zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese lidstaten niet op juiste koers met CO2 reductie

12 maart 2012 - Op de openingsdag van de Batibouw riep Europees Commissaris voor het klimaat, de Deense Connie Hedegaard, de liddstaten en de industrie op hun verantwoordelijkheid niet te ontlopen in het kader van de Europese 2020 doelstellingen. Tijdens het symposium, een gezamenlijk initiatief van de VELUX Groep en Grundfos, schoven beide bedrijven ook oplossingen naar voren om die doelstellingen te halen.

In een strak pleidooi hamerde Europees Commissaris Hedegaard op de urgentie om nu en niet morgen, in actie te komen. "Zoals de zaken er nu voorstaan, halen we tegen 2020 nooit de vooropgestelde twintig procent minder CO2-uitstoot. In het beste geval tien procent. Het is vijf voor twaalf." Met deze duidelijke taal wilde Hedegaard de private en publieke sector wakker schudden. Ook de Europese lidstaten kregen een tik op de vingers. Denemarken vervult sinds 1 januari 2012 het voorzitterschap van de Europese Unie en zet in op een ´groener, veiliger en verantwoordelijker´ Europa, zoals de Deense ambassadeur in België Poul Skytte Christoffersen het omschreef.Grootste opportuniteit in gebouwen
De Europese Unie besteedde in 2011 maar liefst 315 miljard euro aan de import van olie. "It's no rocket science," aldus Hedegaard, "om in te zien dat dit voor Europa een gigantisch potentieel is voor economische groei én brede financiering in de sector van hernieuwbare energie. We hebben allerhande labels en certificaten, maar we moeten veel sneller én massaal gaan omschakelen. Aangezien gebouwen verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de totale energieconsumptie, ligt daar de grootste uitdaging." Volgens Hedegaard botsen voorstellen inzake Europese energierichtlijnen voor gebouwen echter steevast op weerstand van de lidstaten die zich verschuilen achter het idee van 'flexibiliteit', om zelf te bepalen hoe zij die doelstellingen zullen halen. "En dat moet gedaan zijn, of we komen nergens.", Hedegaard benadrukte dat de bestaande gebouwde omgeving de grootste kansen biedt. "Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die wél het voortouw nemen en oplossingen ontwikkelen die zelfs tot norm uitgroeien."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Investeerders belonen bedrijven met transparant emissie-beleid
 Nederlandse CO2-prestaties slechter dan G20
 Woon-werkverkeer grootste CO2-vervuiler van werkend Nederland
 ICT-sector stoot net zoveel CO2 uit als luchtvaart
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10