zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geen eindejaarsrally voor energie

10 december 2012 - De spanningen in het Midden-Oosten hebben de in september gestarte neergaande trend van de Brent olieprijzen niet tot staan gebracht. Bij WTI daarentegen werd de neergaande trend wel gebroken. ABN AMRO verwacht dat Brent olie naar het einde van het jaar zal dalen richting de USD 100. De hogere productie in combinatie met een zwakke vraag en een mogelijke afname van de risicopremie zijn hiervoor de redenen.

Voor WTI is de verwachting dat de prijs stabiliseert rond het huidige niveau van USD 85-90. Het jaargemiddelde voor 2012 zal daarmee net onder het voorspelde gemiddelde van USD 95 komen. In 2013 zal de olieproductie verder stijgen – zowel conventioneel als non-conventioneel – terwijl de mondiale vraag slechts beperkt zal toenemen. Een afname van de geopolitieke spanningen en voldoende aanbod aan olie zullen leiden tot een afname van het verschil tussen Brent en WTI. ABN AMRO verwacht in 2013 gemiddelde olieprijzen van USD 105 voor Brent en USD 95 voor WTI. 



In 2013 hogere aardgasprijzen in de VS, lagere in Europa
 
Amerikaanse aardgasprijzen zijn verdubbeld sinds het dieptepunt in april. Een enorme golf van winstnemingen op short posities leidde het einde in van de lagere prijsniveaus. Een andere reden voor de prijsstijgingen waren de sluiting van vele gasproductiestations die door de lage gasprijs niet meer rendabel waren. Hierdoor nam de snelheid van de voorraadvorming af.
ABN AMRO verwacht dat de prijs van Amerikaans aardgas zal stijgen in de komende jaren. Productie van productiestations en (schalie-)gas zullen in een gelijke tred toenemen om aan de gematigde stijging van de vraag te voldoen. Voor de Henry Hub Natural Gas prijs verwachten wij in 2013 een prijs van USD 3,50. Ondanks de indrukwekkende prijsstijging in 2012 is die prijs historisch laag en aanzienlijk beneden het langjarig gemiddelde.
De aardgasprijzen in Europa zijn een ander verhaal. Die bevinden zich in een smalle bandbreedte en zijn sterk verbonden met de olieprijsontwikkelingen. In Europa zal de gasprijs zich stabieler ontwikkelen en onder druk komen als de vraag beperkt blijft en de (prijs-)connectie met olie afneemt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lagere olieprijzen in vierde kwartaal
 ‘Energiebesparing moet gestalte krijgen in de boardroom’
 Productiebedrijven vrezen grondstofschaarste
 ICT-sector stoot net zoveel CO2 uit als luchtvaart
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10