zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

GM HydroGen4: nieuwe generatie brandstofcel

 

4 september 2007 - Met de HydroGen4 stelt GM de vierde generatie van zijn brandstofceltechnologie voor. De HydroGen4 wordt aangedreven door GM?s meest geavanceerde brandstofcelsysteem. Ten opzichte van zijn voorganger boekt de HydroGen4 een opmerkelijke vooruitgang op het vlak van dagelijkse bruikbaarheid, dynamiek en duurzaamheid.

De GM HydroGen4 is de Europese versie van de Chevrolet Equinox Fuel Cell. Reeds in de herfst van dit jaar worden de eerste van deze brandstofcelprototypes op de Amerikaanse wegen losgelaten (op termijn zullen er wereldwijd ruim honderd auto’s rondrijden). Ze zullen deelnemen aan een uitvoerig test- en demonstratieprogramma. De voertuigen worden aan klanten gegeven zodat GM alle aspecten van hun gebruik van de auto en het tanken van waterstof kan bestuderen. De bevindingen worden vervolgens in de verdere ontwikkeling gebruikt. Vanaf midden 2008 zullen er tien HydroGen4-voertuigen deelnemen aan dagelijkse tests in het kader van het Clean Energy Partnerschip (CEP) in Berlijn. In de tweede fase van CEP zullen klanten met diverse rijprofielen de brandstofcelvoertuigen continu testen om na te gaan hoe ze presteren in het dagelijkse verkeer.Keurige prestaties
De brandstofcel-stack van de HydroGen4 bestaat uit 440 in serie geschakelde cellen. Het hele systeem produceert een elektrisch vermogen van wel 93 kW. Met de hulp van een 100 pk asynchrone elektromotor snelt de HydroGen4 in ongeveer 12 seconden van 0 naar 100 km/u. De voorwielaangedreven auto heeft een topsnelheid van ongeveer 160 km/u. De HydroGen4 heeft een tanksysteem met drie tanks met een druk van 700 bar, gemaakt van composietmateriaal in koolstofvezel. Die kunnen 4,2 kg waterstof bevatten, goed voor een actieradius van maximaal 320 kilometer.

De techniek
Het hart van de HydroGen4 is zijn brandstofcel-stack. Brandstofcellen vormen chemische energie zonder verbranding om tot elektrische energie. Via een elektrochemische reactie combineren ze waterstof en zuurstof om water te vormen en tegelijk elektriciteit te produceren. Het elektrochemische proces in een brandstofcel werkt als volgt: waterstof op de anodekatalysator wordt opgesplitst in protonen en elektronen. De positief geladen protonen gaan door het membraan naar de kathode, terwijl de negatief geladen elektronen door een extern circuit gaan en onderweg elektriciteit produceren. Op de kathodekatalysator reageert zuurstof met elektronen en protonen om water te vormen. Een ‘stack’ verbindt een groot aantal individuele cellen om zo genoeg vermogen te produceren om een elektromotor aan te drijven.

Richting productiestadium
De HydroGen4 is ontworpen voor een levenscyclus van twee jaar/80.000 km en kan starten en stoppen bij temperaturen onder nul. Dat is een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger; de HydroGen3. Deze verbetering is mogelijk dankzij diverse maatregelen, inclusief thermische isolatie, waterbeheer en werkingsstrategie. De vierzitter biedt het comfort, de ruimte en het hoge veiligheidsniveau van de huidige modellen met klassieke aandrijving en beschikt over hoofd- en zijairbags voor bestuurder en passagier. Ook ABS, tractiecontrole en ESP zijn voorzien.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Na foto's en video's, nu een leerparty: Bentley Flying Spur voert spanning op
  Volkswagen Polo en Golf TGI met derde aardgastank voor grotere actieradius
  Mazda CX-30 krijgt prijskaartje
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (1) 
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
top10
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
Optimisme over werkgelegenheid houdt aan
5G-opname nog sneller dan verwacht
Snelgroeiende fintech sector maakt juristen nog schaarser
meer top 10