zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven vraagt meer E-skills van mbo'ers

18 mei 2011 - De digitale wereld vraagt om nieuwe competenties die nog niet aan bod komen in het huidige mbo-onderwijs. Dat vindt kenniscentrum ECABO. Er is te weinig aandacht voor auteursrecht, security en social media. Leerlingen leren hierover weinig in de schoolbanken terwijl ze er op de werkvloer al wel direct mee te maken krijgen.

Starters op de arbeidsmarkt en leerlingen die stage lopen moeten verantwoord omgaan met bijvoorbeeld Twitter en LinkedIn. De digitale zakenwereld vraagt allerlei nieuwe competenties. ECABO, het kenniscentrum dat de ICT-kwalificaties voor het mbo onder haar hoede heeft, buigt zich over de vraag hoe die nieuwe digitale vaardigheden onderwezen en getoetst kunnen worden. 



Kloof tussen onderwijs en werkvloer

Het bedrijfsleven verwacht meer digitale vaardigheden van starters op de arbeidsmarkt. "Er zit een kloof tussen wat het bedrijfsleven van een medewerker verwacht en wat in het klaslokaal onderwezen wordt", aldus Hans Blankendaal, teammanager Ontwikkeling & Innovatie bij ECABO.
In bestaande certificeringen is nog te weinig aandacht voor zakelijk gebruik van social media en onderwerpen als auteursrecht en security. ECABO is daarom gestart met de ontwikkeling van het E-skills-certificaat. Daarnaast komt er een E-skills-certificaat voor starters op de arbeidsmarkt waarbij het gebruik van de laatste digitale ontwikkelingen op de werkvloer centraal staat. En als derde is er een E-business-certificaat voor de starters in de zakelijke dienstverlening. Deze sector stelt meer eisen aan de digitale vaardigheden van de medewerkers. Integriteit speelt vaak een nog grotere rol. 

Digitale Agenda.nl

Het initiatief voor de E-Skills certificaten sluit aan bij de doelstellingen van de Digitale Agenda.nl, die deze week gepresenteerd wordt door minister van Economische zaken Maxime Verhagen. Het is de Nederlandse uitwerking van de Europese plannen van Eurocommissaris Neelie Kroes op het gebied van automatisering en digitale vaardigheden. In afwachting van de Digitale Agenda.nl sprak ECABO met Neelie Kroes over het nut van nieuwe E-Skills-certificaten. Kroes: "Starters op de arbeidsmarkt moeten kennis hebben van de laatste ICT-ontwikkelingen. Het gaat om cruciale zaken en niet zomaar om 'nice tot have'-kennis."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CEO`s moeten niet bang zijn voor social media
 ROI sociale media is wel te meten
 Sociale Media Policy vormt goede leidraad
 Tien tips om sociale media slim in te zetten
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
18-05-2011
 | 
09:29 uur
Met gefronste wenkbrauwen lees ik dit artikel. Het is namelijk al een verregaande ontwikkeling dat jongeren steeds makkelijker toegang hebben tot on line media en de mogelijkheden die daar worden geboden.

De sociale media is een betrekkelijk nieuw fenomeen waar men zeker op de middelbare school, bij herhaling dan wel te verstaan, aandacht aan zou moeten schenken. Al was het maar één uur per week om aankomend talent bewust te laten worden van de merites van die sociale media.

Starters op de arbeidsmarkt hebben veelal kennis het is alleen maar hoe men hier het beste mee kan omgaan en dat men het aankomende talent leert hoe zich te gedragen. Nu heb ik daar ook een hele duidelijke kanttekening bij natuurlijk want die starters blijken ook bijzonder veel pretenties te hebben.

Pretenties die ze nog niet waar kunnen maken en ik zie daar in de leerrichtingen niets van terug als we het hebben over begeleiding. Het is veelal zo dat men zich net zo gedraagt op het internet als men zich gedraagt in het echte leven, met alle gevolgen van dien.
Waar je in het echte leven mee weg komt, kom je vaak op het internet niet mee weg.

Prachtig een E- certificaat maar dan moet je dat wel combineren met karaktervorming en inzet. Dat zien we voor alsnog niet gebeuren.
Mark Keting  |   | 
5-06-2011
 | 
15:48 uur
@numoquest Helemaal mee eens. Een certificaat alleen is niet voldoende en de bewustwording moet veel breder ingezet worden. Wat mij betreft mag men op de basisschool al beginnen met 'Digital Vorming' en 'Media Training'. Kunnen we ook voorkomen dat al die obesitas kinderen achter de playstation blijven zitten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10