zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Met bejubelde topmanagers loopt het zelden goed af

24 februari 2003 - Cees van der Hoeven trad gisteren af als voorzitter van de Raad van Bestuur van Ahold na een winstwaarschuwing en de mededeling dat er financiële onregelmatigheden zijn ontdekt in de boekhouding van dochter U.S. Foodservice. Van der Hoeven werd tot vorig jaar nog bejubeld als één van de meest betrouwbare, open en succesvolle topmanagers van Nederland.

Hij werd in 2000 geëerd met de uitverkiezing Topman van het Jaar. Nu moet hij het erepodium via de nooduitgang verlaten. Maar hij is niet de enige. Van der Hoeven bevindt zich in een illuster gezelschap. Een korte bloemlezing.



Gebroeders Baan
De gebroeders Baan, Jan Timmer, Cor Boonstra, Paul Smits: het verging hen vrijwel hetzelfde. De gebroeders Baan werden eind jaren negentig door het maandblad Quote uitgeroepen tot de ondernemers van het jaar. Niet veel later gleed hun softwarebedrijf Baan Company af naar het faillisement, mede als gevolg van manipulatie van de boekhouding.

Jan Timmer en Cor Boonstra
Het terugtreden van Jan Timmer als voorzitter van Philips was evenmin glorieus. De man die het electronica-concern redde van de ondergang, liet een chaotisch en verliesgevend bedrijf na, althans als we zijn opvolger Cor Boonstra mogen geloven. Die laatste saneerde het bedrijf grondig en sleepte ook al de verkiezing Topman van het Jaar (in 1999) binnen. Zijn naam is inmiddels ernstig besmet vanwege vermeende handel in aandelen met voorkennis.

Paul Smits, Ad Scheepbouwer en... Cees van der Hoeven
KPN-topman Paul Smits werd in 2000 eveneens door Quote uitgeroepen tot beste topmanager. De koers van het aandeel KPN stond op dat moment torenhoog. Een jaar later moest Smits aftreden. KPN was in de tussentijd op de rand van het faillisement gebracht. Zijn opvolger Ad Scheepbouwer hielp het bedrijf er weer bovenop. Het leverde hem de uitverkiezing Topman van het Jaar 2002 op. Als dat maar goed gaat... Saillant detail: Cees van der Hoeven is lid van de Raad van Commissarissen van KPN. De vraag is: hoe lang nog?

Wie het beter aanpakten
Niet alle topmanagers pakken het slecht aan. Kees Storm verliet Aegon net op tijd, net als Wim Dik KPN. Bij het noodlijdende Getronics wordt zelfs geroepen om de terugkeer van oud-topman Ton Risseeuw, al legde hij de voedingsbodem voor de huidige malaise van het IT-bedrijf. En het kan ook anders: ABN Amro-topman Rijkman Groenink werd een jaar geleden nog flink bekritiseerd vanwege een zwalkende strategie en onhandige communicatie met medewerkers. Maar nu kan hij niet meer stuk, nu de bank prima presteert ondanks de economische tegenwind.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10