zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Aantal elektrische auto's in Nederland vertienvoudigd

 

10 mei 2019 - Op 1 januari 2019 reden er in ons land bijna 45 duizend volledig elektrische personenauto’s rond. Dat zijn er tien keer zoveel als op nieuwjaarsdag 2014, en dubbel zoveel als vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een indrukwekkende toename, maar op het totale Nederlandse wagenpark van ruim 8 miljoen auto’s is het een druppel op de gloeiende plaat.

Toch valt niet te ontkennen dat de volledig elektrische auto aan een gestage opmars bezig is. Want kijken we naar de aantallen van nieuw verkochte auto's dan zien de verhoudingen er heel anders uit. Zo telde Nederland op 1 januari 2014 nog maar ruim 4.600 volledig elektrische personenauto's, nu is dat aantal bijna vertienvoudigd (44.700).



5,5 procent volledig elektrischDe grootste groei vond vorig jaar plaats. Tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019 kwamen er bijna 25.000 fully electric vehicles (FEV's) bij. Dat is ongeveer 5,5 procent van de totale nieuwverkoop (ca. 450.000 stuks) vorig jaar. Daar moeten we wel een kanttekening bij plaatsen. Door de wijziging van de bijtellingsregels per 1 januari van dit jaar, was het voor zakelijke rijders immers veel aantrekkelijker om hun elektrische bolide nog in het oude jaar op kenteken te zetten. Dat heeft voor een extra verkoopimpuls gezorgd.

Meer betaalbare elektrische auto'sDaar kun je tegenin brengen dat er vanaf dit jaar meer – min of meer – betaalbare FEV's op de markt komen, waaronder de Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro, Kia e-Soul en Tesla Model 3. Die laatste staat momenteel met een totaal verkocht aantal van bijna 3200 in het eerste kwartaal zelfs op de vijfde plaats in de verkoopranglijst.

Tesla aan kopOok vorig jaar deed Tesla goede zaken in ons land. Met ruim 5600 auto's was de Tesla Model S de elektrische verkooptopper van 2018. Van dit model reden er op 1 januari 2019 ruim 12 duizend rond. Andere FEV's die in 2018 goed werden verkocht, zijn de Jaguar I-Pace (3500), Nissan Leaf (3425), de Tesla Model X (2969) en de Volkswagen e-Golf (2262).

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10