zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Commissarissen voelen niks voor meer invloed OR

18 september 2001 - Een meerderheid van de Nederlandse commissarissen ziet niets in het advies van de SER om de Ondernemingsraad de mogelijkheid te bieden om commissarissen voor te dragen. Dat blijkt uit een enquête van Het Nederlands Commissariaat, een onderdeel van Ernst & Young.

Het SER-advies om de aandeelhouders meer macht te geven, kan wel op brede steun rekenen.Netwerk
De meeste ondernemingen rekruteren hun commissarissen uit het netwerk van zakelijke of persoonlijke relaties. Ook de aandeelhouders of de directie dragen nog al eens een commissaris voor. Slechts 6 procent van de ondervraagden gaf te kennen dat de Ondernemingsraad commissarissen voordraagt. Een meerderheid (59 procent) van de commissarissen is het bovendien oneens met het advies van de SER dat de OR (meer) commissarissen zou moeten kunnen aanleveren, 27% vindt daarentegen dat dat wel zou moeten gebeuren.

Weinig aandacht voor ICT
Slechts 28 procent van de commissarissen geeft aan ICT als beleidsgebied aandacht. Gezien de denkbare noodzaak voor toezicht op de hoge investeringen in ICT is dit percentage volgens de onderzoekers zacht gezegd opvallend. Een kwart van de commissarissen zegt ook dat er te weinig deskundigheid op dit terrein binnen de Raad van Commissarissen aanwezig is.

Corporate Governance
Corporate governance staat daarentegen volop in de belangstelling. In 71 procent van de Raden van Commissarissen is dit onderwerp ter sprake geweest en 63 procent zegt bovendien de aanbevelingen van de Commissie Peters in de praktijk te hebben gebracht. In de publieke discussie rond corporate governance wordt nog wel eens geopperd dat de Raad van Commissarissen onvoldoende in staat zou zijn om het management in de teugels te houden, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de directie zichzelf met buitensporige salarisverhogingen en optieregelingen zou belonen. Alhoewel tweederde van de commissarissen ontkent dat de Raad van Commissarissen onvoldoende macht zou hebben om dergelijk gedrag te corrigeren, geeft 27 procent aan dit wél als een probleem te zien. Niettemin vinden de commissarissen dat, zoals de SER voorstelt, de aandeelhouders meer macht zouden moeten krijgen: 67 procent steunt dit advies, terwijl 27 procent een dergelijke versterking van het mandaat van de aandeelhouders afwijst.

Strategie en financiën
Zoals ook uit een vergelijkbare enquête in 1996 bleek zijn de strategische en financiële dimensies van een onderneming de voornaamste aandachtsvelden van de Raad van Commissarissen. Het P&O beleid krijgt nu echter minder aandacht van de toezichthouders (39 procent ten opzichte van 71 procent in 1996).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10