zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Jaguar XF

 

28 augustus 2007 - De Jaguar XF is een incarnatie van Jaguar´s nieuwe designtaal. De XF heeft een coupé-achtig lijnenspel, maar weet ondanks dat enorm veel interieurruimte te bieden. Jaguar levert de XF met een viertal krachtige motoren, met zeer moderne uitrustingsniveaus en met veel aandacht voor details. De XF combineert Jaguar´s klassieke lijnen met veel moderne kenmerken.

Ontwerpdirecteur Ian Callum - ook verantwoordelijk voor de nieuwe XK - omschrijft de XF als een nieuwe halte op zijn persoonlijke reis. Voor hem was het een uitdaging om Jaguar weer een model te geven dat het verdient. Een model dat wordt geprezen om zijn ontwerp, het gevoel voor details en de uitstraling van een auto in een topsegment. Het resultaat is deze nagelnieuwe XF, een vierdeurs sedan die zich moet bewijzen tegen de Audi A6, BMW 5-serie en Mercedes E-klasse.



Onderscheidend design
Onderscheidend is de XF zonder meer. Jaguar heeft een opvallende, maar statige en tevens sportieve auto weten neer te zetten. De typerende grille, de gespierde Jaguar-schouders en de opvallende achterzijde maken de XF tot een unieke auto. Vooral ook de koplampen benadrukken volgens Ian Cullum de manier waarop de designtaal van Jaguar is geëvolueerd. LED-technologie voor de achterlichtunits, veel chromen strips en uiteraard het schitterende Jaguar-logo op de voor- en achterzijde moeten oud en nieuw doen verenigen.

High-tech interieur
In het interieur combineert Jaguar de luxe van een typische Britse sedan met de moderne elementen van een sportauto. Naar keuze is de XF leverbaar met een drietal echte houtsoorten en standaard beschikt elke XF over geribbeld aluminium op het dashboard. Fosforblauwe sfeerverlichting is op vele plaatsen terug te vinden en benadrukt de high-tech sfeer. Zeer trots is Jaguar op de beleving die je krijgt zodra je instapt. Stap in de XF en de startknop begint met het ritme van een hartslag rood te knipperen. Druk vervolgens op deze knop en de JaguarDrive Selector (versnellingspook) komt naar boven. Tegelijkertijd wordt het navigatiesysteem gestart, draaien de ventilatieroosters van hun gesloten ´parkeerstand´ open en begint de motor - vooral in het geval van de Supercharged V8 - te grommen. Een beleving op zich.

Ruim interieur
Ruimte voor de inzittenden was een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de XF. Met zijn buitenafmetingen van 4.96 m lengte, 1.87 m breedte en een wielbasis van 2.91 m weet de XF veel van zijn concurrenten achter zich te laten. De XF is zelfs 45 mm langer en 25 mm breder dan de Audi A6, de grootste in zijn klasse. Ook de bagageruimte van 500 liter (540 liter zonder reservewiel) is opvallend groot. Wie de banken neerklapt beschikt bovendien over nog eens 420 liter extra. De fabrikant claimt verder veel hoofdruimte en veel (kleine) opbergvakken.

Luxe uitrusting
Tijdens de reis ontbreekt het de inzittenden nergens aan. Elke XF is standaard voorzien van elektrisch verstelbare stoelen die optimaal instelbaar zijn. Bovendien is er de keuze uit drie audio-installaties waaronder een systeem van Bowers & Wilkins. Dit Dolby Pro-Logic 7.1 Surround System is voorzien van 14 speakers. Wie dat wenst kan een iPod of ander USB-apparaat aansluiten op het systeem dat middels touchscreen kan worden bediend. Met Bluetooth kan de mobiele telefoon worden gekoppeld en desgewenst kan via spraakbesturing door de menu´s worden gelopen. De cruise control kan worden voorzien van een adaptief systeem dat middels een radar zelf afstand kan houden en inparkeren wordt vergemakkelijkt dankzij de achteruitrijcamera.

CATS
Onderhuids heeft Jaguar veel aandacht besteed aan sportiviteit en comfort. Dat begint al bij het ontwerp. Jaguar heeft daarbij zeer veel aandacht besteed aan de aërodynamica en de gebruikte (lichtgewicht) materialen. Standaard op de SV8 (het topmodel) is de XF voorzien van de elektronische adaptieve schokdempers (CATS). Daarbij worden de eigenschappen van de schokdempers continue en binnen no-time aangepast aan de omstandigheden en de rijstijl.

Vier motoren
Het motorengamma van de XF bestaat uit vier motoren. Het instapmodel is de 2.7 liter V6 dieselmotor met een vermogen van 207 pk en een koppel van 435 Nm. Met deze diesel onder de kap accelereert de XF in 8,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h en bereikt het model een topsnelheid van 231 km/h. Bijna vergelijkbare cijfers zet de XF neer met de 238 pk en 293 Nm 3.0 liter V6 onder de kap. Dit model accelereert in 8,3 seconden vanuit stilstand naar de honderd en bereikt een top van 239 km/h. Naast deze twee zescilinders levert Jaguar de XF ook met twee varianten van de 4.2 liter V8. De eerste is een atmosferische versie met een vermogen van 298 pk en een koppel van 411 Nm. Dat betekent een 0-100 sprint in 6,5 seconden en een top van 250 km/h. Het meest spectaculair is de XF SV8, waarbij de S uiteraard verwijst naar de Supercharger. Met maar liefst 416 pk en 560 Nm is de XF SV8 goed voor een 0-100 sprint in 5,4 seconden en een top van 250 km/h. Standaard is elke motor gekoppeld aan een zestraps automaat. Een handbak is dan ook niet leverbaar.

Begin 2008 leverbaar
De Jaguar XF staat als wereldprimeur op de IAA in Frankfurt. Het model staat vanaf begin 2008 bij de dealers. Jaguar zelf belooft zeer concurrerende prijzen.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   1 reactie

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Dennis Hofman  |   | 
29-08-2007
 | 
08:45 uur
Ik schrik er eigenlijk een beetje van. Als dit de nieuwe Chevrolet Epica was geweest had ik het ook geloofd.

Zonde.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10