zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht tips om beschadigde relaties te herstellen

3 december 2010 - Waar mensen samenwerken, ontstaan meningsverschillen. Soms gaan die zo ver dat ze een negatief effect op de onderlinge verhoudingen hebben. Goed nieuws: dit hoeft niet tot onherstelbare schade te leiden. Management Today geeft acht tips om verstoorde relaties te herstellen.

1. Bedenk waarom het mis ging


Lopen uw manieren van werken uiteen? Botsen uw persoonlijkheden? Speelt er een externe crisis? Als u weet wat de achterliggende reden is, kunt u des te beter bedenken hoe u de situatie ten goede keert. Iemand vleien die gek wordt van uw onzekerheid is bijvoorbeeld geen goed idee. 

2. Verontschuldig u
Als het meningsverschil uw schuld is, biedt dan uw verontschuldigingen aan. Vertel meteen hoe u de situatie in het vervolg wilt gaan voorkomen. 

3. Wees voorzichtig

Als de situatie uit de hand dreigt te lopen, kan het kleinste misverstand de vlam in de pan doen slaan. Vermijd sarcasme, grapjes en opmerkingen die verkeerd opgevat kunnen worden. 

4. Zoek een gemeenschappelijk uitgangspunt
Herstel uw relatie door uw gesprekken te focussen op gedeelde interesses en doelen. Zijn die er niet, dan heeft u misschien een gezamenlijke vijand om tegen in het geweer te komen. 

5. Gedraag u volwassen
In elke relatie wisselen we drie rollen af stellen experts – die van ouder, volwassene en kind. Relaties waarin we beperkt worden tot een rol zijn gedoemd te mislukken. Heeft u een kinderachtige ondergeschikte? Geef hem of haar de leiding over een project. Zorg voor een volwassen interactie en uw onderlinge relatie zal zich meteen verbeteren. 

6. Zet de eerste stap
Ruzies tussen botsende persoonlijkheden worden zelden gezamenlijk opgelost. Zet de eerste stap. Doe gedurende een week alles wat u kunt om de communicatie met die persoon te verbeteren. Negeer beledigingen, slik uw commentaar in en glimlach. De ander zal waarschijnlijk vanzelf volgen. 

7. Hou vol
Een relatie herstellen kost tijd, geduld en consistentie. Is de relatie u dat waard, dan is het het waard om niet meteen op te geven als uw eerste pogingen mislukken. 

8. Weet wanneer u moet stoppen
Soms is een relatie echt niet meer te herstellen. Als u elkaar blijft negeren, geen vrede wilt sluiten en de ander op geen enkel gebied bewondert, staak uw pogingen dan maar en kijk of u de ander voorgoed uit de weg kunt blijven gaan.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips om effectief relaties op te bouwen
 Ruzie cruciaal voor succes
 Tien tips om te voorkomen dat een conflict uit de hand loopt
 Niet-escalerende conflicten vormen de basis voor groei
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
3-12-2010
 | 
07:21 uur
Met een opgetrokken wenkbrauw belees ik dit artikel. De reden? De wetenschap dat het soms gewoon zo is dat bepaalde type mensen nooit met elkaar overweg zullen kunnen.

Dat is in 99% van de gevallen weinig persoonlijk maar zit hem in botsende karakters. Een tweede daarbij is dat men dat gewoon niet van elkaar, of zichzelf, weet. Het begint soms met gewone kleine dingen die beetje bij beetje escaleren tot een kookpunt.

Nu is het grappige dat er al jaren een methode bestaat juist dit soort 'botsende karakters' aan en met de betrokkenen, te illustreren waardoor er begrip ontstaat voor elkaar en escalaties kunnen worden voorkomen.

We weten in elk geval dat de meeste conflicten en escalaties kunnen worden voorkomen wanneer men de moeite wil nemen eens te kijken naar een methode als Numoquest.

Wanneer u nu stelt dat deze reactie 'prediken voor eigen parochie' is...... neen. Het is namelijk de enige manier die op hele transparante en directe wijze de pijnpunten tussen twee of meerdere betrokkenen inzichtelijk maakt waardoor begrip ontstaat waardoor iets zo heeft kunnen escaleren.

Vanaf dat moment van inzicht en begrip heeft men altijd twee opties. Of samen door of concluderen dat dit, door botsende persoonlijkheden, eigenlijk niet verder meer kan. Hoe dan ook, men kan altijd met opgeheven hoofd, zonder overdadige excuses, al of niet samen verder.

Wel met de wetenschap een ervaring rijker te zijn en elkaar veel beter te begrijpen. Als methodiek kan het op elk gegeven moment in 'een proces' worden ingezet en veel schade en frictie voorkomen.

Is een gebroken relatie te herstellen? Ik durf te zeggen in meer dan 75% van de gevallen zeker. En soms moet je gewoon concluderen dat het helaas niet meer verder gaat. Thats life.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10