zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onbekendheid ‘cloud computing’ belangrijk punt van aandacht

21 juli 2011 - Ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven gaat van 2011-2013 investeren in ICT. In eerste instantie wordt geïnvesteerd in nieuwe software; investeringen in hardware staan tweede. Opvallend is dat het merendeel van de bedrijven kiest voor de aanschaf van software via het traditionele licentiemodel. Slechts elf procent zegt in de nabije toekomst te kiezen voor cloud computing. Eenderde geeft aan niet eens te weten wat cloud computing precies inhoudt.

Dit blijkt uit de Nationale ICT-Enquête 2011. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven investeert in nieuwe oplossingen om verouderde software te vervangen. Andere redenen om te investeren in nieuwe software zijn dat de bestaande oplossing te duur is, of niet tot de eerder verwachte kostenbesparingen leidt. Voor zeven procent is het aflopen van het huidige contract reden om over te stappen naar een andere leverancier. Slechts een kwart van de respondenten geeft aan te gaan investeren in hardware. Als hardware in de nabije toekomst wel wordt aangeschaft, is dat vooral ten behoeve van kantoorautomatisering (55 procent) en data-opslag (21 procent). 



Traditioneel

De manier waarop organisaties voornemens zijn software af te nemen is zonder meer traditioneel te noemen. Meer dan de helft, 53 procent, kiest namelijk voor licenties bij een pakket. Het huren van software, waarbij gewerkt wordt met een vast bedrag per maand, is voor elf procent van de respondenten een optie. Veertien procent geeft aan bij voorkeur gebruik te maken van open source-software. Bijna 45 procent twijfelt of hosting geschikt is voor hun organisatie, wat gezien alle publiciteit over het onderwerp een opvallende uitkomst is. In lijn met dit resultaat is het niet verrassend dat cloud computing nog geen populaire optie is. Voor ICT-bedrijven ligt hier een belangrijke taak om klanten beter te informeren over wat cloud computing precies inhoudt en welke mogelijkheden het biedt. 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Uit de Nationale ICT-Enquête 2011 valt ook af te leiden dat MVO leeft. Waar in de vorige editie al duidelijk werd dat groene IT serieus genomen werd, blijk nu meer dan ooit dat de drie-eenheid People, Planet, Profit om diverse redenen belangrijk is voor Nederlandse organisaties.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cloud computing en andere donkere wolken
 Nieuwe uitdagingen als virtualisatie en cloud mainstream worden
 ROI van de cloud is moeilijk in te schatten
 Wildgroei cloud computing is niet zonder risico
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10