zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aanval is beste strategie in moeilijke tijden

10 april 2003 - MKB-bedrijven met een actieve, ondernemende strategie ter presteerden in het afgelopen jaar beter dan de andere bedrijven. Daarmee wordt een strategie bedoeld om actief de concurrentie te slim af te zijn.

Minder goede strategieën in economisch slechte tijden zijn het snoeien in kosten (zoals personeelssaneringen) en de strategie van een afwachtende houding. Dat blijkt uit een studie van het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf (EIM).



Somber
Onzekerheid bij de MKB-ondernemers leidt tot een somber beeld over de nabije toekomst. Waar het Centraal Planbureau uitgaat van economisch herstel in 2004, ziet bijna 40 procent van de MKB-ondernemers dit niet gebeuren vóór 2005. De situatie in Irak blijkt van grote invloed op de toekomstverwachtingen. Naast de oorlogssituatie komt ook de langdurige periode van de kabinetsformatie als onzekerheidsfactor naar voren bij het inschatten van economisch herstel. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Daling personeelsbestand
Het onderzoek is gebaseerd op de uitkomsten van een enquête over de laagconjunctuur onder ruim 1.600 MKB-ondernemers. De enquête is gehouden in de weken voorafgaand aan het uitbreken van de oorlog in Irak. Ongeveer de helft van alle MKB-ondernemers ziet slechtere omzetperspectieven voor hun branche in 2003, in vergelijking met de tweede helft van 2002. Middelgrote bedrijven blijken gevoeliger voor veranderingen in de conjunctuur dan kleine bedrijven en verwachten dit jaar vaker een daling in het personeelsbestand.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10