zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland scoort wereldwijd goed op ondernemende werknemers

10 februari 2012 - Intrapreneurs blijken vooral voor te komen in de economisch meest ontwikkelde landen. Nederland bezet wereldwijd de vijfde plaats qua aandeel ondernemende werknemers in de bevolking van 18-65 jaar, achter Zweden, Denemarken, België en Finland, en vóór Australië en de VS. Dit blijkt uit het onlangs gepresenteerde jaarrapport 2011 van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM), waaraan Panteia/EIM en de Universiteit van Utrecht meegewerkt hebben.


Nederland heeft niet alleen veel ondernemende werknemers, maar telt ook een groot aantal startende ondernemers. Hiermee bevindt ons land zich in een selecte groep van hoogontwikkelde landen samen met Australië en de VS. De wereldwijd circa 4.000 door GEM geïnterviewde intrapreneurs lijken in vele opzichten sterk op de zelfstandige ondernemers in het onderzoek. Ze hebben vergelijkbare attitudes ten aanzien van ondernemerschap, hebben dezelfde opvattingen over hun eigen ondernemende vaardigheden en zien even vaak marktkansen. Ook hebben ze veel vaker dan andere werknemers plannen om binnen drie jaar een eigen bedrijf op te richten. 



Nederland behoudt koppositie nieuw ondernemerschap in 
Nederland is op de GEM-indicator van ‘nieuw zelfstandig ondernemerschap’ gestegen van 7,2 procent in 2010 naar 8,2 procent in 2011. Hiermee bezet Nederland wederom de koppositie van de vijftien EU-lidstaten die deelnamen aan het onderzoek (Italië, Oostenrijk en Luxemburg namen niet deel). Onder nieuw zelfstandig ondernemerschap wordt verstaan degenen die actief bezig zijn om een nieuw bedrijf op te richten of actief zijn als ondernemer van een bedrijf dat korter dan 3,5 jaar bestaat. In vergelijking tot alle hoogontwikkelde economieën in het GEM-onderzoek bevindt Nederland zich op de derde plaats, achter Australië en de VS. Zoals bekend bestaat het hoge aandeel startende ondernemers in Nederland voor een belangrijk deel uit zzp’ers. 

Intrapreneurs verhogen ambitieniveau van Nederlands ondernemerschap

Wat betreft de groeiambities van beginnende zelfstandige ondernemers nam Nederland vorig jaar, evenals in eerdere jaren, een middenpositie in onder de rijke landen. Ook qua productinnovatie door deze groep ondernemers behoort Nederland internationaal vergeleken tot de middenmoot. Daarentegen hebben veel ondernemende werknemers in Nederland hoge aspiraties ten aanzien van het aantal medewerkers dat over vijf jaar werkzaam zal zijn bij de door hen opgezette nieuwe bedrijfsactiviteit. Daardoor valt een beoordeling van het algehele niveau van ambitieus ondernemerschap in ons land gunstiger uit dan alleen op basis van zelfstandig ondernemerschap

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland telt relatief veel ondernemende werknemers
 Intrapreneur: proactief, innovatief en gaat risico’s niet uit de weg
 Duurzame intrapeneur 2010 gezocht
 Nederlandse werknemer is ondernemend typetje
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10