zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips voor meer zelfvertrouwen op het werk

15 maart 2012 - Zit u niet lekker in uw vel, kan uw gevoel van eigenwaaarde wel een oppepper gebruiken of heeft uw zelfvertrouwen de laatste een deuk gekregen? Forbes verzamelde een aantal tips van experts en auteurs om het vertrouwen in uzelf en uw kunnen terug te krijgen en uw moraal een oppepper te geven.

1. Laat u niet afleiden


Blijf gefocust op uw werk, ongeacht kantoorpolitiek, geruchtenmolens of niet-productieve spelletjes die nu eenmaal op ieder kantoor spelen. Zelfvertrouwen begint met goed werk verrichten, het halen van deadlines en een positieve werkhouding. 

2. Buit uw sterke kanten uit

Een van de beste manieren om zelfvertrouwen te krijgen is heel goed weten wat uw sterke kanten zijn en manieren vinden om deze te integreren in uw dagelijkse werkzaamheden. Als u uitgaat van uw goede kanten en doet waar u goed in bent, voelt u zich automatisch betrokken en energiek. 

3. Werk aan uw zwakke kanten

Als bepaalde zwakke punten uw zelfvertrouwen aantasten, bedenk dan een manier om die aan te pakken. U moet er niet meteen gefixeerd op raken maar weten dat u eraan werkt, kan al een goede oppepper zijn. 

4. Geloof in uzelf

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar zeg tegen uzelf ‘Ik kan het’ en geloof dat ook daadwerkelijk. Bedenk voor u gaat slapen drie positieve punten van uzelf voor en denk terug aan drie dingen die goed gingen de afgelopen dag. 

5. Houd uw successen in de gaten

Sta stil bij wat u iedere dag opnieuw bereikt. Maak een to-do lijst. Als u dan iets afgerond heeft en die taak weg kunt strepen bent u zich extra bewust van uw prestaties. 

6. Leg een digitaal complimentenarchief aan

Hier bewaart u uw bedankmailtjes, complimenten van collega’s en leidinggevenden, en alle berichten met erkenning en waardering. Neem deze berichten regelmatig door zodat u zich bewust blijft van uw talenten. Het komt ook goed van pas als u ooit gaat solliciteren. 

7. Zoek bevestiging van anderen
Vraag mensen die u respecteert wat volgens hen uw drie beste punten zijn. Vraag feedback aan uw collega’s, vrienden en uw leidinggevende. Anderen zien uw talenten vaak beter dan u zelf. 

8. Daag uzelf uit

Dingen doen die u voor onmogelijk hield en/of nog nooit gedaan hebt zijn hele goede manieren om uw zelfvertrouwen een boost te geven. Zoek projecten en taken uit waarbij u uw sterke kanten kunt gebruiken en die u tevens uitdagen. Wees niet te kritisch op uzelf in het begin en vergelijk uzelf niet met iemand die het al jaren doet. 

9. Wees positief

Wie positief in het leven staat is veerkrachtig. Focus op oplossingen in plaats van oeverloos door te praten over het probleem. Iedereen voelt zich aangetrokken tot mensen met een positieve houding, helemaal in moeilijke tijden, en als u merkt dat mensen graag met u samenwerken, is dat weer goed voor uw zelfvertrouwen. 

10. Besef hoe u reageert op anderen

Een van de meest effectieve manieren om zelfvertrouwen op te krikken is uw emotionele radar goed af te stellen. Analyseer de acties van uw leidinggevende en collega’s, vooral als die uw zelfvetrouwen aantasten. Als u begrijpt dat ze zich wellicht zo gedragen omdat ze zelf gestresst of gefrustreerd zijn, kan dat de scherpe kantjes van uw eigen reactie halen en kunt u veel passender reageren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10