zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Toyota gaat door met diesel bashen

 

10 mei 2019 - "We want your diesel", luidt de nieuwste reclamecampagne van Toyota Nederland. Daarin roept de importeur bezitters van oude dieselauto's op zich te melden. Toyota belooft de allersmerigste oude diesel te slopen en diens eigenaar te belonen met een nieuwe Toyota Corolla Hybrid. Is dit leuk? Of is het weer de zoveelste uiting van dieseltje pesten?

Dieseltje pesten of niet, het is een opmerkelijk kort lopende campagne. Want je kunt je auto maar tot 13 mei opgeven. Nadat je je oude 'viezerik' hebt aangemeld, maak je kans op een gloednieuwe Toyota Corolla Hybrid, die volgens Toyota 166 keer minder vervuilend is.



Oude diesel meteen geslooptTot het sloopmoment op 18 mei worden alle mededingers naar Toyota's 'grootste-viezerik-award' in spanning gehouden. Want pas dan wordt live bekendgemaakt wie uit de top 10 tot winnaar wordt uitgeroepen en er vervolgens met de nieuwe Corolla Hybrid vandoor gaat. De smerigste auto, die het meeste roet en fijnstof uitstoot, wordt tijdens het evenement direct gesloopt.

Geringe kennis over uitstoot auto'sVoorafgaand aan de campagne liet Toyota een enquête uitvoeren naar de kennis over de uitstoot van auto's. Die kennis bleek onder de meeste mensen die aan het onderzoek meededen uiterst gering.

'Schonere lucht door hybrides'"Met deze campagne hopen wij mensen bewust te maken van wat hun auto uitstoot. Om een verschil te maken moeten er iets veranderen. Als we alle vieze diesels zouden kunnen inruilen voor een schonere hybride, dan wordt de lucht die wij en onze kinderen inademen een heel stuk schoner. En om een begin te maken gaan wij op zoek naar de vieste diesel (die wij zullen slopen) en geven de eigenaar ervan een nieuwe, schonere Toyota hybride", aldus Toyota Nederland.

Dieseltje pestenHet klinkt allemaal heel nobel, maar veel dieselrijders zijn het dieseltje pesten een beetje zat. De vraag is dan ook of Toyota met deze ludieke actie niet meer negatieve dan positieve reacties oproept. Weliswaar richt de importeur zich met de campagne op oude diesels, maar hij versterkt het beeld dat álle diesels vies zijn. Als we echter naar de allernieuwste modellen kijken, dan is de benzinemotor niet per se schoner. Weliswaar produceert een benzinemotor doorgaans minder stikstofoxides (NOx), maar meer CO, koolwaterstoffen en (bij directie injectie) fijnstof, terwijl hij sterker bijdraagt aan de opwarming van de planeet. Een nieuwe diesel stoot minder fijnstof uit, maar meer stikstofoxides, zelfs met een NOx-katalysator.

Toyota Land Cruiser DieselWe zijn trouwens benieuwd hoe Toyota reageert als iemand zijn stokoude Toyota Land Cruiser Diesel aanmeldt. We vonden er een heleboel op marktplaats.nl, waarvan een groot aantal ook nog belastingvrij is. Lekker goedkoop! En gezien de Toyota's reputatie op het gebied van betrouwbaarheid, kunnen deze stokoude diesels nog jarenlang doorgaan met het uitstoten van roet, stikstofoxide en fijnstof … Wat ons betreft een kansrijke kandidaat voor de titel 'vieste diesel van Nederland'. Wij zouden zeggen meld hem aan!

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10