zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer aangiftes van softwarepiraterij

15 september 2011 - De Business Software Alliance (BSA) heeft haar juridische aanpak van illegale software in de Benelux ook het afgelopen jaar voortgezet. Tussen juli 2010 en juni 2011 ontving de BSA verschillende honderden tips over het gebruik van software zonder een geldige licentie binnen Benelux-organisaties. Het aantal binnen gekomen tips over piraterij kende in het voorbije jaar een stijging van 28 procent. De Benelux was goed voor achttien procent van de tips binnen de EMEA-regio.

Na goedkeuring door de lokale rechtbanken ondernam de BSA een aantal juridische stappen tegen Benelux-organisaties. Naar aanleiding van deze rechtszaken werden er minnelijke schikkingen getroffen voor een totaal van 2.779.530 euro tussen juli 2010 en juni 2011. Het ging daarbij over ondernemingen van diverse omvang uit alle sectoren en regio’s. Deze schikkingen omvatten zowel de waarde van de aangekochte software als de schadevergoeding die moest worden betaald voor de illegale installatie van de software. 



Veiligheid en geld
Sarah Coombes, Senior Director, Legal Affairs EMEA voor BSA, verklaarde: "Benelux-organisaties moeten zich ervan bewust zijn dat de installatie of het gebruik van software zonder een licentie aanzienlijke risico’s voor hun business inhoudt, zoals virussen of malware, of een gebrek aan ondersteuning vanwege de fabrikant, want deze is enkel beschikbaar voor software onder licentie. Aangezien BSA steeds meer tips over piraterij krijgt binnen de Benelux, lopen organisaties ook een groter financieel risico. Dat kan oplopen tot meer dan het dubbele van de originele kostprijs van een licentie, om nog te zwijgen over de reputatieschade. "
Het aantal juridische acties dat BSA volgend jaar binnen de Benelux zal uitvoeren, zal naar verwachting nog toenemen. Softwarepiraterij kan vandaag immers makkelijk en efficiënt online en in alle vertrouwelijkheid worden gemeld op de Belgische en Nederlandse BSA-websites. 

Check uw licenties
Jacco Brand, Chairman BSA Benelux Committee dringt er bij ondernemingen op aan om snel actie te nemen: "De vakantieperiode is achter de rug en iedereen is weer aan het werk. Het ideale moment voor BSA om bij bedrijven van elke omvang, sector en regio aan te dringen de licenties van hun bedrijfssoftware na te gaan. Piraterij is niet altijd doelbewust en regelmatige, zelf uitgevoerde audits kunnen ernstige zakelijke, juridische en financiële risico’s voorkomen. Tenslotte blijft 25 procent van alle geïnstalleerde software in Belgische bedrijven en 28 procent in Nederlandse bedrijven nog steeds illegaal. Dit leidt ertoe dat de commerciële waarde van illegale software binnen de gehele Benelux in 2010 is opgelopen tot 645 miljoen euro."
Ondernemingen die zich zorgen maken over hun softwarelicenties, kunnen uitgevers en softwareleveranciers benaderen om zich in regel te stellen. De contactgegevens in de Benelux zijn terug te vinden op de BSA-website, die ook richtlijnen en hulpmiddelen aanbiedt die bedrijven helpen te verzekeren dat hun bedrijf efficiënt en legaal te werk gaat.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digital native vraagt om heroriëntatie internetbeleid
 446 miljoen euro aan illegale software in omloop
 Consumentenapparaten vervangen zakelijke devices
 BSA start nieuwe campagne tegen oneerlijke concurrentie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10