zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Personeelsdossier blijkt geen startpunt HR-beleid

8 september 2011 - Het personeelsdossier krijgt maar weinig aandacht van Nederlandse HR-professionals. Dat zegt 42 procent van deze professionals in een onderzoek van VDD IQware. Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde HR-professionals gebruikt het personeelsdossier niet als startpunt voor individueel personeelsbeleid.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat digitale personeelsdossiers nog geen gemeengoed zijn. Iets meer dan de helft (53 procent) van de HR-professionals werkt binnen de organisatie met een digitale versie van het personeelsdossier. Er is echter meer behoefte aan digitale dossiers: 83 procent van de professionals verwacht namelijk extra handvatten te krijgen voor het HR-beleid wanneer de informatie in de dossiers uniform is en met één druk op de knop kan worden geanalyseerd. 



Digitale dossiers
Serge Leclercq, commercieel directeur van VDD IQware: "Meer dan twee op de vijf HR-professionals bevestigt dat personeelsdossiers binnen hun organisatie niet veel aandacht krijgen. Hier ligt veel ruimte voor verbetering. Door dossiers te digitaliseren kan een belangrijke eerste stap tot die verbetering worden gezet. Digitale dossiers zijn uniform en bieden snelle toegang tot de gegevens, waardoor ze eenvoudig en efficiënt zijn te beheren. Op die manier worden niet alleen kosten bespaard, maar kunnen HR-professionals veel meer uit de dossiers halen dan nu het geval is. Personeelsdossiers krijgen hierdoor extra toegevoegde waarde en zullen geen ondergeschoven kindjes meer zijn."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-professional heeft onvoldoende inzicht in personeelssamenstelling
 Personeelsdossier ligt nog te weinig aan basis van talentmanagement
 Prestatiemanagement krijgt topprioriteit van HR
 Tekort aan talent grootste zorg HR-managers
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
8-09-2011
 | 
07:21 uur
Dergelijke uitkomsten zijn niet nieuw. Steeds vaker ligt HR als discipline onder vuur. Een klein beetje terecht. In de helft van de gevallen is er weliswaar een HR, maar geen duidelijk HR beleid, laat staan een bodem optimaal gebruik te maken van HR als discipline.

En nu net dat is erg jammer. Waarom zou je HR implementeren zonder dat het de organisatie duidelijk is waar HR nu uiteindelijk voor staat? Hierdoor zie je het gebeuren dat bepaalde HR kerntaken helemaal niet eens door HR functionarissen worden uitgevoerd. Een veel gehoorde kreet, vanuit HR, is dat men zich niet zo zeer in de kritieken 'kan vinden' of deze 'zichzelf hierin herkend'.

Een ander groot probleem is dat vaak door grote versnippering en diversiteit van HR, de kerntaken van en voor HR, soms helemaal niet eens blijken te bestaan.

Een duidelijk basis zou al heel wat helderheid brengen.

- Laat de organisatie weten dat er HR is, profileer je en maak duidelijk wat de taken en verantwoordelijkheden van HR is

- Laat de organisatie met regelmaat weten waar HR mee bezig is

- Wees als HR een duidelijke thermometer voor management, raden, kader en stakeholders

- Wees een participerende discipline en geen eiland binnen de organisatie

- Profileer je toegevoegde waarde voor de organisatie

Het heeft weinig nut een HR opgetuigd te houden als men u niet weet te vinden. Zo kan beleving en ervaring vaak omslaan in een negatief beeld.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10