zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Agressie is bijna vast prik op de werkvloer

21 april 2011 - Ruim vier op de tien werknemers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een incident als agressie, inbraak, bedreiging op het werk. Ruim een kwart van de werknemers in MKB-organisaties vindt het bedrijf waar zij werken kwetsbaar. Bij grotere organisaties (+250 werknemers) is dit zelfs 37 procent. 44 procent van de weknemers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een beveiligingsincident.

Dit blijkt uit onderzoek van Securitas naar het veiligheidsgevoel op de werkvloer, gehouden onder ruim 500 respondenten. 



Kwetsbaarheid
Werknemers van grote organisaties hebben vaker te maken met incidenten (54 procent) dan werknemers van MKB-organisaties (43 procent) Toch ligt het percentage in beide gevallen erg hoog. Fedor Kwerreveld, Commercieel Directeur bij Securitas: "Werknemers schatten de kwetsbaarheid van organisaties hoog in, dit is ook niet gek aangezien bijna de helft te maken krijgt met een incident op de werkvloer. Het is van belang dat werkgevers zich bewust zijn van dit gevoel en op de belangrijke punten maatregelen te nemen om incidenten te voorkomen. Denk hierbij aan clean desk, controlerondes op openstaande ramen en deuren bij verlaten van kantoor, preventieve training bij medewerkers zoals ‘omgaan met agressie’, uitloggen van computers bij lunch en frequent vernieuwen van alarmsysteemcodes." 

Top vijf
Top vijf incidenten afgelopen jaar:
1. Agressie (twintig procent)
2. Inbraak met diefstal (vijftien procent)
3. Bedreiging (vijftien procent)
4. Vandalisme (dertien procent)
5. Misbruik van informatie (zes procent) 

Beveiligingsrisico’s niet meegenomen

29 procent van de organisaties richt de beveiliging niet in op basis van de beveiligingsrisico’s van de organisatie. Bij MKB-organisaties is dit zelfs 31 procent, bij grotere organisaties negentien procent. "Het is opvallend dat bedrijven hun beveiligingsbeleid nog steeds niet inrichten op basis van de risico’s. Een vijfde van de MKB-organisaties weet zelfs niet eens wat de beveiligingsrisico’s van de organisatie zijn. Beveiliging raakt de hele organisatie, niet alleen op het niveau van incidenten als fraude of inbraak. Een incident kan het imago schaden van een organisatie of zelfs de continuïteit in gevaar brengen. Beveiliging zou dan ook op de agenda moeten staan van de directie van een organisatie. Met name het bestuur heeft het totaaloverzicht van een organisatie en houdt zich bezig met de lange termijn visie. Daar hoort beveiliging thuis," aldus Kwerreveld.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Agressief rijgedrag grootste ergernis op de weg
 Werknemer zelf aan zet tegen agressie en geweld
 Agressie op werkvloer neemt toe
 Negen manieren om om te gaan met een verbaal agressieve collega
 
 
reacties
 
Ron  |   | 
21-04-2011
 | 
09:51 uur
Dit beveemt me helaas niet.In een wereld waarin respect en eerbied voor andermans zaken en leven weggevallen lijkt te raken. Thuis is geen tijd meer voor elkaar, eten tijdens het tv kijken, al heel jonge kinderen die de hele dag achter de spelcomputer in een schijnwereld leven en ouders die weinig tijd (kunnen) steken in hun gezin.
Op straat lopen kinderen van niet Nederlandse achtergrond in de leeftijd van 11 tot 16 jaar wijken te terroriseren, vrouwen die langs lopen uit te schelden voor k….. hoer, vuile Nederlander etc.
Politie laat zich uitschelden en beledigen en de politiek durft daar niets over te zeggen, met uitzondering van een paar partijen, die dan gelijk als extreem worden betiteld.
Deze verruwing loopt door onze hele maatschappij, van scholen tot op het werk in bedrijven.
Mensen die aan een balie anderen te woord moeten staan, moeten we opleiden in omgaan met agressie, helaas ze mogen geen wapen hebben, want dat zou effectiever zijn.
Dit alles even heel zwart wit aangezet, voordat de lezer denk dat hier een verbitterde extreem recht figuur zit te reageren.
Helaas begint de opvoeding en het leren van normen en waarden altijd thuis bij de ouders en daar dienen de veranderingen dan ook te beginnen, helaas zien we op scholen ou8ders de leraren bedreigen, omdat ze hun kind een straf hebben gegeven.
Ik ken het bedrijf Securitas een beetje en weet dat hun mensen altijd aan het front lopen en die ervaring wordt door hen omgezet in deskundigheid en eigenlijk zouden deze mensen op scholen de kinderen daar wat kunnen leren.
Ik hoop dat mensen zo af en toe eens nadenken over hun eigen positie, doe ik het zelf wel goed en wat kan ik bijdragen aan onze maatschappij, zodat we elkaar weer kunnen vertrouwen en respecteren.
G.Ballieux  |   | 
21-04-2011
 | 
11:32 uur
Mijn voorstel is:
Voer de dienstplicht weer in.
Alle feiten hier boven genoemd zijn terug te voeren op een gebrek aan discipline.
Dit vindt zijn oorzaak o.a. in het bewustzijn dat er orde en regelmaat in een maatschappij moet bestaan.Inhearent hieraan is het accepteren van gezag.Dit is doelbewust door bepaalde politieke partijen in de vorige eeuw de kop omgedraaid.Gezag was een vies woord .Dit gaat gewoon verder in deze eeuw.Zie de discussie over het gezag van onze Majesteit.
De wal keert het schip, Hoe lang nog?
Rombout Schipper, Verbindend Trainer/coach  |   | 
26-04-2011
 | 
10:44 uur
Agressie heeft een grote impact op de werksfeer en het welbevinden van werknemers en werkgevers. De laatste tijd is er meer aandacht voor dit onderwerp, dat is goed. Daarmee rijst ook de vraag of er daadwerkelijk meer agressie voorkomt, of dat we er meer aandacht aan geven. Hoe dan ook: Het is goed en zinnig om het op de agenda te zetten en er beleid op te maken. Ik train veel op dit onderwerp in organisaties waar agressie of asociaal gedrag voorkomt. Het mooie is dat veel agressie valt te voorzien en grotendeels te voorkomen als je weet waar je op moet letten. De grootste tip die ik alvast kan geven: let in mogelijke agressieve situaties vooral op te lange tenen. Maar al te vaak escaleert een situatie omdat men 'recht'wil doen gelden. Mijn idee: verstand gaat voor! En daarna kun je met de agressor heel wat beter overweg en veranderen we het gedrag duurzaam naar positief gedrag. Natuurlijk valt er veel meer over te zeggen, zoals duidelijkheid, consequent zijn etc.
Marloes | Agressie op de werkvloer  |   | 
3-09-2011
 | 
13:28 uur
Een hoge werkdruk leidt tot meer stress en tot agressie. Agressie op de werkvloer lijkt dan ook niet meer uit te bannen. Door agressie training kun je het symptoom bestrijden. Om agressie bij de wortel aan te pakken is zijn duidelijke gedragsregels, samenwerkingswaarden en consequent leiderschap nodig. Ook stressbestrijding, meditatie en time-management kan belangrijk bijdrage aan het bestrijden van agressie op de werkvloer.

Marloes Prins
Communicatietrainer
www.goaltrainingen.nl

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10