zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

In vier stappen naar nieuwe ideeën

23 juni 2011 - Als u de titel van dit artikel leest denkt u misschien: 'Was het maar zo!'. Soms gaat het inderdaad wat moeilijker. Want waar vindt u creativiteit? Hoe komt u aan nieuwe ideeën? Waarom komt de ene keer vanuit een losse gedachte een heel plan en de andere keer niet. Inspiratie is niet altijd aanwezig.

Gelukkig is inspiratie op te roepen, als u weet hoe. Dat schrijft Carla van den Bos van Vergaderen doe je zo!. Brainstormen is een techniek die te leren is. Het is een techniek om buiten de gebaande paden te denken en om dingen met elkaar te verbinden die 'normaal' geen verband met elkaar hebben. Het is nuttig om nieuwe ideeën 'out of the box' te verzinnen en leuk om te doen. 



Vier stappen
Brainstormen kent vier stappen. 

1. Beschrijf zo concreet en duidelijk mogelijk waar u het over wilt hebben

Hoe duidelijker u dit doet, hoe meer het u oplevert en vooral hoe beter uw oplossingen worden. 

2. Bedenk ideeën

Tijdens deze stap is niets te gek of te ver gezocht. Het is een stap zonder oordeel. Alles kan en mag. 

3. Rangschikken de bedachte ideeën
Zet ideeën die op elkaar lijken bij elkaar. Alleen de beste, de leukste en de meest inspirerende worden later uitgewerkt. Bepaal hoe gekozen wordt. Dit kan bijvoorbeeld door te laten kiezen voor drie ideeën door het geven van vijf, drie en een punt. Ook bij deze stap is het niet de bedoeling dat er een discussie ontstaat of dat de deelnemers elkaar beïnvloeden. 

4. De uitwerking

Nu begint de discussie. De voor- en nadelen van een idee worden besproken. Kies de beste, de leukste en de meest inspirerende ideeën en werk die uit. U past de ideeën aan de bestaande situatie aan en kijkt hoe het uit te voeren is. Dit kan in de hele groep of door kleine groepjes elk een paar van de gekozen ideeën uit te laten werken. 

Originele ideeën
Vaak is het bedenken van ideeën een struikelblok. In het beste geval roept iedereen wat. Meestal zijn de ideeën niet heel origineel. Dat kan ook anders. Originele ideeën zijn te krijgen met behulp van het boek 'Brainstormen, 50.000 ideeën per dag' door Koen de Vos. In het boek gaat De Vos uitgebreid in op de vier stappen en geeft daarbij veel voorbeelden en methodes om ze toe te passen. Bij het bedenken van ideeën geeft hij elf associatie- en geleide brainstormmethoden aan. Alle methoden worden met praktische voorbeelden uitgelegd. 

Drie-jarenplan
Eén van de methoden: het vertrekken vanuit de ideale situatie licht Van den Bos wat verder toe. Het doet haar sterk denken aan het maken van een drie-jarenplan. Eigenlijk denken we nooit zo ver vooruit en zeker niet over wat dan onze ideale situatie zou zijn. U kunt deze methode zowel voor uw privé- als uw professionele leven gebruiken. Bedenk eens hoe uw leven er over drie jaar in het meest ideale geval uit zou zien. Hoe werkt u? Voor wie? Hoe ziet uw werk eruit? Hoe woont u? Hoe ziet uw omgeving eruit? Hoe gaat het met de mensen om u heen? Hoe ziet uw dag eruit? Vul steeds meer details in. Bij zowel uw persoonlijke ideale situatie als bij die voor uw werk maakt u dan een stappenplan. U gaat kleine stapjes maken vanuit de huidige situatie, waarbij u een paar mijlpalen aangeeft. Vul het plan getailleerd in. Natuurlijk verandert in de tijd uw idee over de ideale situatie. Stel uw stappenplan af en toe bij.
Het is een leuke en nuttige oefening, die u veel inzicht geeft in wat u wilt, maar ook wat u remt. U loopt tegen ideeën aan die u hebt over hoe het moet en hoe het zou kunnen. Als u de remmingen en uw ideeën, die niet passen bij uw ideale situatie, los kunt laten komt u stap voor stap richting uw ideale situatie.

Ga naar www.vergaderendoejezo.nl voor het aanvragen van het
gratis e-boekje '10 tips over besluitvorming.'

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Staat groepsdynamiek innovatie in de weg?
 Samen brainstormen werkt niet bij complexe problemen
 Zeven regels voor een geslaagde brainstorm
 Nieuwe trend: brainstormen op aparte locaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10