zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CFO speelt belangrijke rol in elke groei-investeringsfase

12 september 2011 - Onderzoek van Ernst & Young laat zien aan dat veel ondernemingen de kosten en tijd die gemoeid zijn met het betreden van groeimarkten volgens hun CFO’s sterk onderschatten. Ruim een derde van de respondenten gaf aan dat de algehele kosten significant hoger uitvielen dan verwacht, en 43 procent gaf aan dat de investering aanmerkelijk meer tijd vereiste dan gepland.


"Als het gaat om de vele kansen in snelgroeiende markten, dan is het de kunst vooral om te komen tot een gerichte selectie en deze keuze goed voorbereid en daadkrachtig uit te voeren. Of risico’s uitgroeien tot een financieel debacle hangt voor een belangrijk deel af van de manier waarop ondernemingen de risico’s kennen en managen," aldus prof. dr. Bert Steens, partner Ernst & Young. 



China en India
Voor het onderzoek, met de titel 'What lies beneath? – the hidden costs of entering rapid growth markets', benaderde Ernst & Young 921 CFO’s in 59 landen uit zowel ontwikkelde markten als groeimarkten. Het investeren in sterk groeiende markten is essentieel voor ondernemingen om mee te kunnen in de snel globaliserende economie en kapitaalmarkten. China en India zijn de twee meest genoemde landen voor significante bestaande investeringen (23 procent respectievelijk 24 procent) en voor grote investeringen binnen twee jaar (twintig procent respectievelijk zeventien procent). Meest genoemde landen waarvoor plannen voor aanmerkelijke investeringen gedurende de komende twee jaren bestaan zijn na China en India: Mexico (zeventien procent), Indonesië (veertien procent), Brazilië (twaalf procent) en Thailand (twaalf procent). 

Hogere bedrijfskosten
Maar een sterke gedrevenheid om te investeren in snelgroeiende markten kan ten koste gaan van de discipline zich te beperken tot een beheersbare selectie van investerings-mogelijkheden. Gevolg kan zijn een te grote portefeuille van initiatieven die niet goed worden uitgevoerd en veel meer geld kosten dan voorzien. De aanmerkelijk hogere bedrijfskosten vormen een bron van grote zorg voor respondenten. De hogere kosten hollen de marges uit en maken van volume(groei) waardevernietiging terwijl juist een impuls voor het renderend vermogen daarvan het doel was. Steens: "De oorzaken van de hogere kosten betreffen volgens onze onderzoeksbevindingen vooral tegenvallers in de financiering, toetredingsproblemen, problemen met de vestiging van research & development-centra in snelgroeiende landen, het aantrekken en behouden van talent en het leren omgaan met het politieke klimaat." 

Belangrijke rol
De financiële functie kan in belangrijke mate condities realiseren voor het succes van investeringen in snelgroeiende markten. Steens: "De rol van de financieel-economische discipline en de CFO in het bijzonder moet vooral bestaan uit het beoordelen van de gekozen investeringen en de financieel-economische consequenties. Ook zal deze discipline op basis van de onderliggende feiten en analyses moeten bijdragen aan de uiteindelijke besluitvorming over keuzen bij de start en tijdens de uitvoering." Een ruime meerderheid (60 procent) van de deelnemende CFO’s op concernniveau geeft aan een bepalende rol te spelen bij de besluitvorming over alle aspecten van de markttoetredingsstrategie. Slechts een minderheid van deze CFOs typeert zijn rol als alleen adviserend of ondersteunend. Zij achten de rol het meest bepalend tijdens de voorbereiding en dalend tijdens de latere stadia. In latere stadia wordt de financieel-economische rol dichter uitvoering van de investeringsprojecten vervuld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financiële functie moet meebewegen met veranderingen in sector
 CFO geeft prestatieverbetering én risicomanagement prioriteit
 Tien succesfactoren voor groei en efficiency
 'Beter risk management had gevolgen crisis kunnen beperken'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10