zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers ervaren drempel in het bespreken van mantelzorg

2 mei 2012 - Mantelzorg moet meer bespreekbaar worden op de werkvloer. Dit zal de werkdruk bij mensen met zorgtaken verlagen. Daarnaast kan het bespreekbaar maken van mantelzorg een organisatie verrijken omdat het een beroep doet op het inlevings- en relativeringsvermogen van werkgever en werknemer. Dit zijn belangrijkste inzichten die uit de Raad van Anders van Microsoft, met als thema werk en zorg, kwamen.

Eén op de acht mensen heeft te maken met mantelzorg, en dit aantal stijgt. Mantelzorg is zorg die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of psychische beperkingen in hun familie, huishouden of sociale netwerk. De druk op de arbeidsmarkt neemt toe in de komende jaren en de vergrijzing zal leiden tot een toenemend beroep op deze naasten om zorgtaken op zich te nemen. De Raad van Anders, met deze keer als leden onder andere de Arbo Unie, Werk & Mantelzorg, Univé en CNV Zorg, boog zich over deze maatschappelijke ontwikkeling. Flexibel werken en verlofregelingen werden ter discussie gesteld, net als oplossingen in regelgeving cultuur en leiderschap. 



Mantelzorg minder vanzelfsprekend dan kinderopvang

Veel van de mensen die mantelzorgen, vinden het zwaar om werk en privé te combineren. Uit de inzichten uit de Raad blijkt: als mantelzorg als normaal wordt gezien, zal dit ook helpen bij de werkdruk. Gonnie Been, manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft: "Mantelzorg blijkt nog niet goed bespreekbaar op de werkvloer. Mensen hebben een drempel om op het werk over hun mantelzorgtaken te vertellen. Reguliere zorg, als het ophalen van de kinderen van school, daarentegen is meer bespreekbaar en makkelijker met het werk te combineren. Er rust dus helaas nog een taboe op mantelzorg, terwijl ik geloof dat wanneer deze zorg bespreekbaar en vanzelfsprekend wordt, je er een mooiere organisatie met mooiere mensen voor terugkrijgt." 

Over de Raad van Anders

De Raad van Anders is voor Microsoft een spiegel. Een groep mensen van binnen en buiten de organisatie kruipt in de huid van Microsoft om te komen tot inzichten die de organisatie helpen met andere ogen naar zichzelf te kijken. Gonnie Been: "We moeten ons keer op keer moeten afvragen hoe we het arbeidspotentieel in Nederland beter kunnen benutten door te innoveren op de manier waarop we werken. Kan flexibilisering van werk daar aan bijdragen?" Eerdere thema’s van de Raad van Anders waren Diversiteit & Inclusiviteit, Ambtenaren en Jongeren.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
SR  |   | 
2-05-2012
 | 
14:43 uur
Ik werk bij een kleine organisatie (30ft). Wij maken het wel bespreekbaar en bieden de ruimte. Flexibele werktijden, ruimte om tussendoor contact te hebben met thuisfront, betaald verlof om privé zaken op orde te stellen, afbakenen van taken.

Maar concrete acties vanuit medewerker blijven achterwege. Werk is een toevluchtsoord. Hoe ga je daarmee om?


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10