2 april 2003 -
Bijna de helft van de nieuw opgerichte bedrijven blijkt na vijf jaar weer gestopt te zijn. Ondanks een forse stijging van het aantal starters is het percentage ´stoppers' de laatste tien jaar echter stabiel gebleven.
Dat blijkt uit het onderzoek Bedrijvendynamiek en werkgelegenheid van het EIM.
Beperkte invloed conjunctuur De toename van het aantal starters is mede veroorzaakt door een versoepeling van de vakbekwaamheidseisen, waardoor het makkelijker is geworden om een nieuw bedrijf te beginnen. Dat heeft de overlevingskansen van een nieuw bedrijf niet negatief beďnvloed, aldus de onderzoekers. Ook lijkt de directe invloed van de conjunctuur op het aantal stoppers beperkt. Daarentegen heeft de conjunctuur wel invloed op het aantal starters, waardoor het percentage opheffingen indirect wordt beďnvloed.
Faillisementen Het aantal faillissementen is wel toegenomen. Tijdens de hoogconjunctuur van 1993 tot en met 2000 nam het aantal faillissementen als aandeel van het aantal opgeheven bedrijven af van 19 procent tot ongeveer 10 procent. In 2001 is dat weer naar 11 procent gestegen, en ook in 2002 zet deze stijging zich weer door.
Horeca en detailhandel De meeste gestopte bedrijven komen voor in de horeca en de detailhandel. In de detailhandel is dat vaak een gevolg van de scherpe concurrentie en de lage marges in de branche. Het hogere opheffingspercentage in de horeca hangt samen met de trendgevoeligheid van deze sector. In de metaalindustrie worden relatief weinig bedrijven opgeheven.