zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zomer is ideale moment voor opleiding

31 mei 2011 - In de zomerperiode worden er tot 40 procent minder opleidingen geboekt. Dit terwijl managers juist veel voordeel kunnen behalen door medewerkers in luwe periodes, zoals de zomer, te laten bijscholen. Dit blijkt uit onderzoek van Fources.

De vaak luwe zomerperiode is een ideaal moment om medewerkers bij te laten scholen of naar een training te sturen. Prijzen liggen vaak lager en de kosten van verlet zijn lager door de veelal lagere werkdruk. "Toch maken managers zelden gebruik van dit inkoopvoordeel," aldus Ans Dijkstra van opleidingsintermediair Fources. 



Onbenut opleidingsgeld
Door als werknemer juist in de zomerperiode bij de manager aan te kaarten een training of opleiding te willen volgen, is er door de lagere prijzen wellicht ruimte voor nog een cursus in het najaar. Op deze manier wordt voorkomen dat in de drukke decembermaand het opleidingsbudget er doorheen wordt gejaagd zonder dat personeel daadwerkelijk tijd heeft de opleiding te volgen. Dijkstra: "Als medewerkers en managers hun opleidingsbudget niet volledig besteden, worden ze het jaar erna vaak gekort op het budget. Daarom ontstaat er in december een piek aan opleidingsaanvragen. Door de drukte stijgt het aantal afmeldingen enorm en veel al gefactureerde opleidingen worden nooit bezocht door de medewerker. Hierdoor blijft veel opleidingsgeld onbenut."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Opleiding voorkomt dat personeel wegloopt
 Nederlandse werknemer hecht aan opleidingsmogelijkheden
 Bedrijfsopleiding wordt steeds goedkoper
 Bedrijven bezuinigen niet op opleidingen in 2011
 
 
reacties
 
Hanny Reindersma  |   | 
31-05-2011
 | 
09:18 uur
Dat kan niet van alle branches worden gezegd. Neem nu de gezondheidszorg waar vele leerlingen en stagiares werken en leren. De zomer is vaak een 'verkapte periode' waarbij het methodisch leren even uit het zicht van de leer/werplek verdwijnt en de handen belangrijk zijn. Immers de begeleiders van het leren gaan met vakantie en dat komt hen toe.
Het zou een innovatieve gedachten zijn geheel andere middelen in te zetten en creatief te denken om te bewijzen dat er wordt geleerd. Ja, en het dan de bewijslast of toch maar niet?
Marien van Westen  |   | 
7-06-2011
 | 
15:51 uur
Het probleem zit niet in opleidingsbudgetten maar in de verantwoordelijkheid daarvoor. Organisaties en hun managers zouden er beter aan doen om een persoonsgebonden opleidingsbudget per medewerker te hanteren. tijdens ontwikkelgesprekken kunnen dan afspraken gemaakt worden welke competenties er verbetert moeten worden. Veel medewerkers zijn ook gebaat bij leercoaching, bijv. vanuit HRD. Te vaak wordt leren synoniem geacht aan een cursus volgen, terwijl er binnen de organisatie waarschijnlijk hele goede leermogelijkheden zijn. Een leeradviseur zou daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10