zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Langs de politieke presentatie-meetlat: eindconclusie

11 september 2012 - Vrijwel iedere dag mag een politicus iets presenteren of ergens over debatteren. Dus ervaring genoeg. Maar hoe goed of slecht presenteren onze politici en kan het beter? ‘Pieter Frijters’ geeft speciaal voor ManageresOnline.nl zijn mening over de presentatiekracht van Nederlands bekendste politici. Deze keer de eindconclusie, waarin hij de fractieleiders van de kleinere partijen buiten beschouwing heeft gelaten.

Wie heeft de meeste overtuigingskracht?


"Emile Roemer eindigt hier als laatste. Zoals ik eerder al over hem schreef kan hij de kritische luisteraar niet overtuigen, hij lijkt soms dossierkennis te missen en is ‘te gezellig’. Op een na laatste eindigt Sybrand Buma, alhoewel hij doorgroeit en het steeds beter doet. Op nummer vier eindigt Alexander Pechtold. Hij heeft veel overtuigingskracht in huis maar verlegt teveel zijn aandacht naar de PVV. Geert Wilders komt op de derde plaats. Hij is een absolute zwaargewicht maar heeft zich afgelopen weken niet verbeterd. De tweede plaats gaat naar Diederik Samson. Enkele weken geleden zou ik hem nog op de zesde plaats hebben gezet. Maar hij is veranderd van een emotionele stuiterbal naar iemand die rust uitstraalt. Is het toeval dat ik in een eerder column zijn verbeterpunten heb aangedragen? Doet er niet toe, chapeau voor Diederik. Mark Rutte blijft de winnaar. Hij is niet merkwaardig veranderd de laatste weken, maar hij deed het al zo goed en bij hem heb je niet meteen de vraag? Is hij nou echt zo, of doet hij zo? Nee, Mark is gewoon zo!" 

Wie is non-verbaal het beste?

"Non-verbaal eindigt Emile Roemer ook hier als laatste. Hij schrikt soms, heeft moeite om zich te herpakken en dan lijkt het dat zijn bovenkamer overuren maakt. Teveel terugtrekken en hergroeperen en de luisteraar voelt dat. Sybrand Buma heeft zich verbeterd maar eindigt toch op de een na laatste plaats. Mark Rutte eindigt op de vierde plaats. Enkele weken geleden nog had Mark op de derde plaats gestaan, maar zijn opponent Diederik Samson heeft zich enorm verbeterd en heeft de derde plaats ingenomen. Een goed resultaat. Het fronsende voorhoofd speelt Samson nog parten.
Alexander Pechtold eindigt hier als tweede. Hij is goed maar kan niet op tegen de non-verbale power van Geert Wilders. Geert is dan ook non-verbaal het beste van allemaal. Toch heeft hij zich de afgelopen weken niet verbeterd, door ook warmere emoties uit te stralen." 

Wie heeft het meeste charisma?

"Op de laatste plaats eindigt opnieuw Emile Roemer. Enig charisma kan ik hem niet ontzeggen, maar dat is niet het soort charisma wat je in de politiek veel verder brengt. Alexander Pechtold eindigt op de vijfde plaats. Die was eerder bestemd voor Diederik Samson, maar die heeft ook zijn charisma verbeterd. Op de vierde plaats eindigt Sybrand Buma die als hij zo doorgaat in de toekomst hoger gaat eindigen. Geert Wilders eindigt op drie nipt gevolgd door Diederik Samson op twee en de winnaar is Mark Rutte. Als Diederik Samson kan blijven waarmaken wat hij nu uitstraalt dan gaat Mark over een jaar de eerste plaats aan hem verliezen." 

Wie scoort het beste op authenticiteit?

"Op de laatste plaats eindigt hier Diederik Samson. Geen mens weet wie hij werkelijk is. Het ene moment zien we een pitbull die niets anders hoort dan wat hij zelf zegt. De laatste weken zien we iemand die gematigdheid en rust uitstraalt. Het lijkt erop dat Diederik steeds datgene doet waarvan hij denkt dat het gewenst is. De tijd zal het leren wie Diederik echt is en enige twijfel is hier gerechtvaardigd. Op de vijfde plaats komt Alexander Pechtold. Een sterk punt van Alexander is dat hij geen meeloper is en stabiel blijft in zijn opvattingen. Dat geldt ook voor Sybrand Buma, die op de vierde plaats eindigt en waarvan niemand twijfelt aan zijn oprechtheid. Mark Rutte komt op de derde plaats en je ontkomt er niet aan dat hij een VVDer is. Geert Wilders is waarin hij gelooft en waar hij voor staat. Geert is authentiek en heeft bewust gekozen voor een leven van eenzaamheid, omwille van zijn politieke denkbeelden. Geert Wilders eindigt hier op de tweede plaats. Op het gebied van authenticiteit kan niemand het winnen van Emile Roemer. Vraag je aan mensen: welke gezellige Brabander zit er in de politiek? Welke politicus zou een goede kastelein zijn? Noem eens een politicus met een Brabants accent? Welke politicus was voorheen onderwijzer? Welke politicus heeft acht jaar gedaan over zijn Havo? In alle gevallen zal iedereen Emile Roemer antwoorden. Emile verdient hier de eerste plaats." 

Wie heeft de meeste presentatiekracht?

"Op de laatste plaats eindigt hier Sybrand Buma. Sybrand moet het veel hebben van zijn dossierkennis maar vind ik nog te voorzichtig. Hij is aan het verbeteren en zouden de verkiezingen nog een maand langer duren dan schuift hij beslist enkele plaatsen op. Emile Roemer weet altijd weer het visuele systeem van mensen aan te spreken en dat doet hij beter dan de meeste anderen. Hij eindigt op de vijfde plaats. Op plaats vier eindigt Geert Wilders. Normaal zou ik Wilders op een hebben laten eindigen maar zijn presentatiekracht is aan vernieuwing toe. Op drie eindigt Pechtold. Hij zou hoger eindigen als hij niet voortdurend zijn pijlen zou richten op wat er mis is aan het gemeengoed van Wilders. Op twee eindigt Mark Rutte en de verdiende eerste plaats krijgt Diederik Samson. Echter met één kanttekening: Diederik heeft iets laten zien wat niemand van hem had verwacht. Hij straalde ineens rust en vriendelijkheid uit. Dat geeft hetzelfde schokeffect als dat Geert Wilders morgen zou zeggen: ‘buitenlanders voegen cultuur toe aan onze samenleving, we hebben ze keihard nodig en we gaan ze pamperen en er alles aan doen om ze hier te houden’. Maar of Diederik over twee maanden nog zo hoog zou scoren valt te betwijfelen. Het is het verbazingseffect waardoor Diederik zo hoog scoort." 

Wie is de winnaar van de politieke presentatie-meetlat?

"Degene die het meeste heeft bijgeleerd is Diederik Samson. Zijn hele manier van presenteren verbaasde vriend en vijand en critici hebben zo hun twijfels nog daarover. Hij heeft zijn huiswerk goed gedaan en een oude debat truc in de strijd gegooid, waar Rutte even niet van terug had. Maar pure chocolade proeft gewoon anders. Diederik lijkt geboetseerd , maar kan dat waarschijnlijk niet blijven waarmaken. Of we ooit de echte Diederik zullen kennen? Wie weet, de tijd zal het leren. Vandaag is de schok van de verandering groot en hij krijgt daardoor veel aandacht. Was deze schok 6 maanden eerder gekomen, dan had Diederik waarschijnlijk minder hoge ogen gegooid.
De grootste verliezer is Emile Roemer en hij eindigt als laatste. Boxmeer, de saxofoon, de kroeg, zijn Brabantse gezelligheid en presentatiekracht zijn onvoldoende gebleken om voor een kritisch publiek te scoren. Op nummer vijf eindigt Sybrand Buma. Jammer genoeg heb ik ‘betrouwbaarheid’ niet meegenomen, want dan zou Sybrand hoger zijn geëindigd. Pechtold eindigt op plaats vier en het zou hem en zijn partij goed doen om zijn pijlen te richten op de eigen partij. Verrassend genoeg staat Diederik Samson nu op de derde plaats en is drie treden geklommen. Geert Wilders scoort maar een puntje hoger dan Diederik Samson, maar dat brengt hem wel op de tweede plaats. Met slechts een punt voorsprong op Wilders, heeft Mark Rutte de eerste plaats verdiend." 

Er is echter één outsider?
"Nog geen fractieleider maar wel één in de dop: Mona Keijzer! Had zij meegedaan dan had zij gewonnen. Zij is pure chocolade, scherp, tof, charmant, krachtig en betrouwbaar. Zij is charismatisch, authentiek, vrouwelijk en moeder van vijf kinderen! Politiek bedrijven met vijf kinderen en een werkende man (uroloog) is al een prestatie op zich. Je bent dan super getalenteerd en een organisatorisch wonder. In haar geval ook nog intelligent, met een scherpe tong, betrouwbaar en van topklasse."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Langs de politieke presentatie-meetlat: Mark Rutte
 Langs de politieke presentatie-meetlat: Alexander Pechtold
 Langs de politieke presentatie-meetlat: Emile Roemer
 Langs de politieke presentatiemeetlat: Diederik Samsom (PvdA)
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10