zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Concurrentie belangrijk bij hervormingen financiŽle sector

17 november 2010 - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) roept beleidsmakers op het belang van gezonde marktwerking niet uit het oog te verliezen wanneer zij hervormingen in de financiële sector doorvoeren. Regulering en toezicht moeten geen onnodige drempels opwerpen voor toetreding en uitbreiding op financiële markten.

Bovendien waarschuwt de NMa ervoor dat overheidssteun de markt verstoort. De NMa krijgt daar ook signalen van. Steunmaatregelen moeten daarom zo snel mogelijk worden afgebouwd. Ook onderschrijft de NMa het pleidooi om de belangen van de Nederlandse Staat in de instellingen die steun ontvangen op grotere afstand van de politiek te zetten. Dit staat in Visiedocument Toekomst Financiële Landschap van de NMa dat vandaag is verschenen. Stabiliteit en concurrentie gaan samen

Naast stabiliteit blijft ook gezonde concurrentie in de financiële sector van cruciaal belang. Dit komt de kwaliteit en de prijs voor de consument ten goede. Bij hervormingen van de financiële markt moet er ruimte blijven voor nieuwe initiatieven en moeten geen onnodige drempels worden opgeworpen voor nieuwe toetreders. In een goedfunctionerende markt is het van belang dat ondernemingen die goed presteren kunnen groeien en ondernemingen die ondermaats presteren (bijvoorbeeld door te veel risico's te nemen of onhoudbare bedrijfsmodellen te hanteren) marktaandeel verliezen en kunnen verdwijnen. De NMa vindt dat de pijn van een eventueel faillissement van een financiële instelling terecht moet komen bij kapitaalverschaffers en management en zo min mogelijk bij klanten. 

Steunmaatregelen verstoren de markt
De steunmaatregelen aan de financiële instellingen waren een noodzakelijk kwaad gegeven de omstandigheden. Als deze instellingen waren omgevallen zou dat de economie grote schade hebben toegebracht met alle gevolgen van dien. De NMa benadrukt dat steunmaatregelen de markt verstoren en leiden tot een ongelijk speelveld. Steunmaatregelen moeten daarom zo tijdelijk mogelijk zijn en zo snel mogelijk worden afgebouwd. De NMa en de Europese Commissie krijgen nog steeds signalen dat de steunmaatregelen de markt verstoren. Het is in de praktijk zeer moeilijk aan te tonen of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Het geeft wel aan dat steun zoveel mogelijk moet worden voorkomen en beperkt. De Europese Commissie speelt een belangrijke rol om de overheidssteun zo beperkt mogelijk te houden. De NMa bepleit dat de nationale mededingingsautoriteiten actief worden betrokken bij de procedures om staatssteun te krijgen. Hierdoor wordt zo veel mogelijk relevante informatie over de markt meegewogen bij het verlenen van staatssteun.
De gesteunde financiële instellingen moeten zo min mogelijk gestuurd worden door de overheid. Daarom raadt de NMa aan de belangen van de Nederlandse Staat onder te brengen in een speciale instantie die op grotere afstand van de politiek staat. Hiermee wordt voorkomen dat het Ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor de regulering van de financiële sector, tevens directe financiële belangen heeft in diverse spelers in de markt. 

Tips melden
De NMa roept marktpartijen op zich bij de NMa te melden wanneer zij hinder ondervinden van onduidelijke regels en procedures bij het betreden van de markt of het uitvoeren van hun activiteiten. Dit ondersteunt de NMa om haar missie 'markten laten werken' ook in de financiële sector te kunnen blijven uitvoeren.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Hoe moet het uitvoerend-, midden- en topmanagement zich kleden?
 Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
 Driekwart onderschat financiŽle veranderingen bij nieuwe baan
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Communicatie financiŽle instellingen laat nog altijd te wensen over
 FNV pleit voor belasting op financiŽle transacties
 ĎRegels, codes en steunfondsen lossen financiŽle crisis niet opí
 ĎOverheden wereldwijd nog lang vast aan financiŽle instellingení
 
 
reacties
 
Tony de Bree  |   | 
19-11-2010
 | 
11:50 uur
Joh, je meent het. ''Regulering en toezicht moeten geen onnodige drempels opwerpen voor toetreding en uitbreiding op financiŽle markten.''. Misschien zou de NMA ook eens de Europese en wereldwijde context erbij kunnen halen? Misschien is het niet doorgedrongen maar financiele dienstverlening is virtueel en kent geen grenzen? Is maar bescheiden suggestie.

Tony de Bree
@dagboekbankier


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
reacties
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eťn op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
Vraag naar ICT-ers stijgt met elf procent (2) 
top10
De vijf HR-trends voor 2020
Moderne beoordelingsprocessen geven boost aan werknemersbetrokkenheid
Managers stellen eigen belang boven teamresultaat
Eerder stoppen met werken: wat zijn de mogelijkheden?
Bespaar uw medewerkers de eindejaarsgesprekken
Onbekend maakt onbemind
5G cruciaal voor behoud toppositie Nederlandse IT-sector
Hoe gaan we op een verstandige manier om met kunstmatige intelligentie?
Zakelijke leaserijders kiezen vooral in Noord-Holland voor elektrisch
Allianz beste zakelijk pensioenverzekeraar 2019
meer top 10