zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om u te wapenen tegen een cyberaanval

19 juli 2011 - U kent de verhalen wel: hackers die inbreken op systemen en daar enorme schade aanrichten. Als zelfs Sony en de CIA slachtoffer kunnen worden, is er reden genoeg aandacht aan de preventie te besteden binnen uw organisatie. Hoe voorkomt u dat hackers uw website of nog veel meer uit de lucht halen?

Malcolm Marshall, hoofd Informatiebeveiliging bij KPMG, geeft tips op Management Today.1. De aanval is de beste verdediging
Wees voorbereid. Zoek uit of u misschien een doelwit kunt zijn en probeer de bedreiging uit te schakelen voor die waarheid wordt. 

2. Bescherm alle onderdelen van uw netwerk

De nieuwe generatie stopt niet tot ze elke kwetsbaarheid aan het licht hebben gebracht. Bescherm niet alleen uw ‘kroonjuwelen’ maar weet dat gebieden die als minder riskant worden beschouwd, hackers vaak een makkelijkere weg naar binnen bieden. Blijf alert en test uw verdediging continu. 

3. Ken uw vijand

Helemaal als het motief politiek of ideologisch van aard is, zijn hackers vasthoudender dan ooit. Het hoeft dus zeker niet zo te zijn dat ze het na een mislukte poging opgeven. Dit is een langdurige oorlog en vereist een andere instelling. 

4. Denk strategisch

Review uw huidige verdedigingsstrategie en –mechanismen. Stel vast waar u kwetsbaar bent en welke beveiliging u toepast. Zo kunt u zwaktes in processen, systemen en de besturing aan het licht brengen. 

5. Leer van uw overwinningen en verliezen

Organisaties die erin slagen beveiligingslekken te voorkomen, zijn vaak sterk gefocust op het beheren van beveiligingsdate en trekken lessen uit hun eigen, en andermans, ervaringen. 

6. Wees geduldig

Een overhaaste reactie geeft de indringer vaak extra informatie over uw organisatie en diens verdedigingsmechanismes. Pas ervoor op geen cruciale informatie weg te geven door een directe reactie. 

7. Roep hulptroepen in

Roep een commissie in het leven die bestaat uit mensen van meerdere afdelingen en uit meerdere externe belanghebbenden en stel een calamiteitenplan op. Zorg bovendien dat de top het veiligheidsbeleid ondersteunt. 

8. Voorkom het delen van gevoelige informatie
De zwakste schakel is en blijft de mens. Leid uw mensen op zodat ze geen gevoelige informatie delen op sociale netwerken en op te passen voor onbekende links en contactpersonen. 

9. Pas op voor verborgen bedreiging

Het gebruik van eigen apparatuur kan een potentieel beveiligingsrisico met zich meebrengen, met name als er via deze onbeveiligde systemen toegang verkregen wordt tot gevoelige documenten. Installeer beveiligingssoftware om dit soort lekken en aanvallen te voorkomen en vertel uw medewerkers wat het risico kan zijn. 

10. Licht de betrokkenen in

Is er toch een lek, breng uw klanten en belanghebbenden dan zo snel mogelijk op de hoogte en vertel wat u onderneemt om de gevolgen te beperken. Maak duidelijk dat alles in het werk wordt gesteld om onderzoek te doen en tot een oplossing te komen, en dat dit bovendien snel gebeurt om de reputatie en de data te beschermen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cyberdreigingen groeien in volume en complexiteit
 Cybercrime kost bedrijfsleven vermogen
 Groeiende CO2-markt trekt aandacht fraudeurs
 Toolkits voor cyberaanvallen vormen grootste internetdreiging
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
19-07-2011
 | 
09:58 uur
Uit het handboek; Biologische oorlogsvoering. beter een Bit dan een Bacterie (Duitse vertaling; Bitte ein Bit).
Uitgever; Ibrahim K., Mossad, 1938.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10