zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal defecte harde schijven verdrievoudigd

23 juni 2011 - De als veilige beschouwde RAID-technologie wordt volgens schattingen in de IT-branche tegenwoordig gebruikt door 95 procent van alles bedrijven die over een eigen server beschikken. Daarbij worden meerdere harde schijven gecombineerd om tot prestatieverbeteringen en meer veiligheid te komen.

RAID-systemen zet men in voor de opslag van gegevens, databases, documentmanagement, archivering, e-mail en als webservers. Afhankelijk van het RAID-niveau kan er bij uitval van één of twee schijven nog altijd worden doorgewerkt met de resterende harde schijven die nog wel goed functioneren. 



Alarmerende cijfers

"Veel bedrijven houden er geen rekening mee dat meerdere harde schijven tegelijkertijd kunnen uitvallen en laten na om op zijn minst de belangrijkste data te backuppen," zegt Robbert Brans, directeur van de Nederlandse vestiging van Attingo. De huidige statistieken van Attingo laten alarmerende cijfers zien. Hieruit blijkt dat het aantal data recovery gevallen in Attingo's laboratoria in Wenen, Hamburg en Amsterdam van 2009 tot 2010 verdrievoudigd is. Hierbij waren vrijwel altijd harde schijven met een relatief grote opslagcapaciteit betrokken. Ging het in 2009 nog gemiddeld om een capaciteit van één terabyte, in 2010 was dat al opgelopen naar drie terabyte. Al even indrukwekkend is het aantal defecte harde schijven in RAID-systemen: Vorig jaar beschikte een ziekenhuis over een RAID-systeem met gemiddeld acht harde schijven. In 30 procent van alle gevallen zelfs meer dan tien. 

Hoe meer harde schijven, hoe ...

"Het argument dat meerdere harde schijven niet tegelijkertijd zullen uitvallen, moeten we naar het land der fabels verwijzen," stelt Brans. Er zijn tal van oorzaken waarom er juist meer schrijven op het zelfde moment uit kunnen vallen. "Veel voorkomende spanningspieken kunnen er alleen al voor zorgen dat een systeem crasht. Daarnaast komen productiefouten, oververhitting of schokken tijdens het transport vaak voor." Een andere boosdoener kan de ingebouwde RAID-controller firmware zijn. "We constateren een toename van de storingen als gevolg van defecte of slecht geprogrammeerde controllersoftware," aldus Brans. 

Gevirtualiseerd: dubbel zo gevaarlijk

Attingo constateert een explosieve stijging van het aantal gevirtualiseerde systemen waarbij diverse toepassingen op dezelfde hardware draaien. Ook hier is sprake van een verdubbeling in de periode 2009-2010. "Bedrijven komen enorm onder druk te staan wanneer daarbij ook maar iets misgaat en niemand binnen de organisatie meer zijn werk kan doen," gaat Brans verder. 

Voorzorgsmaatregelen
"Veel bedrijven geloven dat er met hun data, na het investeren in een dure RAID-oplossing, nog iets kan gebeuren. Dat is een vergissing die bedrijven fataal kan worden," stelt Brans. "Bedrijven kunnen zich een hoop ellende besparen door een gedegen plan te hebben klaarliggen wanneer er onverhoopt toch het een en ander mis zou gaan en de bedrijfsvoering niet in gevaar komt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Acht tips om dataverlies tijdens vakantie te voorkomen
 Ook harde schijven lijden onder de hitte
 Experts waarschuwen voor slordigheden bij het wissen van data
 Manager bang voor dataverlies
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10