stagneert

25 januari 2013 - Akamai Technologies heeft zijn 'State of the Internet'-rapport over het derde kwartaal van 2012 gepubliceerd. Het rapport laat onder andere zien dat Nederland binnen West Europa nog altijd aan kop staat op het gebied van internetsnelheid: 82 procent van de internetverbindingen heeft een snelheid van 4Mbps (megabit per seconde) of hoger. De groei in de internetverbindingssnelheid in Nederland stagneert echter wel.

De gemiddelde verbindingssnelheid nam met slechts 0,8 procent toe tot 8,5Mps. Het Q3 2012 State of the Internet rapport is gebaseerd op gegevens die Akamai op zijn wereldwijde netwerk - het Akamai Intelligent Platform - heeft gemeten. Groei 4Mbps
De groei van het aantal 4Mbps+ verbindingen was in Nederland eveneens aan de lage kant. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal bedroeg de groei 3,7 procent; op jaarbasis 2,1 procent. Ter vergelijking: in Zwitserland (met 81 procent de nummer twee binnen West Europa) was de groei van 4Mbps+ verbindingen op jaarbasis een respectabele zestien procent. Wereldwijd moeten we alleen Zuid Korea voor laten gaan, waar 86 procent van de verbindingen een snelheid heeft van 4Mbps of hoger. 

Zeer snelle internetverbindingen
Ook voor wat betreft zeer snelle internetverbindingen (10Mbps of hoger, de zogenaamde ‘high broadband’-verbindingen) bleef Nederland – samen met Zwitserland – aan kop in West Europa: in beide landen maakten deze snelle verbindingen in Q3 22 procent van het totaal uit. Opvallend is hier dat de Nederlandse groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal (Q2 2012) een aardige zeventien procent bedroeg, maar dat op jaarbasis slechts 1,1 procent meer high broadband-verbindingen door Akamai werd gedetecteerd. Om dit in perspectief te plaatsen: in Het Verenigd Koninkrijk nam het aantal 10Mbps+ verbindingen op jaarbasis met maar liefst 145 procent toe. Ook in andere Europese landen groeide het aantal high broadband verbindingen stevig ten opzichte van Q3 2011: Denemarken (64 procent), Zweden (61 procent), Finland (73 procent, België (57 procent), Duitsland (42 procent), Spanje (111 procent) en Frankrijk (79 procent). 

Breedbandverbinding
"Nederland bevond zich altijd in de voorhoede van Europa op het gebied van breedbandverbindingen. En we behoren nog altijd tot de top, maar andere landen zijn duidelijk bezig met een inhaalslag," zegt Hans Nipshagen, Regional Manager Benelux voor Akamai. "Het internetgebruik in Europa neemt een steeds grotere vlucht en gebruikers krijgen de beschikking over steeds meer bandbreedte. Dat heeft ook gevolgen voor de kerninfrastructuur van het internet, omdat die gebruikers ook meer gaan verwachten van de snelheid en kwaliteit van hun verbinding, bijvoorbeeld bij video-on-demand." 

Aanvallen

Europa was in het derde kwartaal de op één na grootste bron van aanvalsverkeer (na Azië). China was in het derde kwartaal opnieuw verantwoordelijk voor het grootste volume van het door Akamai waargenomen aanvalsverkeer; bijna een derde van het totaal (33 procent). Dit is twee maal zo veel als gedurende het voorgaande kwartaal. Bijna 25 procent van het waargenomen aanvalsverkeer in het derde kwartaal was afkomstig uit Europa. Daarbij was poort 445 (Microsoft-DS) wederom het belangrijkste doelwit van de aanvallen, met 30 procent. Poort 23 (Telnet) was op afstand de tweede, met slechts 7,6 procent. 

IPv4 en IPv6

Het aantal beschikbare IPv4-adressen nam in het derde kwartaal van 2012 verder af. Volgens gegevens van de Regional Internet Registries (RIRs) in de verschillende landen, blijkt dat de uitgifte van IPv4-adressen door RIPENCC (de Europese RIR) in het derde kwartaal gestaag bleef stijgen, waarbij het zich in de tweede week van september stabiliseerde. Dit komt mooi overeen met de mijlpaal van 14 september 2012, toen RIPENCC zijn laatste blok van ongeveer zestien miljoen IPv4-adressen moest aanspreken. RIPENCC maakt daarbij bekend dat het vanaf dat moment zuiniger zal zijn met het uitgeven van IPv4-adressen: "Het is nu van het grootste belang dat stakeholders IPv6 uitrollen binnen hun netwerk, om de continuïteit van hun online activiteiten te garanderen en de toekomstige groei van het Internet veilig te stellen." 

Rusland en Spanje hebben de snelste mobiele verbindingen

De hoogst gemeten gemiddelde snelheid voor mobiele verbindingen in Q3 2013 was 7,8Mbps, van een mobiele provider in Rusland. Dezelfde provider wist ook de hoogst gemeten gemiddelde pieksnelheid te behalen: 39,2Mbps. Een Spaanse provider volgde echter op de voet, met 33Mbps. Nederland verbleekt bij deze snelheden: de hoogste gemeten gemiddelde mobiele snelheid was 2,1Mbps. Terwijl als pieksnelheid 10,5Mbps werd gemeten.
Her Akamai-rapport State of the Internet Q3 2013 is te vinden op http://www.akamai.com/stateoftheinternet.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf grote informaticathema’s voor de komende maanden
 De online en mobiele trends van 2012
 Meer dan een derde van de Nederlanders bezit tablet
 Internet is in 2016 vier keer zo groot
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10